Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Rıfat Sarsık, Zonguldak Havaalanı, Filyos Projesi, serbest bölgeler ve yeni Teşvik Yasası'yla ilgili açıklamalarda bulundu.
Sarsık, açıklamasında şunları söyledi;

"HAVAALANI İÇİN SİYASİLERİN
ÇOK ÇALIŞMASI GEREKİR"
"Çaycuma için 21 Temmuz'da havaalanının açılması mutlu bir gün oldu. İnşallah uçuşlar devam eder. Biz havaalanının sürekli açık olması için elimizden gelen desteği verdik. Bu desteğimizde devam edecek. Havaalanının devamlı açık kalmasını sağlamak da havaalanı şirketinin görevidir. Biz de havaalanı şirketinin ortağıyız. Almanya'da Öger Tur sefer düzenlemişti. Bu devamının getirilmesi için çalışmalar yapmak gerekiyor. Şunu belirtmek istiyorum ki, devletimizin havaalanımıza sahip çıkıp şehirlerarası uçak seferleriyle daha düzgün hizmet verebiliriz. Bu noktadan itibaren siyasetçilerimizin THY tarafından Zonguldak Havaalanına uçak seferleri düzenlemesi için çalışmalar yapması gerekir diye düşünüyorum.

"HER YERDE LİMAN OLURSA,
FİLYOS'UN ÖNEMİ KALMAZ"
"Kardemir'in Filyos'a Liman yapacağını gazetelerden öğrendik. Bu konuda Çaycuma TSO olarak bir çalışmamız var. Batı Karadeniz sahil bandına her önüne gelen bir liman yapmış. O zaman Kardemir'e de liman için ÇED raporu verirlerse, Filyos Liman Projesi geri düşer. Karasu'da bir liman yapılıyor. İstanbul'da Haydarpaşa Limanı'nın yükünü hafifletmek için Filyos Vadi Projesi kapsamında Liman Projesi ve Serbest Bölge ilan edilmesi var. Bu durum yıllardan beridir var olan bir durum. Kardemir, Filyos Liman Projesi'nin ihalesini almıştı. Bu proje yıllardan beridir ekonomik krizden dolayı yapmıyor zannettik. Meğerse liman projesinin, Filyos Radar Mevzi Komutanlığı'nın sahası içerisinde olduğunu öğrendik. Biz istiyoruz ki, Kardemir mevcut Filyos Liman Projesi'ni hayata geçirsin. Limanların hayata geçirilmesinde fayda var. Her yerde liman olursa, Filyos Liman Projesi'nin de önemi kalmayacaktır."

"SERBEST BÖLGELER ÖNEMLİ"
"Serbest bölge ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Fakat serbest bölgelerin de fazla bir önemi kalmıyor. Gümrüklerin kaldırıldığı bir dönemde serbest bölgeler çok da fazla önem arz etmiyor. Serbest bölge olarak incelediğimiz Mersin Serbest Bölgesi olsun, Tekirdağ Serbest Bölgesi olsun çalışmalarını inceledik, bölgeye katkılarına baktık. Fakat bugün Tekirdağ'daki serbest bölge çalışma bile çalışmıyor."

"YENİ TEŞVİK YASASI,
YANLIŞLARLA DOLU"
"Yeni Teşvik Yasası'nda Zonguldak olarak 3'üncü bölgede yer alıyoruz. Avantajlarından faydalanabileceğimiz teşviklere baktık. Fakat o kadar enteresandır ki, bugün Türkiye'de kim 500 baş hayvanlık bir teşviki gerçekleştirebilir. Bölgemizde yapılabilecek, hayata geçirilebilecek çalışmalara yönelik Odalar Birliğimize Teşvik ile ilgili bir dosya sunarak eksiklikleri bildirdik.