Halk arasında “Göbek” olarak bilinip tarif edilen Dönel kavşaklarda, geçiş hakkı konusundaki kural bilmezlik ya da bilinmesine rağmen kural tanımazlık alışkanlıkları, bir çok can ve mal kayıplarının yaşandığı kazaların devamına yol açıyor.

,

Oysa kurallar o kadar açık ve net ki.  Dönel kavşaktaki araçlar öncelikli geçiş hakkına sahip. Kavşak içine girenlerin, kavşak içindekilerin bu hakkına saygılı olmaları ile olası kazaların da önlenebileceği gerçeği özellikle batılı ülkelerdeki sıkı trafik kuralları çerçevesinde uygulanıyor. Konu ülkemize geldiğinde bu kuralı uygulayanların oranı ise o kadar az ki.



Örneğin Kdz. Ereğli’de Atatürk Anıtı ve iş Bankası önündeki trafik hareketine bakıldığında, dönel kavşak içindeki araçların ulaşım hakları sürekli engelleniyor. Ve yolun düz olduğuna vurgu yaparak  “yok hakkı benim” diye ısrar edenlerin, kavşağın içindeki araçların yol hakkı olmadığını iddia edip  trafik canavarı olmayı sürdürmelerine  karşı daha çok trafik işaret ve uyarı levhaları konulması  bekleniyor. Belediyenin bir ara “soldan gelene yol ver” uyarı tabelaları koyarak bu konuda yaptığı çalışmalara tabelaların bir gün sonra sökülerek  son vermesinin nedeni ise hiç anlaşılamadı.