Kdz. Ereğli Anadolu ve İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören Somalili öğrenciler Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti.
Okul Müdürü Ramazan Karaoğlu öğrencilerin 4 yıl boyunca Ereğli Anadolu ve İmam Hatip Lisesi'nde eğitimlerini alacaklarını belirterek, Öğrencilerimiz tamamı Somali, 23 öğrenci. Sayın Başbakanımızın Somali'yi ziyaret edip gelmelerinden sonra gelen bir ekip. 4 yıl boyunca bizim okulumuzda öğrenim görecekler. Allah'ın izniyle öğrencilerimizi liseden mezun ettikten sonra yine ülkemizde üniversiteyi okuyup ülkelerine artık dönerler. Oradaki Somali halkına hizmet ederler. Bir kültür elçisi olmaları açısından gerçekten ecdadımızın yapmış olduğu gibi bizler bu öğrencilerimizi en iyi şekilde teslim edebilirsek kendimizi mutlu hissedeceğiz dedi.
Ardından Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek konuşmasında, öğrencilerin Başbakanlık tarafından gönderildiklerini ve burada en iyi eğitimi alacaklarını söyleyerek, Somali'den gelen öğrencilerimize İmam Hatip Lisesini gösterdik. 23 öğrenciyi bize verdiler. Okul müdürümüz bizzat kendisi gitti öğrencilerimizi teslim aldı. Seminerden geçti bununla ilgili. Öğrencilerimizi getirdiler. Şuanda birinci dönem bitmek üzere. 4 yıllık İmam Hatip eğitimini bizde bitirecekler. Ondan sonra isterlerse memleketlerine dönecekler, isterlerse üniversite eğitiminde biz yine Başbakanlığımız bünyesinde himayelerinde yürütecekler. Bizler şereflendirdikleri için, ilimize geldikleri için teşekkür ediyoruz. Bu kardeşlerimiz bizim çocuklarımız. Onlar için her türlü hizmeti götüreceğimiz söylüyoruz diye konuştu.
Daha sonra Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise, öğrencilerin eğitimleri süresince her türlü ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını çözeceklerini belirterek öğrencilere hayırlı bir eğitim dileğinde bulunarak, Öncelikle ülkemize ve Zonguldak'ımıza hoş geldiniz. Tercih olarak İmam Hatip'te eğitim ve öğretim görmek hem maddi anlamda değil, mana anlamında da bu ülkenin değerlerine ya da ortak kültürümüze, kardeşliğimize, birlik ve beraberliğimizin hem Somali'yi hem de Türkiye'de sağlayabilecek bazı değerlere de öğrenme imkanına sahipsiniz demektir. İmam Hatip size bu imkanı sağlar. Dolayısıyla inancıyla, kültürüyle Somali'nin ve Türkiye'nin ortak değerlerine bir anlamda eğitim görerek sahip olmak bambaşka bir olay. Buradan ayrılırken İmam Hatip Lisesinden mezun olmanın ve bazı şeylerin yüklenmenin kıymeti de ayrı bir şey. Ülkenize döndüğünüzde donanımlı insanlar olacaksınız. Ama burada kalırsanız zaten bizim kardeşimizsiniz, başımızın tacısınız. Somali'ye döndüğünüzde cidden alacağınız eğitimle kendinizi yetiştirdiğiniz, hocalarımızın verdikleriyle beraber donanımlı insanlar olacaksınız. Sizler hocalarınızdan bir şeyler öğreniyorsunuz, Somalilerde sizlerden bir şeyler öğrenecekler. Ereğli İmam Hatip Lisesinde alacağınız eğitimle yetişmiş olacaksınız. İnsan mimarları olursunuz. İnsan mimarları olur Somali'de güzel şeylere vesile olursunuz. Bizlerde sizlere ne yapabilirsek, elimizden ne gelirse kendimizi mutlu sayacağız. Bizler sizlerin yanınızdayız. Burası sizinde memleketiniz. Ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Somalili 23 öğrenci ise tek tek kendilerini tanıtmalarının ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirdiler.