Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz. Cumhuriyetin ilanının 93. Yıldönümünde yapılan açıklamalar, “Cumhuriyet aşkı ve sevdasını” öne  çıkardı. Bayram kutlamaları 28 Ekim günü Atatürk Anıtlarına çelenk konulması ise başladı. 29 Ekim’de ise büyük törenlerle kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı, akşam da fener alayı ve yürüyüşlerle devam edecek.

 

EREĞLİ’DEKİ TÖRENLER

 

Kdz.Ereğli'deki ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu program çelenklerin konulması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi. CHP'liler alternatif kutlama programı kapsamında anıt önüne çelenk koydu, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu. CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı günün anlamına ilişkin konuşma yaptı.

 

KAYMAKAM KONUŞACAK

Kdz.Ereğli Kaymakamı Sayın Nazım Madenoğlu  29 Ekim 2016 Cumartesi günü 09.00-09.30 saatleri arasında Kaymakamlık Makamında tebrikleri kabul etmesiyle bayram kutlamaları başlayacak. Saat 10.00’da başlayacak törende günün anlam ve önemini Kaymakam Madenoğlu konuşması ile anlatacak.



 Şiir ve kompozisyon okunması ile devam edecek törende, ilçe belediyesinin halk oyunları ekibi gösteri yapacak. Tören geçişi ile sona erecek gündüz programı, akşam saat 18.30’da Bağlık Polis karakolundan Atatürk Anıtına yapılacak fener alaylı yürüyüşle tamamlanacak.

 




CUMHURİYET BAYRAMINI  KUTLAYANLARIN  AÇIKLAMALARI

 BEÜ  REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

 

Mesajında, milletimizin ikinci kurtuluş mücadelesini verdiğine dikkat çeken Özer şunları söyledi: “Milletimizin, vatanını düşman işgalinden kurtarmak için verdiği emsalsiz mücadelenin ardından ulaştığı zaferin taçlandırıldığı, Cumhuriyetimizin ilanının 93. yılını kutluyoruz. 

 

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetimizin 93. kuruluş yıldönümü coşkusunu ve heyecanını bu yıl çok daha farklı yaşıyoruz. Millet olarak ikinci kurtuluş mücadelesini verdiğimiz 15 Temmuz gecesi yaşanan kanlı darbe girişiminin ardından milletimizin gösterdiği irade Türkiye Cumhuriyetinin ne kadar sağlam temeller üzerine kurulduğunu bir kez daha göstermiştir. Milletimizin şanlı mazisi, en zor şartlarda dahi dimdik ayaktakalabileceğini gösteren, yarınlarımız için bize güç veren, geleceğe düşeceğimiz notlar için çok önemlidir.

 

Kahramanlık destanlarının yazıldığı ülkemizi, muasır medeniyetlerin ötesine taşımak ve çağdaş dünya devletleri içinde hak ettiği saygın konuma yükseltmek bizlerin görevidir. Daha güçlü, daha huzurlu Türkiye’yi elbirliğiyle inşa edebilmek için bizlere düşen en önemli görev; Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmak, mücadele etmek, tüm bunların sağlanması için fedakârlıkta bulunmaktır.

 

Bu duygularla, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyor, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yıl dönümünü kutluyorum.

 

 

AK PARTİ  MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

 

“Milletimizin yeniden doğuşu ile kurulan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yılını kutlamanın onur ve gururunu hep birlikte yaşamaktayız. Türkiye Cumhuriyetini; büyük zorlukların üstesinden gelerek zaferle taçlandırdığımız İstiklal Harbi neticesinde hep birlikte kurduk. Temellerinde kadim bir tarih ve zengin medeniyet olan ve bugün hızlı bir değişim ve dönüşüme şahit olan ülkemiz gün geçtikçe iktisadi, siyasal ve kültürel anlamda da gelişmektedir. Ekonomik, siyasi ve sosyal alanda yaptığımız hamlelerle bugün Türkiye’miz muasır medeniyetler seviyesine daha da yaklaşmıştır. Bu gelişimin aynı azim ve kararlılıkla devam etmesi, koyulan hedeflerin yerine getirilmesi oldukça önem arz etmektedir. 15 Temmuz darbe girişimiyle Ülkemizin her alanda gelişmesine darbe vurulmak istenmiş, ancak milletimizin ortaya koyduğu irade tüm oyunları bozmuştur.

 

Bu düşüncelerle, halkımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’i, İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde taht kuran bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla yâd ediyorum.

 

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

 

“Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz.

