Soğanlı Köyünde geçtiğimiz Ocak ayında yaşanan su kesintisinin ardından devlet tarafından yapılan sondaj çalışmasında su damarı bulunmuştu yapılan alt yapı çalışmaları ile Soğanlı’nın sadece 20 hanesinin su ihtiyacının karşılanacağı belirtildi. Yeni sondaj çalışmaları 1 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

 

 

Ocak ayında Soğanlı köyünde yaşanan su sıkıntısı Zonguldak valisi Erdal Ata’yı harekete geçirmişti. Konuyu değerlendiren Vali Erdal Ata, su sorununun bir an önce ortadan kaldırılması için Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay ile görüşerek çözüme kavuşturmasını istemişti. Köyde incelemede bulunan Kaymakam İbrahim Çay, Fındık Çukuru mevkii Haseli Doruğu'nda sondaj çalışmalarını başlatmış ve kısa süre sonra da kuvvetli bir su damarı bulunduğunu belirtmişti. Suda yapılan tahlillerde kullanılabilir raporunun çıkmasının ardından da depo çalışmaları tamamlanmıştı. Bulunan su damarının Soğanlı köyüne yıllarca yeteceği açıklamaları yapılmış ve köy halkı su sevincini yaşamıştı. Deponun hizmete girmesinin ardından beklendiği gibi soğanlı köyünün su sorunu ortadan kalkmadı. Yeni yapılan depodan sadece 20 hanenin suyu kullanabilmesi köy halkını harekete geçirdi. Kaymakam İbrahim Çay’a giden köylüler, sorunlarını Çay’a aktararak sorunun giderilmesini, istedi.

 

SUSUZ KALDILAR

Yapılan başvuru sonrasında herhangi bir gelişme olmadığını iddia eden köy halkı, Ereğli’yi su konusunda beseleyen Soğanlı halkının susuz kalmasına anlam veremediklerini söylediler. Köy halkı adına konuşan Mehmet Okur (48) “Su pompalarını çalıştırdıktan 15 dakika sonra duruyor. Suyun bulunmasının ardından bizlere Soğanlı köyünü besleyecek su damarının bulunduğu ve su probleminin ortadan kalktığı söylenmişti. 5 yüz hanelik Soğanlı köyünde sadece 20 hane suyu kullanabiliyor. Su depoları dolmuyor. Pompalar 8 Saatte 20 dakika ancak su basabiliyor. Mübarek Ramazan ayında susuz kaldık. Konuyu yetkililere büyüklerimize aktardık. Ancak herhangi bir çalışma başlatılmadı. Kaymakamımız Sayın İbrahim Çay’ a da bu konuda bilgi verdik. Yetkililerin bize söylediği Pompanın değişeceği oldu. Bu kadar yatırım boşa mı yapıldı? Bizim çektiğimiz su sıkıntısının bir an önce giderilmesini istiyoruz” dedi.

 

KAYMAKAM KÖYDE İNCELEMEDE BULUNDU

Ereğli’ ye bağlı Soğanlı köyünde yaşanan su sorununa Kaymakam İbrahim Çay bir kez daha el attı. Kaymakam İbrahim Çay, İl Özel İdare Müdürlüğü görevlileri ile birlikte köye gitti. Yapılan sondaj çalışmalarının ardından köye bağlanan su hattının yetersiz gelmesinin ardından vatandaşların şikâyetini değerlendiren Kaymakam Çay, beraberinde İl Özel İdare Su İşleri Müdürü Necdet Koç ve Jeoloji Mühendisi Halis Avcı ile köye giderek incelemelerde bulundu. Köy muhtarı İsmail Karaman ve halkın karşıladığı Kaymakam İbrahim Çay ve beraberinde ki heyet, köy halkının su sorununu dinledi. Yaşanan sorunla ilgili olarak açıklamayı İl Özel İdare Jeoloji Mühendisi Halis Avcı yaptı. Avcı açıklamasında “ Soğanlı Köyünde Ocak ayında yaptığımız sondaj çalışmasında bulduğumuz damarda ki su 3 litreydi. Ancak yaz ayında bu su bir litreye kadar düştü. Asıl sondaj yapacağımız yer şu anda su alınan yerin 3 kilometre aşağısında bulunuyordu. Kış ayında olmamızdan dolayı burada çalışmayı yapamadık. Önümüzde ki günlerde yeniden bir sondaj çalışması yaparak bulunacak suyu hazır olan depomuza aktaracağız. Bu çalışmaların tamamlanması yaklaşık 2 ayı bulacak. Ancak ilk bulduğumuz su çok kaliteli” dedi.

 

“EL ATACAĞIZ”

Çalışmaların 2 ay süreceğini duyan köy halkı susuzluk sorununun bir an önce halledilmesi için kaymakam İbrahim Çay’a bir kez daha ricada bulundu. Bu rica üzerine Kaymakam Çay “İl Özel İdare Müdürümüz boruları, ben Pompayı siz köy halkımız da kazı işlerine el atacağız. Bu çalışmaları yaparak 1 ayda su sorununu çözmüş olacağız” dedi.

Kaymakam Çay’ın konuşmasında hem fikir olan köylüler, İl Özel İdare Su İşleri Müdürü ile görüşerek çalışmaların ne zaman başlayacağı konusunda bilgi aldı. Soğanlı Köyüne gelen heyet görüşmelerini tamamladıktan sonra köyden ayrıldı.