Eğitim Sen Zonguldak Şubesi “çember sistemi için kampanya” başlıklı açıklamasında, Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişiklik ve uygulanacak olan yerleştirme yönteminde yaşanacak olan sorunlar ve mağduriyetlere karşı bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

 

Açıklama şöyle:

  

“Kaldırılan Temel Orta Öğretim Geçiş Sınavı Sisteminin  (TEOG)  yerine getirilen ve ilk kez bu yıl liselere geçişte uygulanacak yerleştirme sistemine göre Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) planladığı yüzde 10'luk öğrenci kesimi sınavla öğrenci alan okullara yerleşecek. Öğrencilerin sınavla yerleşemeyecek olan  yüzde 90’lık kesimi ise adrese dayalı kayıt alanına göre yerleştirilecek. Öğrenciye evinin yakınlarında 3 ‘ü Anadolu, 3’ü  Anadolu İmam Hatip ve 3 tane de Anadolu Meslek Lisesi olmak üzere 9 okul sunulacak. Öğrenciler bu liselerden 5 tanesini tercih etmek zorundalar. 

 

Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişiklik ve uygulanacak olan yerleştirme yönteminde yaşanacak olan sorunlar ve mağduriyetlere karşı Eğitim Sen bir çalışma başlattı.

Eğitim Sen, TEOG sınavının kaldırılarak yerine çember sisteminin getirilmesine karşı "Öğrencime Dokunma" kampanyası çerçevesinde Eğitim Sen Genel Merkez internet sitesinde (http://egitimsen.org.tr/) öğrenci velilerinin yanıtlaması için anket yayınlandı. Ankette şu sorular soruldu.

* Sizce sınav sisteminde değişiklik yapılması gerekli miydi? 

* Sizce sınav sisteminin değiştirilmesinde rol oynayan en önemli etken nedir? 

* Sizce sınav sisteminin değiştirilmesinin temel amacı nedir? 

* Sınav sisteminin değiştirilmesi ile ilgili sunulan gerekçeleri ikna edici buluyor musunuz? 

* Hazırlanan yeni sınav sisteminin güvenilir ve adil olacağına inanıyor musunuz? 

* Yeni sınav sistemleri hakkında, ilgili kişi ve kurumlardan (öğrenci, öğretmen, veli, akademisyen/ üniversiteler, sendikalar) görüş alındığını düşünüyor musunuz? 

* Sınav sistemindeki değişiklikler/tartışmalar çocuğunuzu/öğrencinizi nasıl etkiledi?

Ortaöğretime geçiş için açıklanan yeni sistemin yaşanan sorunları çözeceğini düşünüyor musunuz?”