19 Mayıs 1919 da Samsun’da başlayan Milli Mücadelenin nasıl kazanıldığını unutmadan; demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü,  insan haklarına saygıyı ve sosyal devlet anlayışını yaşamın her alanında sağlayarak Cumhuriyetimizi daha ileriye götürmek için AK Parti ve biz milletvekilleri olarak görevimizi sonuna kadar gerçekleştirmek için elimizden gelen bütün özveriyi gösteriyor ve göstermeye de devam edeceğiz. 

Her zamankinden çok daha fazla milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, el ele barış ve huzur dolu bir Türkiye için gayretlerimizi daha da arttırmaktayız. Ülkemiz, politik, stratejik ve ekonomik bakımdan önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde planlar yapılmış, her türlü oyunlar oynanmıştır. Ancak, tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır.

Türkiye artık her alanda dev atılımlar gerçekleştiren bir dünya devletidir. Türkiye Cumhuriyeti, dünyadaki varlığını eserleriyle kanıtlamıştır ve kanıtlamaya da devam edecektir. Ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda gösterilen başarılar bunun en önemli göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti, önünde AK Parti Hükümetinin önderliğinde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, hak ettiği uygarlık seviyesine ulaşmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürecektir.

Dünyada, bölgesinde ve içerde çok daha müreffeh, ayakları yere sağlam basan bir Türkiye idealiyle devam ettiğimiz bu yolda milletçe beraber olduğumuz sürece aşamayacağımız engel yoktur. Bunları başardığımızda hedefimiz olan 2023’ e daha emin daha güvenilir adımlarla varacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, canından aziz bildiği vatanı için kanlarını bu toprağa dökmüş şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, yüce milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”

CHP MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

“Cumhuriyet Bayramı; Büyük Önder Atatürk önderliğinde, milletimizin işgale ve emperyalizme karşı kahramanca mücadelesini simgeler ve bu mücadele sonrasında ulusumuzun hayatta kalma çabasını ortaya koyar.  Savaş meydanlarında kazanılan bağımsızlık, halkımıza armağan edilmiş; halkımız hak ettiği çağdaş ve bağımsız yönetimine biçimine kavuşmuştur.

Ülke olarak, umutsuzluğa kapıldığımızda ve küçük bir pırıltıya ihtiyacımız olduğunda Cumhuriyetin inşası ve o dönem verilen mücadele bize güç ve ilham vermelidir. Çünkü Cumhuriyet, imkansızı başarmanın özetidir.

Cumhuriyet, bir milleti kulluktan hür insan konumuna yükselttiği için çok kıymetlidir.

Ülkemizi, Ortadoğu’daki devletlerden ve sınır komşularımızdan ayıran sadece fiziki sınırlar değil, bilakis Cumhuriyet'in ve Atatürk Devrimlerinin ta kendisidir. Türkiye bugün Ortadoğu coğrafyasının aydınlık yüzüyse, bu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Kurtuluş Savaşı Kahramanları sayesindedir.”

“CUMHURİYETİMİZİN KURUCU İLKELERİNE YENİDEN SIKI SIKIYA BAĞLANMAKTAN BAŞKA KURTULUŞ FORMÜLÜ YOKTUR”

“Laiklik ilkesi başta olmak üzere Cumhuriyetimizin değerleri ve kazanımları uzun süredir saldırı altındadır. Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş temellerinin zayıflatılması, dinin siyasete alet edilmesi, ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ prensibinden kopuş nedeniyle bugünkü çok sıkıntılı günlere geldik. Ülkemizin geleceği için çözüm Cumhuriyetimizin Kurucu İlkelerine yeniden sıkı sıkıya bağlanmaktır. İktidar başka çözümler aramamalıdır, çünkü Türkiye’nin başka kurtuluş formülü yoktur.

Cumhuriyetin gerçek anlamını bulabilmesi için, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin, adaletin, özgürlüğün, hukukun üstünlüğünün, laiklik ilkesinin ve kuvvetler ayrılığının gerçek anlamını bulduğu bir Türkiye gerekmektedir. Bunun için mücadele etmeli, Büyük Önder Atatürk’ün ve vatan sevdalısı Anadolu Halkının bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizi yükseltmek ve sonsuza dek yaşatmak için üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

Cumhuriyet Bayramı; vatanıyla, milletiyle, cumhuriyetiyle gurur duyanların bayramıdır; Cumhuriyet`in bütün nimetlerinden yararlanıp kutlanılmasından rahatsız olanların değil.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere özgürlük ve bağımsızlığımız uğruna hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi saygıyla ve şükranla anıyor, emperyalizme karşı mücadele etmiş, var olma kavgası vermiş büyük Cumhuriyetimizin tüm vatandaşlarının Cumhuriyet Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum.

