Adli yılın açılışı nedeniyle Zonguldak Barosu Kdz.Ereğli Temsilciliği tarafından düzenlenen törende yargının bağımsızlığına vurgu yapıldı.

Yeni adlı yılın açılışı nedeniyle Kdz.Ereğli Atatürk Anıtı önünde avukatlar tarafından tören düzenlendi. Zonguldak Barosu Kdz.Ereğli İlçe Temsilciliği tarafından organize edilen etkinlik çelengin anıta sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Baro İlçe Temsilcisi Tayyar Kartal, gerek ülkede gerek yakın coğrafyada boy gösteren her türlü terörü lanetlediklerini belirterek başladığı açıklamasında, Adalet bir toplumda en üstün değerdir ve bu nedenle de vicdanlarda en üst düzeyde özümsenmesi gerekir. Adalet toplumların geleceğinin de en önemli güvencesini teşkil eder. Adaletin güçlü, güce sahip olanların da adaletli olmaları gerekir. Adaleti sağlamakla görevli olan kurum yargıdır. Çağdaş demokratik sistemlerde olduğu gibi özgürlükçü demokrasinin temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi olan her türlü iç ve dış etkenlerden arınmış tam bağımsız yargı sisteminin oluşması gerekliliği hayati bir öneme sahiptir.

BAĞIMSIZLIK SAĞLANMALI

Hukuk devleti olmanın başka bir ifade ile hukukun üstün tutularak yaşamın her alanında egemen kılınmasının olmazsa olmaz koşulu yargı erkinin görevini yaparken bağımsız yansız ve güvenceli olmasıdır. Bunu sağlamanın yolu da yargı erkinin yasaya ve yürütme erkleri ile diğer tüm etki ve baskılardan uzak tutulmasından geçmektedir. Hukukun üstünlüğü ile yargı bağımsızlığı arasındaki bağ çok önemlidir. Hukuk üstün tutuluyorsa yargının bağımsızlığı mutlak olarak sağlanmalıdır. Yargı bağımsızlığı yargı tarafsızlığının da en tekel koşuludur. Bağımsız olmayan bir yargı siyasallaşır ve tarafsızlığını yitirir ki bu da bir toplum için en büyük tehlikedir.

BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİR

Yargının tarafsızlığı konusunda devam eden soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili olarak başta yürütme ve yasama organı mensupları olmak üzere medyanın ve herkesimin hassasiyet göstermesi yargısal sürece müdahale girişiminde bulunulmaması, masumiyet ilkesinin ihlal edilmemesi, yargısız infaz anlamına gelebilecek davranışlardan mutlaka kaçınılması gerekmektedir. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı kavramlarını yalnızca Hakim ve Cumhuriyet Savcıları açısından düşünerek ele almak büyük bir eksikliktir.

BAĞIMSIZ SAVUNMA GEREKLİ

Hak arama özgürlüğünün kullanılmasında ve korunmasında hukuki yardımda bulunan, bu amaçla bireyin yanında yer alan, bilgisini ve zamanını hak arayan kişi veya kişilere özgüleyen hak arama ve savunma mesleğinin onurlu temsilcileri ise avukatlardır. Özetle avukatlık, tarihsel olarak kamusal ve entelektüel işlevlere sahip özel meslekler için gösterilebilecek en uygun örnektir. Avukatlar, insanlığa; başkalarının hakkına, mülkiyetine, özgürlüğüne saygıyı öğreten, İnsan Hak ve Bildirgesini yazan, Kölelikten Kurtuluş Bildirgesini yayımlayan, çoğunluğun tiranlığına karşı duran, adaletsizlikle savaşan, kendini hakkaniyete adayan, eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden, uzlaşmaya inanan insanlardır. Dünya tarihi bunun sayısız örnekleriyle doludur. Sav, savunma, yargıç, yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsuru olmakla birlikte, demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Avukatı ve avukatlık mesleğini bağımsız, özgür, özerk kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel yapmak yaşamsal değerdedir. Güçlü ve bağımsız bir yargı için güçlü, güvenceli ve bağımsız bir savunma, yaşamsal öneme sahiptir. Güçlü yargı için güçlü savunma, bağımsız yargı için bağımsız savunma gereklidir. Bunun böyle algılanması gerekir. Avukatlık Kanunu'nda yazılı bulunan 'savunmanın yargının kurucu unsuru'olduğuna ilişkin hükmün uygulayıcılar olan hakim ve Cumhuriyet Savcıları tarafından da içselleştirilmesi gerekmektedir.  Güçlü savunma için de Avukatlık Teminatı gereklidir.

