Kanser çağın illeti mi? Yoksa insanoğlu’nun doğayı ve çevreyi katletmesinin bir geri dönüşümü mü? Elbette ikincisi. Zonguldak ve çevresi ağır sanayi ile çok yönlü kirlenirken, özellikle kömürle çalışan termik santraller, bu bölgenin geleceğini de kökten yok ediyor. Başta kestane ağaçları olmak üzere bölgenin tüm doğasının denizleriyle birlikte kirletildiği günümüzde, Batı Karadeniz’in en büyük kanser araştırma merkezi neden Zonguldak’ta kuruldu sanıyorsunuz? Bunların hiç biri tesadüf değil. Havamızı, suyumuzu kirleterek, soyumuzu kurutan çevre kirliliği bir genç mühendisimizi de löseminin pençesine düşürdü. Hastamızın adı emekli öğretmen Rasim Çetin’in kızı  Ereğlili Banu Uzun. Genç bir mühendis Banu Uzun’a daha 2 hafta önce lösemi teşhisi Ereğli’deki özel bir hastanede konuldu. Kulağındak zonklama için kulak burun boğaz uzmanına giden Banu Uzun’un yapılan tahlillerinde lösemi hastası olduğu ortaya çıkınca büyük şaşkınlık yaşanmış. Tahlil sonuçlarına inanılmamış ve iki kez üst üste tekrar tahlil yapılıp da sonuç değişmeyince, doğru Batı Karadeniz’in en büyük kanser araştırma hastanesi olmakla övünülen Bülent Ecevit Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin yolu tutulmuş. Orada da teşhis aynı olup, “Derhal İstanbul’a gidin” yanıtı verilince, yollara düşmüş Çetin ve Uzun Aileleri.

Şimdi kök hücre ve kan bağışı kampanyalarından alınan örneklerle Banu Uzun’a kök hücre nakli yapılarak yaşama döndürülmeye çalışılıyor. Ereğlililer düzenlenen kampanyalara katılarak,  genç bir anneyi yaşamına döndürmek için  kök hücre ve kan bağışı yapıyor.

Kdz Ereğli Beşiktaşlılar Derneği de, bir kampanya düzenleyerek Banu Uzun için kök hücre ve kan bağışı çağrısı yaptı.

“HAYDİ EREĞLİ.. 1 HAYAT İÇİN 10 DAKİKANIZI AYIRIN...” başlıklı açıklamada Beşiktaşlılar Derneği,

“Kdz. Ereğli’mizde lösemi teşhisi konulan Banu Uzun kardeşimizin ve diğer ilik nakli bekleyen tüm lösemili kardeşlerimiz için 6-7 Eylül tarihlerinde saat 13.00 - 22.00 saatleri arasında Kdz. EREĞLİ Atatürk anıtında büyük bir kök hücre ve kan bağışı kampanyası düzenlendi” dedi.

Kampanyaya katılmak için Rasim Öğretmenin köyü Çaylıoğlu’ndan hemşerileri otobüslerle geldi ve kök hücre ve kan bağışı yaptı.

Kan bağışının yapıldığı alanda bizlere konuşan Rasim Öğretmen, kızı Banu’nun hastalık sürecini anlatırken şunları söyledi:

“TAHLİLLER ÇOK KÖTÜ ÇIKTI”

15 gün kadar önce kulağında bir zonklama bir damar atışı ağrı sancı hiçbir şey yok. Bunun üzerine Ereğli’de özel bir hastanede muayene oluyor boğaz servisinde. Orada kan tahlili kötü çıkıyor, inanılmaz derecede değerler düşük, mesela B12 çok düşük olduğu halde tavan yapmış durumdaydı tam tersine.

Sonuçta son iki tahlilin parasını sağ olsun doktor almadı bile yani kendi isteğiyle yaptı acaba laboratuvar sonuçlarında yanlışlık mı var diye. Derhal ertesi gün Zonguldak’tan Araştırma Hastanesinden randevu aldık. Orada da aynı sonuçlar çıkınca orada Hocamız var önceden tanıdığımız Prof. Şehmuz Bey sonrasında İstanbul ile irtibat kurdu, Memorial Hastanesine akşam derhal binin sabaha kalmayın dedi akşamdan binip gidin. Ve sonuç ortada tedaviler başladı, yatırdılar.

Burada kan bağışı yapıyoruz vatandaşlara da teşekkür ederiz. Millete sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz hastanede kan verdik ailesi olarak kızımın eşi de burada damadımız. Kızım Ereğli’de yaşıyordu, çalışmıyordu çocuğu olduğu için evdeydi yani. Görüntüsünde bir halsizlik efendim böyle bir yorgunluk gözaltlarında hafif böyle bir sanki uykusuz kalmış gibi durum vücudunda da ufak tefek lekeler olduğunu çürüdüğünü söylüyordu. Bunun yanında evde neşesi iyiydi, iştahsız denebilirdi yani öyle çok da canlı değildi. Ama aklımızın ucundan geçmiyordu haliyle bu sonuçları tesadüfen çıktı.

Lösev Gönüllüsü Dilek Çimenoğlu da, katkıda bulunanların duyarlılığına teşekkür etti.

“HASTALARA ŞİFA OLSUN”

Ben 15 senedir Lösev ile çalışıyorum, Beşiktaşlıların da yönetimindeyim. Yengesi aradı beni böyle bir durum olduğunu söyledi. Ben de Tarkan beye yönlendirdim Beşiktaş, Kızılay ve Lösev’in de desteğiyle böyle bir kan bağışı ve kök hücre kampanyası hazırladık. Maşallah hem Banu’ya hem de diğer kök hücre bekleyen hastalara şifa olsun diyoruz kampanyamıza herkesin katılmasını bekliyoruz.

Haber: Eyüp Bektaş