Kdz. Ereğli’de son 6 ayda beton fiyatlarında yüzde 60 artış olması inşaat firmalarının ve tüketicinin belini büktü.

 

Karadeniz Ereğli’de İnşaat Taahhüt işleri yapan Özkan İnşaat’ın sahibi İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Özkan, 2013 Kasım ayından bu yana beton fiyatlarının toplamda yüzde 60 zam yapılmasını eleştirdi. Türkiye’de Kasım ayından bu yana beton üretiminde kullanılan girdilere yüzde 60 oranında zam yapılmadığına, buna rağmen Ereğli’de ki betoncuların sürekli zam yaptığına dikkat çeken Mustafa Özkan, Zonguldak’da ki hazır beton fiyatları ile Ereğli’de ki beton fiyatları arasında büyük fark olduğunu söyledi.

 

TSO’YA SORUNU İLETTİ

Bir süre önce sektördeki bu sıkıntıyı Ereğli TSO’ya ilettiğini ancak herhangi bir sonuç alamadığını belirten Mustafa Özkan, TSO’nun sadece aidat topladığını hatırlatarak, “Bunlar üyelerinin sorunlarına çözüm arayıp bulmazlar mı?” dedi. İlgili makamların rekabet kurallarına aykırı olan bu uygulamaya müdahale etmelerini isteyen Mustafa Özkan, “TOBB alt kuruluşlarının işlevsel çalışıp çalışmadığını sorgulayıp denetlemez mi? Rekabet Kurulu bu çarpıklığı neden soruşturmaz?” dedi.

 

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ

Hazır beton üreticilerinin kendi aralarında yaptıkları fiyat anlaşması nedeniyle müteahhitlerin ve tüketicilerin mağdur olduğunu belirten Mustafa Özkan, devletin Kdz. Ereğli’de ki bu soruna mutlaka el atarak müteahhitlerin ve tüketicinin mağduriyetinin giderilmesini istedi.

 

"ARALARINDA ANLAŞMIŞLAR" GİBİ

Özkan İnşaat sahibi İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Özkan, Ereğli’de ki hazır betoncuların kendi aralarında anlaştıklarını öne sürerek, üreticilerin müşteri paylaşımı yaptıklarını ve kendilerinden fiyat teklifi istendiğinde kendi aralarında anlaşarak fiyat verdiklerini iddia etti. Özkan sözlerini şöyle tamamladı: “Ereğli’de bir kamu inşaatı ihalesi yapıldığında, müteahhit henüz Ereğli’ye gelip  daha işe başlamadan ona kimin beton verileceğinin belli olduğu duyumlarını alıyoruz. Yani beton üreticileri kendi aralarında müteahhitleri bile paylaşmışlar. Bir kamu inşaatı yapan müteahhit hangisinden fiyat teklifi alırsa alsın, eğer üreticiler ona kimin beton vereceğini kararını aldıysalar, diğerleri bilerek yüksek teklif veriyor. Yani Ereğli’de rekabet ortadan kalkmış”

 

(Haber Merkezi)