 

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ GEREKLİDİR

Toplum tarafından yargıya güven duyulmasının toplumsal huzurun sağlanması ve birey hak ve özgürlüklerinin korunması açısından önemli olduğunu vurgulayan Kartal, Yargıya güven duyulması, yargısal sürecin hızlı, adil ve yasalara uygun olması ile bağlantılıdır. Bu bağlamda yargı sistemimizle ilgili olarak bazı sorunların çözümü gereklidir. Bu sorunlara da kısaca değinmek istiyorum. Ceza soruşturma ve kovuşturmaları ile ilgili olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde de ülkemiz yönünden en sıkıntılı konulardan birisi haline gelmiş bulunan, tutukluluk sürelerinin, adeta yargısız infaz sayılabilecek derecede uzaması, bu konuda yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeden karar verilmesi, yasal olmayan ya da yasayla öngörülen koşullara tam olarak uyulmadan yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması gibi temel hak ve özgürlüklerle doğrudan ilişkili usule aykırı işlemler yargıya olan güveni büyük ölçüde zedelemektedir dedi.

 

CEZAEVLERİNİN DURUMU

Cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunması, tutuklu sayısının hükümlü sayısından daha fazla olmasının toplumun her kesimi tarafından eleştirildiğini ifade eden Kartal, konuşmasını şöyle sürdürdü: Yasal değişikliklere rağmen, yargılamaların gereksiz şekilde uzatılması, 6-7 ay sonraki tarihlere duruşma günlerinin bırakılıyor olması kabul edilemez bir sorundur. Yargılama sürecinin hızlandırılması ve sürecin yargı bağımsızlığına uygun biçimde yürütülebilmesi için tamamen yargıya bağlı adli kolluk gücünün ve adli tebligat memurluğunun oluşturulması büyük yarar sağlayacaktır. Uyuşmazlıkları önleyici nitelikteki tedbirlerin etkin hale getirilmesi ve alternatif çözüm yollarının bir an önce gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Ceza infaz sisteminin geliştirilip iyileştirilmesi, Avrupa Birliğine uyum sürecinin gerektirdiği mevzuat çalışmalarının sürdürülmesi gerekmektedir.  Anayasa değişikliği ile getirilen ' Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru' hakkının kullanılması 23 Eylül itibari ile başlayacaktır. Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuruların sayısını azaltmak amacıyla getirilen bu hak arama yolunun, hızlı ve etkin işlemesi gerekmektedir. Bu yolun yeni bir hak ihlallerine yol açmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir.

 

HEPİMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLERİM

Birçok yargısal sorunun devam ettiği, avukatsız bir yargı anlayışının yayılmaya çalışıldığı, dünyanın bir çok yerinde temel insan haklarının hiçe sayıldığı, masum sivil ve askerlerimizin teröre kurban verildiği, siyasal iktidar tarafından ulusal bayramların, adlarına ve önemlerine yakışır olmaktan çok uzak şekilde sıradanlaştırıldığı bir ortamda yeni bir adli yıl açıyoruz. Yargının hızlı, adil ve savunma merkezli olmasını, devletlerin insan haklarına yalnızca saygılı değil, insan haklarına dayalı hareket etmesini, terörün sona ermesini, ulusal bayramların tarihsel önemlerine yakışır şekilde kutlanmasını istiyoruz. Yeni adli yılın hepimize hayırlı olmasını diler, bu vesileyle hepinize saygılar sunarım

 

KATILIM YÜKSEKTİ

Öte yandan bu yıl gerçekleştirilen etkinliğe avukatlar geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla ilgi gösterdi. CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve İlçe Yöneticilerinin de yeraldığı etkinlikte avukatlar geleneksel hale getirdiği toplu fotoğrafı bu kez çektirmedi yine bazı avukatların ise törenin sona ermesinin hemen ardından uzaklaştıkları görüldü.