Afrika'nın en sıkıntılı ülkelerinden biri olan ve açlıkla sefaletin kol gezdiği Somali'ye bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti de çeşitli vesilelerle yardımlarda bulunuyor. Son yıllarda deniz korsanlarının saldırıları ile gündeme gelen Somali'ye geçtiğimiz aylarda bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu ziyareti sırasında eğitim-öğretime devam edemeyen bazı öğrencilerin Türkiye'ye getirilmesi ve çocukların okutulmalarının sağlanmasına yönelik girişimlerde bulunmuştu. Karşılıklı görüşmeler sonrasında da Somali'den yaklaşık dört yüz öğrenci ülkemize gönderildi. 12 farklı ile gönderilen öğrencilerden 24'ü de Karadeniz Ereğli'ye yerleştirilerek Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi'ne kayıtları yapıldı. 9.sınıftan itibaren eğitim-öğretimlerine Karadeniz Ereğli'de devam edecek olan ve en az dört yıl ilçede kalacak çocuklar, okulun yurdunda barındırılıyor.

BAŞKAN POSBIYIK'I ZİYARET ETTİLER
İki ülke arasındaki görüşmeler sonrasında Karadeniz Ereğli'ye gönderilen öğrenciler, eğitim-öğretimin ilk günlerini de ilçeyi tanımakla geçiriyorlar. 5 Ekim günü okul yöneticileri ile birlikte bazı etkinlikler gerçekleştiren Somalili öğrenciler, saat 11.00'de de Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ı makamında ziyaret ettiler.   

Yaklaşık yarım saat süren ziyarette, iki ülke arasındaki işbirliği konusunda Başkan Posbıyık'a bilgiler veren Karadeniz Ereğli Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip
Lisesi Müdürü Ramazan Karaoğlu, ilçeye gönderilen 24 öğrencinin kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, 2012-13 eğitim-öğretim dönemine başlamalarının sağlandığını ifade etti. Okulun yurdunda barınan öğrencilerin 4 yıl boyunca Karadeniz Ereğli'de yaşayacaklarını ve okullarından mezun olacaklarını belirten Karaoğlu, 12 Eylül tarihinde, Konya'da toplanan çocuklarımızı almaya gittik ve hep birlikte ilçemize geldik. Çocuklarımız ilçemize geldikleri günden bu yana birçok kurum ve kuruluşun maddi ve manevi yardımlarını gördük. Her birine teşekkür ediyorum. Biz çocuklarımızdan çok memnunuz. İleride her biri bizim kültür elçimiz olacaklar. Umarım onlar da bizlerden memnundurlar. Temel amacımız onların okullarını bitirmeleri ve ilerde de üniversite okumalarıdır. Bildiğiniz gibi Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlar muhacirdiler. Medineli ensarlar da muhacirlere kucak açıp onları bağırlarına basmışlardı. Bizler de Somali'den gelen öğrencilerimizi birer muhacir olarak görüyoruz ve onları bağrımıza bastık dedi.

ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR DİLEDİ
Somalili öğrencilerle sohbet eden Belediye Başkanı Halil Posbıyık her biri ile tek tek tanıştıktan sonra kendilerini tebrik etti. Öğrencilerin düzgün Türkçe konuşmalarından etkilenen Başkan Posbıyık, her bir öğrenciye eğitim-öğretim hayatlarında başarılar diledi. Başkan Posbıyık Somalili öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada şu görüşleri sundu: Çok iyi ortama sahip bir okula geldiniz. Elbette ailelerinizden uzak olduğunuz için içinizde bir burukluk olacaktır; ama bilmenizi isterim ki çok emin ellerdesiniz. Karadeniz Ereğli Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi rüştünü ispatlamış iyi bir okuldur. Bu okulda okumak ve bu öğretmenlerin elinde olmak sizin için büyük bir şanstır. İçiniz buruk; memleketinizden ve ailelerinizden uzaktasınız. Ancak gençler birtakım meşakkatlere katlansın ki ileride büyük adamlar olsunlar. Bizler de gençliğimizde büyük sıkıntılar yaşadık. Sizler de zorlanacaksınız. Buna rağmen emin ellerde olmanız büyük bir şans. Ben de Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı olarak bu projeyi destekliyorum. Okulunuzun yöneticileriyle zaten çok iyi ilişkilerimiz var. Bu duygularla da her birinize Karadeniz Ereğli'ye hoş geldiniz, diyorum.

Ziyaretin sonunda Somalili öğrencilere çeşitli hediyeler takdim eden Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 24 öğrencinin spor malzemelerinin belediye tarafından karşılanacağı bilgisini verdi.