Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğünün kavşak içerisindeki araçlara ait olduğunu bilmeyen sürücüler, kentin diğer kavşaklarında da aynı tehlikeleri yaratırken, trafik sıkışıklıklarına da sebep oluyorlar.



Araçların trafikte “geçiş hakkı” konusunda yaşadıkları sorunların temelinde, trafik işaret ve levhalarına uymamak ya da bilmemek olduğu gerçeği dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle kavşaklarda yaşanan sıkıntıların başında, kavşağa giren ile çıkan araç arasındaki geçiş üstünlüğünün kime ait olduğunun bilinmemesi yatıyor. Kdz. Ereğli’de de, tüm kavşaklarda, kavşağa giren araç sürücüleri yol üstünlüğünün kendilerinde olduğunu sanarak hareket edince, kavşaktaki araçların yol hakkını gasp ediyor. Bu durum hem kavşaklarındaki yığılma nedeniyle sıkışıklıklara hem de kazalara davetiye çıkarıyor.

Devrek Yol Kavşağı’nda yapılan köprülü kavşağın ilçe girişinden Zonguldak yoluna dönüş çıkışında, dönel kavşak girişinde yolun her iki yakasında da “SOLDAN GELEN TRAFİĞE YOL VER” uyarı tabelaları bulunmasına rağmen, dönel kavşaktan gelen araçlara yol verilmediği gözleniyor.

Dönel kavşaktan çıkan sürücülere öfkeyle el kol işareti yaparak “yol hakkı benim” uyarısı yaparak kuralları çiğneyenler, can ve mal güvenliğini tehlike attıklarının da farkında değiller.



UYARI LEVHASI ELEKTRİK DİREĞİNİN ARKASINDA KALMIŞ

Aynı yol üzerinde Zonguldak kavşağına girilen yolun sağ tarafındaki, dönel kavşak işareti ile “soldan gelen trafiğe yol ver” uyarısı bulunan tabela, yüksek gerilim hattının geçtiği elektrik direğinin arkasında bırakılmış. Yetkililerin, bu tabelayı elektrik direğinin ön tarafına alınması için emir vermeleri gerekiyor.



Dönel kavşak

Dönel kavşak ya da halk arasındaki adı ile göbek, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkan veren kavşak türü. Dönel kavşaklar ortasında genellikle araç yolundan yüksek inşa edilmiş adacıklar bulunur. Bu adacıklar trafiğin güvenli ayrımına ve dolanımına yardımcı olur ve genellikle çevre düzenlemesi vs. gibi dekoratif unsurlar barındırır. Karayolunun büyüklüğüne bağlı olarak, adasız veya sadece merkezi boya ile işaretlenmiş dönel kavşaklar da bulunur.




Kurallar

Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
İşaret ve işaretçiler aksini belirtmediği sürece, sola veya geriye (U) dönecek araçlar sol şeride, düz gidecek araçlar orta şeride (yoksa sağ şeride) ve sağa dönecek araçlar sağ şeride geçerler.
İleri gidecek araçların haricindekiler (sağa, sola ve geriye dönecekler) kavşağa girmeden sinyal verirler.

Araçlar kavşak içinde şeritlerini takip ederler ve sadece çıkışa yaklaştıklarında şerit değiştirirler. Kendi çıkışlarına yaklaşınca sağa sinyal vermeye başlarlar (kavşağı düz geçenler dahil).
Kavşaktan çıkan araç sağ şeride veya hızının gerektirdiği başka bir şeride geçer. (Kaynak wikipedia)