Zonguldak'ta tarih öğretmeni Murat Kara, "Son Mükellefler" Ereğli Kömür Havzası'nda zorunlu çalıştırma (1940-1947) isimli bir kitap yazdı. Kara, özellikle ikinci dünya savaşı yıllarını kapsayan dönemde kömür ocaklarında zorla çalıştırılan madencilerle tek ter görüşerek yazdığı kitabını dönemin kahramanları ile birlikte yaptı.
    Öğretmen Murat Kara, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yaptığı Yüksek Lisansı bitirme tezi çalışmasını, yöre insanının yaşadıkları zorluklara ayırmış. 1940 ve 1947 yılları arasında Milli Korunma Kanunu kapsamında yürürlüğe konulan 'Üc-retli İş Mükellefiyeti Kararnamesi'ne dayanılarak özellikle köylerde yaşayan insanların 7 yıl boyunca maden ocaklarında zorla çalıştırılması kitapta ö-nemli bir yölüm oluşturuyor. O yılları yaşayan 24 kişiye ulaşan ve tek tek yaptığı görüşmeler sonrasında hazırladığı kitabın tanıtımını yapan Ereğli Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarih öğretmeni Murat Kara, "Son Mü-kellefler" adlı 258 sayfalık kitabının imza gününde, kitabına konu olan yaşları 80-95 arasındaki 25 madenciden 6'ısını ve ailelerini bir araya getirdi. Çalışması hakkında bilgi veren Kara, daha sonra kitabını yaşlı madencilere ve ailelerine hediye etti.
    Babası da emekli bir madenci olan Kara, köy muhtarları aracılığıyla yaptığı araştırmada o dönem ocaklarda çalışan yaklaşık 60 bin kişiden sadece 50'sini bulabildiğini söyledi. Kara, bunlardan 25'i ile sağlık sorunları el vermediği için konuşamadığını, geri kalan 25 madencinin anlatımları ile kitabını oluşturduğunu söyledi.