Alaplı'da akciğer hastalığı nedeniyle solunum cihazına mahkum yaşayan 13 yaşındaki öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığının "Evde Eğitim" uygulaması kapsamında derslerinden geri kalmıyor.

Küçük yaşlarda astım hastalığıyla başlayan akciğer rahatsızlığının ilerlemesi üzerine solunum cihazına mahkum olan 13 yaşındaki Cansel Duman, okula devam etmesi sakıncalı bulunması nedeniyle 3 yıl önce eğitimine ara verdi. Ancak Cansel Duman, pes etmedi. Eğitime devam etmek istedi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın evde eğitim uygulaması için yapılan başvurular olumlu sonuçlanınca, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce öğretmen görevlendirildi. Eve gelen öğretmenle ortaokul 2. sınıftan eğitimine kaldığı yerden devam eden Duman, önce sağlığına kavuşmanın, ardından üniversite okuyup doktor olmanın hayalini kuruyor.
"Eğitimi tamamlayıp doktor olmak istiyorum"
Cansel Duman, 2 yıldır okulundan ve arkadaşlarından ayrı olmanın üzüntüsünü yaşadığını, en büyük isteğinin eğitim hayatına devam etmek olduğunu söyledi.Evde eğitim uygulaması sayesinde derslerinden geri kalmadığını ifade eden Duman, "Öğretmenimi çok seviyorum. Eğitimimle yakından ilgileniyor. Sağlığıma kavuşabilmem için akciğer nakli gerekiyormuş. İnşallah nakil gerçekleşir. Eğitimi tamamlayıp doktor olmak istiyorum" dedi.
Anne Nazmiye Duman, eşinin inşaatlarda çalıştığını, maddi sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Kızım okula gidemediği için daha kötü oluyordu. Şimdi evde eğitim sayesinde morali düzgün. Sürekli sağlık kontrolünden geçiriyoruz. Doktorlar akciğer naklinin şart olduğunu söylüyorlar. Şu anda solunum cihazına bağlı yaşıyor. Evden dışarı da çıkamıyor" diye konuştu.
Duman, diğer 12 yaşındaki kızı Cansu'nun da akciğer hastası olduğunu, ancak sağlık durumunun ablası kadar kötü olmadığı için okula gidebildiğini kaydetti. Alaplı Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran da okula gidemeyecek derecede rahatsızlığı bulunan çocukların, evde eğitim uygulamasıyla geleceğe tutunmalarını sağladıklarını söyledi.
Taşıran, böylece bu çocukların toplumsal yaşamın dışında kalmasını engellemek istediklerini kaydetti.