Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Bağlık- İnağzı sahasının 36 yıl süreyle işletilmesi ihalesini alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., geçtiğimiz günlerde Üzülmez bölgesinde çalışmalarına başladı. Şantiyeyi kuran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., ocak ağzı açma çalışmalarına başladı.

 

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANMASI BEKLENİYOR

 

Bağlık-İnağzı sahasının işletilmesi için geçen yılın 10 Ekim'inde gerçekleştirilen ihaleyi, 1 milyar 426 milyon TL'lik teklifle Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. kazanmıştı. Soma havzasında 1984'ten bu yana madencilik faaliyetlerini sürdüren, 5 bin 500 çalışanı ve yıllık 5,5 milyon ton linyit kömürü üretimiyle Türkiye'nin en önemli yer altı kömür üreticilerinden Soma Kömür İşletmeleri ile TTK arasındaki ihale anlaşması sağlanmıştı. Soma Gurubu'nun, dünyanın en modern madencilik teknolojisini kullanacakları sahada 200 milyon dolar yatırım yapmaları ve 3 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

 

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

 

Soma Kömür İşletmeleri, yıllık 2 milyon ton koklaşabilir kömür üreterek 3 bin kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra, kömür ithalatını azaltarak Türkiye'nin cari açığını yılda 500 milyon dolar azaltmayı hedefliyor. Soma Kömür İşletmeleri, ilk 2 yılı etüt ve değerlendirme, 4 yılı hazırlık ve yatırım olmak üzere 36 yılda sahadan 92 milyon ton kömür çıkararak piyasaya sunmayı taahhüt etti.

EN MODERN MADENCİLİK TEKNOLOJİSİ

 

Bağlık-İnağzı sahasında dünyanın en modern madencilik teknolojisini kullanarak, örnek bir işletme oluşturmayı planlayan Soma Grubu, bölgede minimum 3 bin kişilik yeni istihdam imkânı yaratacak. Yılda 2 milyon ton olarak başlayacak olan üretim miktarının kademeli olarak 3,3 milyon ton seviyesine yükseltilmesi planlanıyor. Bağlık-İnağzı sahası içinde bulunan taşkömürü, koklaşabilme özelliği nedeniyle, yüksek ithalatla beslenen demir-çelik tesisleri için çok önemli bir yerli üretim olanağı sağlayacak. Yüksek fırın teknolojisi nedeniyle demir cevherini işleyerek üreten tesisler için en önemli girdilerden biri olan koklaşabilir kömürün yüzde 95'den fazlası ithal ediliyor. Ereğli, İskenderun ve Karabük demir çelik fabrikalarında kullanılan yıllık ortalama 5 milyon ton koklaşabilir kömür, 1,5 milyar dolarlık bedelle ithal ediliyor. Soma Kömür İşletmeleri'nin ilk etapta gerçekleştireceği 2 milyon ton üretim ile 500 milyon dolarlık kömür, yerli üretim ile sağlanmış olacak. Bu miktar, aynı zamanda Türkiye'nin cari açığının 500 milyon dolar azalacağı anlamına geliyor.