* Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı günün yıldönümünde törenler yapılacak. 

 

* 19 Mayıs Pazar günü Kdz. Ereğli Çınaraltı’nda sivil toplum örgütlerini düzenlediği “Bayrağını al gel” yürüyüşü 17.30’da başlayıp Amfi tiyatrodaki şiir ve müzik dinleti coşkusuyla tamamlanacak. 

 

Dört bir yanı işgal edilmiş ülkesini 19 mayıs 1919’da Samsun’da Anadolu’ya çıkarak yaktığı mücadele ateşiyle kurtaran ve ardından da 19 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet ile çağdaş uygarlık hedefine koşturan Mustafa Kemal’in Türkiye Cumhuriyeti’nde bugün bayram var. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışının yıldönümü bugün törenlerle kutlanacak. Bu anlamlı günü Türk Gençliğine emanet eden Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Kdz. Ereğli’de sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde  19 Mayıs Pazar günü saat 17.30’da yürüyüş düzenlendi. Çınaraltında başlayacak yürüyüş ile ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yaşar Torlakoğlu,  “19 Mayıslar sonsuza kadar yaşatılacaktır” dedi. Torlakoğlu açıklamasına şöyle devam etti:
“19 Mayıs yıkılmış, viran olmuş, emperyal güçler tarafından işgal edilmiş bir ülkenin Kurtuluş Savaşının ilk adımının atıldığı gündür. Dünyada Emperyalizme karşı kazanılan, ilk Bağımsızlık Savaşının başlangıcıdır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyetinin doğum günüdür. Biz aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, geçen yıl olduğu gibi bu yılda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı “19 Mayıs’ta Bayrağını al gel” çağrısıyla şehrimizde halkımızla beraber kutlayacağız. Geçen yılki kutlamalarda olduğu gibi 19 Mayıs Pazar günü saat 17:30’da Çınar Altından başlayıp Atatürk Anıtına kadar geniş katılımlı Halk yürüyüşü gerçekleştirilecektir. Daha sonra Atatürk Anıtında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrim şehitlerimiz için anma töreni yapılacaktır.  Bu anma töreninin hemen sonrasında Sahildeki Anfi Tiyatroda şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirilecektir.”

 

HALK YÜRÜYÜŞÜNE DESTEK 
VEREN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI:

Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz Ereğli Şubesi, Alevi ve Kültür Derneği Ereğli Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Ereğli Şubesi, Cumhuriyet Halk Partisi Kdz Ereğli Örgütü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ereğli Şubesi, Eğitim-İş Ereğli Temsilciliği, Ereğli Hukukçular Derneği, Ereğli Çevre koruma Derneği, Ereğli Lisesi Mezunlar Derneği, İşci Partisi Kdz Ereğli Örgütü, Soroptimist Ereğli Şubesi, Eveder, Kdz Ereğli işitme Engelliler Spor Klübü, Fiziksel Engelliler derneği, Kdz Ereğli Galatasaray Taraftarları Derneği, Kdz Ereğli Beşiktaş  Taraftarları Derneği, Kars Kafkas Folklor Derneği

 

ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI, RESMİ TÖREN  PROGRAMI  (19 Mayıs 2013 Pazar Kdz. Ereğli  Atatürk Anıtı Önü)
08.30 TED Koleji Armoni Orkestrasının yerini alması yerlerini alması 
08.45 Davetliler, Sporcular ve öğrencilerin yerlerini alması.
08.50 Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünün Yerini Alması
09.00 İlçe Milli Eğitim Beden Eğit. Forrmatörü Serkan KELEŞ‘in tören Programını sunması.
09.05Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü tarafından Çelenk Sunumu.
09.07 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın Söylenmesi, 3 Genç tarafından Şanlı
Bayrağımızın göndere çekilmesi.
09.10 Günün Anlam ve Önemini Belirtir Etkinliklerin Duyurulması 
09:15Törenin Sona Ermesi.

 

Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay:
“19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayınlamış olduğu mesaj aşağıda yer almaktadır. 
“Bugün Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün işgal altındaki vatan topraklarımızı kurtarmak ve bağımsızlığımızı ilan etmek adına 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuruyla İstanbul’dan yola çıkarak, Samsun’a ayak bastığı ve kurtuluş mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919’un 92. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.
19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan mücadele Cumhuriyetin ilanı ile nihai hedefine ulaşmış, böylece Türk Milletinin ve Devletimizin varlığı ebedileşmiştir. 
Kurtuluş Savaşı milletimizin var olma mücadelesi, Cumhuriyet ise yeniden dirilişin sembolüdür. 
Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, bu günü gençlere armağan ederek Türkiye Cumhuriyetini Türk Gençliği’ne emanet etmiştir. 
 Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi en derin saygı ve rahmetle anıyorum. 
Sayın halkımızın ve tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık:
“İşgal devletlerinin sömürüsü altında yok olmaya yüz tutan ve o devletler tarafından paye paye paylaşılmak istenen bir imparatorluğun küllerinden yepyeni bir cumhuriyet yaratan Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcının 94.yıldönümünü idrak ediyoruz.
Vatanın her karış toprağının işgale uğradığı o yıllarda, İstanbul’da gördüğü bir düşman gemisine bakarak “Geldikleri gibi giderler.”, diyebilecek kadar kararlı ve milletine tüm duygusuyla inanan bir liderin başlattığı Samsun yolculuğu, bugün üzerinde şerefle, huzurla ve mutlulukla yaşadığımız bu toprakların vatan olmasındaki ilk ve en önemli adım olmuştur.
Bu düşüncelerle, ulusal mücadelenin başlangıcının yıldönümü olan bu şanlı günümüzde, bizlere bu kutsal vatanı canlarıyla, hayatlarıyla, kanlarıyla kazanarak emanet eden başta Aziz Ata ve tüm şehit ve gazilerimizi minnetle anıyorum. 
Büyük Ata’nın armağanı olarak kutladığımız bayram vesilesiyle de Türk Gençliği’nin onur dolu bayramlarını gönülden tebrik ediyor, aziz milletimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”