Tarihi varagel ve çevresinde yaşanan büyük soygunda, kumanda merkezinin  1 tonluk motorunu bile çalmışlar.

*

KORHAN US: Savcılığın haberi ihbar kabul ederek soruşturma başlatmasını isterken, kendilerinin de resmen başvuracaklarını açıkladı.

*

“Yakında varageli de çalacaklar” başlığı ile duyurduğumuz bir haber var. İnsan olan insanın içine yakan bu haberde, Zonguldak ve çevresinin değil, tüm Türkiye’de sanayileşmenin ilk adımı olan taşkömürünün ilk işletilmeye alındığı Kandilli’deki tarihi varagel ve çevresinde yaşanan soygun ve talanı gözler önüne serdik. SİT alanı olan bu bölgeden bir tek çivi bile çıkarılmaması gerekirken önceki kaymakam döneminde TTK’ya gönderilen yazıda, varagel bölgesindeki elektrik direklerinin kesilip yüklenmesine izin verilmesi talebi üzerine, bazı elektrik direkleri oksijen kaynaklı gelen vinçlerle kesilip götürülmüştü. Bu olayın ardından şimdi ikinci kez kesilip sökülüp götürülme olayı yaşandı. Yine aynı bölgede, bu kez varagelin önündeki bom denilen direkler yine oksijen kaynağı ile kesilip vinçlere yüklenerek götürüldü. Yetmedi, varagelin  1 tonluk elektrik motoru da alındı. O motor vinç dairesinden nasıl indirildi akıl işi değil. Ve tüm bu hırsızlıklar yaşanırken de, Kandilli’den kimsenin haberinin olmaması ne tuhaf. Kandilli’nin giriş ve çıkışındaki kamera yok mu? Araştırmamıza göre kamera var da, peki o kameralar bu hırsızlıklar yapılırken çalışmıyor muydu.

Sorular sorular sorular. Bitmek bilmez sorular.

Bu soygun haberinden sonra Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us ile birlikte varagele gittik. Gittik gördük ki, durum çok acı. Gelen gidenler olmuş olmasına ama ortada ne fail var ne de çalınan malların bulunması. Sanki yer yarıldı ve içine saklandı bu hırsızlık olayı.

Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us ellerinde herhangi bir yaptırım gücü olmamasına rağmen, Kandilili olarak yaşadıkları büyük üzüntüyü dile getirdi.  

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Korhan Us, kesilip çalınan direkleri ve depoları gösterirken “korkumuz o ki yakında bu binanın içinde kalan diğer metal malzemeleri ve varagelin tamamını sökeceklerine dikkat çekerim. Bu kadar sahipsiz olmamalı diye düşünüyorum. Burası Endüstri mirasıdır. Buralarda yerleşim vardı İtalyanlardan Fransızlardan. 1860 lardan beri ilk yerleşim yerleri buralar. Eee biz bunları da koruyamazsak. Osmanlı-Fransız zamanında şurada gümrük vardı. Bunların  hepsi kayboldu. Yetkililerin bununla ilgilenmesi gerekir. Ayrıca ben buradan savcılığa suç duyurunda bulunuyorum. Yazılı olarak da savcılığa vereceğim. Savcılık bu haberi ihbar kabul edip üzerine gitmeli. 2015 Ağustos ayında kültür Varlıkları tarafından buralar koruma altına alınmıştır.” Sözleriyle konuştu.

Haber/Yorum: Eyüp Bektaş

Korhan Us ile Eyüp Bektaş varagel ve çevresindeki büyük talana birlikte dikkat çektiler.