Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek şoför esnafına K1 yetki belgeleri ve kış lastiği uygulaması hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Civelek açıklamasında, Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca K-1 Yetki Belgesi sahiplerinin işletme sermayelerini 10.000,00 TL olarak belirtmek zorunda olduklarını ifade etti.

Civelek, Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca K-1 Yetki Belgesi sahiplerinin işletme sermayelerini 10.000,00 TL olarak belirtmek zorundadırlar. Odamıza kayıtlı olup K-1 Yetki Belgesi almış olan üyelerimiz işletme sermayelerini 10.000,00 TL olarak belirtmek için, Odamızdan işletme sermayesi yazılı olan Mesleki Faaliyet Belgesini Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası teslim etmeleri gerekmektedir. İşletme Sermaye yazısını vermeyen üyelerin K-1 Yetki Belgeleri, yönetmelik gereği iptal edilecektir. Üyelerimizin, Kamyoncu ve Nakliyeci Esnafının mağdur duruma düşmemeleri için en kısa zamanda İşletme Sermaye yazısını Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'na teslim etmeleri gerekmektedir dedi.

Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek ayrıca kış lastiği konusunda da uyarılarda bulunarak, şu bilgileri verdi:

Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca yayımlanan 27.11.2012 tarih ve

(2012/KUGM-07/DENETİM) sayılı genelge ile kış lastiklerinin hangi araçlarda ve hangi tekerleklerde aranacağı hususunda açıklama yapılmıştır.

Buna göre;

Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC'nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma

Yönetmeliği uyarınca A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen artırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır denilmektedir.