Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Emeğin Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, İşçi Kardeşliği Partisi, Türkiye Komünist Partisi il örgütleri, 12 Eylül ile ilgili ortak bir açıklama yaptılar.

ÖDP İl binasında gerçekleştirilen ortak açıklamada, Özgürlük ve Dayanışma Partisi İl Başkanı Ali Deliak, “12 Eylül 1980’de esas olarak 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarının uygulamaya konulabileceği dikensiz bir gül bahçesi yaratma politikasının sonucu toplumun tüm kesimlerinin direncinin sıfırlanması amaçlı bir askeri darbe hayata geçirildi” dedi.

Deliak açıklamasında şunları söyledi:

“Bizler bugün ortada dolaşan darbe ve demokrasi söylemleri arasında unutturulmaya çalışılan gerçekler konusunda halkımızın bilgilendirilmesi için darbenin yok etmeye çalıştığı siyasi yapılar olarak bilgilendirme ve gerçekleri açıklama görevimizi yerine getirmek için üzerimize düşeni yapmak anlamında bir araya geldik. 12 Eylül 2009 gününe kadar ilimiz özelinde çeşitli etkinlikler ve eylemlerle darbe ve taraftarlarını deşifre etme görevimizi yapmaya çalışacağız.

Bu konuda elimizden geldiğince mahallelerle kitle toplantıları paneller, afiş ve pankartlarla halkımızı bilgilendirmeye çalışacağız. Herkesin bildiği gibi bu süreçte basın emekçileri de büyük baskılarla susturulmaya ve darbe yanlısı yayınlar yapmaya zorlanmış ve darbenin ülkemize ve halkımıza yaptığı zararlar, kayıplar gizlenmeye çalışılmıştır. Bugün bizim bu konudaki birlikte yürütmeye çalıştığımız bu faaliyetlere basının değerli emekçilerinin en büyük desteği vereceğine inanıyoruz. Bu eylemlilik sürecimizde bugün demokrasi havarisi görüntüsü verenlerin 12 Eylül ve izleyen yıllarda darbecilerle kolkola halk düşmanı olduğu zamanları bizler unutmadık. Görevimiz, herkesin bu gerçekleri bilerek duruşunun belirlenmesi ve eğri ile doğruyu birbirinde ayırmasına hizmet etmektir. Bizler bu çağrımızı, Zonguldak’ta bulunan tüm demokrasi güçlerine, sendikalara 12 Eylül’de görülecek hesabı olan herkese yapıyoruz.”