CHP MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ


Cumhuriyet; tarih boyunca esaret zinciri vurulamamış milletimizin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde büyük bir kahramanlıkla yapılan Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanması ile kurulmuştur.

Cumhuriyet; her türlü imkansızlıklar ve yokluklar içinde, varoluş mücadelesi veren bir milletin azminin, inancının, birlik ve beraberliğinin ne kadar büyük güç olduğunun ve karşısında hiçbir gücün duramayacağının bütün dünyaya ilanıdır.

Cumhuriyet; demokrasidir, çağdaşlaşmadır, aydınlıktır, ilericiliktir, laikliktir, kadın erkek eşitliğidir, bağımsızlıktır.
Cumhuriyetimizin ilanı ile Atatürk’ün “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü uygulamaya konulmuş ve egemenliğin tek sahibi millet olmuştur. 

 Bu gün diktatörlük heveslilerinin ve saltanat yanlılarının tehdidi altındaki, kutlanması dahi yasaklanmaya çalışılan Cumhuriyetimizin kuruluşunu büyük bir coşku ve gurur ile kutlamaya devam edeceğiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Benim naçiz vücudum elbet toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır" dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.

Şunun özellikle bilinmesini isteriz; Türkiye'yi 93 yıl öncesine geri götürmeye çalışan diktatörlük ve saltanat heveslisi gericiler, hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günü ve Cumhuriyetimize bütün gücümüzle sahip çıkma günüdür.

Cumhuriyetimizin ilanının 93. yılında, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ,vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

EĞİTİM SEN ŞUBE BAŞKANI ORHANYILMAZ:

Yurttaşların emperyalist işgale karşı omuz omuza verdikleri mücadelenin ürünü olan Cumhuriyetin  93. Yılını kutluyoruz.

1919 ile başlayan ve 29 EKİM 1923 Cumhuriyetin ilanı ile taçlanan Anadolu İsyanının yıldönümündeyiz. Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde yer alan,   hiçbir kimlik, dil, inanç farklılığı gözetilmeden ortak düşman emperyalizme karşı birlikte mücadele eden yurttaşlar ayrım gözetilmeksizin hak eşitliğine sahip olmayı, emperyalizmin taşeronu olmayan, farklı kimlik ve inançların baskı ve ayrımcılığa tabi tutulmadığı, her dilden, inançtan ve kültürden insanların gerçekten eşit ve özgür olarak yaşadıkları; işsizliğin, açlığın, sefaletin, baskı ve şiddetin değil; barışın, kardeşliğin ve özgürlüğün kol gezdiği demokratik bir ülkede yaşamak istemekteler.

İşte bu  taleplerimizle 93. Yılını kutladığımız Cumhuriyetin, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığı travmayı bahane ederek  darbe girişimini bir lutüf olarak gören ve değerlendiren hükümet, KHK’ ler ile ülkeyi dilediği  gibi yönetmekte , FETÖ’ nü bahane ederek muhalif olan her sesi ve nefesi  kesmeye çalışmaktadır.

Temel İnsan Haklarının askıya alındığı, mahkeme kararlarının  uygulanmadığı, İdare Mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ nin  “kamu çalışanları sendikalarının almış olduğu karara uyarak grev yapabilirler” kararlarına rağmen OHAL’ in arkasına sığınarak kamu emekçilerini baskı ve cezalar, açığa almalar ve dahası meslekten men ile korku imparatorluklarını kurduklarını sananların gölgesinde Cumhuriyetin 93. Yılını kutluyoruz.

Ülkemizde neredeyse tüm okullar  hemfiziken hem de program yönünden   İmam Hatip’ e dönüştürülürken “Türkiye Laiktir laik kalacak” demekle laik kalınmadığını, laikliğin artık kırıntısının bile mumla arandığı bir hale geldik.

Gösterilen muhalefet nedeniyle uygulanamayan rotasyonun proje okulları bahanesi ile bir başka biçimde uygulanmaya başlandığını, emekçilerin performans değerlendirmesi adı altında yapılacak puanlamalarla tasfiye edileceği, yandaşların kayırılacağı bir sistemi tarihler  Cumhuriyeti 93  geçerken yaşıyoruz, kutlu olsun. Dindarlıklarından bir şey anlamadık ya kindarlıkları ne ölçüsüz bir gaddarlıktır,  yıllarca  soruların çalınmasına  çanak tutanların, artık  kamuya alınacak her çalışan için mülakatı seçme sınavı olarak tercih etmeleri liyakati değil sadakati istediklerini  göstermektedir. Hayırlı olsun. Ancak unutulmasın ki bugün sadakatle biat edenlerin  günü geldiğinde kendilerinden daha fazla eğilen tercih edildiğinde  Cumhuriyetin 93.yılını kutlarken söylediklerimiz unutulmasın. Kısmi istihdam ile “amele kıraathanelerinin” resmileşeceği, sürekli bir işi olmayanın emekli olması bir hayal iken emekli olanların alabildiği kıdem tazminatının işverenlere peşkeş çekileceği bir zamana geliyoruz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

KOZLU BELEDİYE BAŞKANI ERTAN ŞAHİN:

 

“Kurtuluş Savaşı'nda kadını, erkeği, çocuğuyla gösterilen büyük gayret ve fedakarlıklarla elde ettiğimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. Yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

Cumhuriyet; her türlü imkansızlıklar içinde varoluş mücadelesi veren bir milletin azminin, inancının, birlik ve beraberliğinin ve milli iradesinin karşısında hiçbir gücün duramayacağının bütün dünyaya ilanıdır.

 

93 yıldır egemenliğine, milli ve manevi değerlerine, kardeşliğine kast etmeye yeltenen iç ve dış düşmanlarına karşı bir ve beraber olarak geçit vermeyen milletimiz, en büyük ihanetlerden birini yaşadığımız 15 Temmuz gecesindeki hainlere de birbirine kenetlenerek canı pahasına geçit vermemiştir.

Aziz milletimiz, cumhuriyetine, demokrasisine ve milli iradesine yönelik tehditleri bertaraf edeceğini ve bu değerlerine son nefesine kadar sahip çıkacağını bugüne kadar tüm dünyaya göstermiş ve bundan sonra da göstermeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet Bayramı’mızı en içten duygularımla kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, O’nun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum”.

 

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKAN BÜLENT KANTARCI:

 

 “Ulu Önder Atatürk’ün kurup bizlere emanet ettiği Cumhuriyet’imiz 93. yaşına giriyor. Kurucu kadro, önüne, tüm kurum ve kurallarıyla işleyen eksiksiz bir demokrasiyi hayata geçirme, herkesin yasalar önünde eşit olduğu bir hukuk devleti kurma, yurttaşlarının huzur içinde yaşadığı, kalkınmasını sağlamış bir refah ülkesi haline gelme gibi büyük hedefler koydu. Aradan 93 yıl geçmesine karşın bu hedeflerin çok gerisinde kaldığımız açıktır. Üzülerek ifade etmek zorundayım ki,Cumhuriyet’imizin tüm kazanımları saldırı altındadır. Başta laiklik ilkesi olmak üzere, yarattığı pek çok değer tartışma konusu yapılmakta, sıkça yapılan sistem değişiklikleriyle eğitim kurumları tahrip edilmektedir.

 

Ortadoğu’dan yükselen kan ve barut kokusu, ülkemizde de yayılmaktadır. 15 Temmuz darbe girişimini büyük bir başarıyla atlatan ülkemiz, darbecilerin, devlet içinden tasfiyesi sürecinde hayata geçirilen uygulamaların gerilimini yaşamaktadır. Şunu hepimiz idrak etmeliyiz ki, sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal açıdan büyük bunalımlar yaşayan ülkemizde, bu durumdan çıkışın yolu, Cumhuriyet’in kurucu değerlerine sahip çıkmaktan geçmektedir.

 

Geçmişte, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesiyle huzur ver barış ortamını sağlayan Türkiye, bilimi rehber edinip, yüzünü çağdaş dünyaya dönerek, tüm yapılarını yenilemiş,  bu doğrultuda büyük mesafe kat ederek demokratik kuralları işletebilen tek Müslüman ülke haline gelmiştir. Son birkaç yılda üst üste yaşanan olaylar, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi, kurulan laik, demokratik cumhuriyetin, ülkemizin varlığı ve geleceği için yaşamsal önemde olduğunu açık şekilde ortaya koymuştur.

 

Bugün halkımızda darbelere direnecek bir demokrasi bilinci gelişmişse bu Cumhuriyet’imizin kazanımları sayesindedir. Tüm eksiklerine karşın, dünyanın önemli ekonomileri arasında sayılıyor, teknolojik yenilenme konusunda adımlar atabiliyorsak bu yine Cumhuriyet’imiz sayesindedir. Bu nedenle Cumhuriyet’i kuranlara büyük minnet borcumuz bulunmaktadır. Bu duygularla başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet’in kuruluşuna emek harcayan tüm devlet adamlarını saygıyla anıyor, Ulusal Kurtuluş Savaşımızı kazanarak bugünlere ulaşmamızı sağlayan kahraman ecdadımıza Allah’tan rahmet diliyor, halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.”

 

GÖKÇEBEY BELEDİYE BAŞKANI VEDAT ÖZTÜRK:

 

“Aziz milletimizin dünya tarihinde emsali bulunmayan bir kahramanlık destanıyla bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümünü büyük bir coşkuyla idrak ediyoruz.

Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi, hepimiz için çok özel ve gurur dolu bir gün. Çok büyük mücadelelerle elde edilen kazanımlar, ancak aynı kararlılık ve sahiplenme ile korunmak ve yaşatılmak zorundadır. Bu görev bize miras kaldığı gibi, bizden de sonraki nesillere ulaşacaktır.

Özellikle 15 Temmuz'da FETÖ tarafından gerçekleştirilmek istenen ve milletimizin tıpkı kurtuluş mücadelesinde olduğu gibi destansı karşı koyması ile bastırılan darbe girişiminin ardından millet olma şuuru, Cumhuriyetimizin kıymeti bir kez daha net olarak anlaşılmıştır.

İçimizdeki ihanet şebekelerine, ülkemizi kazanımlarından geriye götürmek isteyenlere karşı milletçe tek yürek, tek bilek duruşumuzu ebediyete taşıyacağız.

Bu duygularla, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun”.

 

CHP KDZ EREĞLİ İLÇE ÖRGÜTÜ:

 

93 yıl önce bütün orduları dağıtılmış, bütün tersanelerine girilmiş, bütün kaleleri fetih edilmiş, yurdun dört bir yanı işgal edilmiş, fakir, savaş yorgunu bir millet, “ya istiklal, ya ölüm” parolası ile başlattığı kurtuluş mücadelesinde yıkılan Osmanlı Devleti’nin küllerinden yeni bir devlet kurmayı başardı.

Hemen her aileden en az bir ferdin şahadetiyle kurulan ve Atatürk’ün en büyük eserim dediği bu devlet, onu kuran halkın idaresine emanet edildi. Türkiye Cumhuriyeti, etnik kökeni, inancı, yaşama biçimi ne olursa ülkede yaşayan herkesi vatandaşı bilmiştir.

Tüm vatandaşlarına eşit haklar verdi ve onların devletine, milletine, bayrağına, vatanına, cumhuriyetin değerlerine sadakatle bağlı olmasını istedi.

93 yıl önce bugün, milletimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Kahraman silah arkadaşlarının önderliğinde dünya tarihinde eşi ve benzeri olmayan ve mazlum milletlere yol gösteren büyük bir destan yazmıştır.

Milletimiz her türlü zorluklara göğüs gererek, kahramanca mücadele etmiş ve emperyalist kuşatmayı kaldırarak Cumhuriyeti kurmuş ve gelecek kuşaklara emanet etmiştir.

Cumhuriyet; ümmetçilik yerine ulusçuluğu, Kulluk yerine yurttaşlığı, kişi iktidarı yerine ulus iradesini, bağnazlık yerine çağdaşlığı temsil eden bir rejimdir.

Cumhuriyet, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu yeni yönetim biçimi olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkese birey olma hakkını vermiş ve sorumluluğunu yüklemiştir.

Ayrışma, kutuplaşma ve Cumhuriyet değerlerinden, Atatürk ilke ve devrimlerinden, laik, demokratik, sosyal devlet ilkesinden uzaklaşmak içte ve dışta sorunlarımızın daha büyümesine neden olacak terör, savaş göç ve güvenlik sorunlarımızın bir parçası haline getirecektir.

Bizler, Cumhuriyetin 93. Yılında tüm zorluklara, engellere, iç ve dış düşmanlara rağmen Türkiye Cumhuriyetini aydınlık geleceğe taşıma yolunda ödünsüz ve korkusuz mücadeleye devam edeceğiz. En kalbi duygularla Atatürk ve Silah arkadaşlarına ve bütün şehitlerimize minnet ve şükranlarımızı sunarız.

Bu duygularla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını büyük bir coşku ve kutlarız.

DSP ZONGULDAK İL BAŞKANI SERCAN GÜNARSLAN:

“Türk ulusu olarak, Cumhuriyetimiz’in 93. Yıldönümü’ne eriştiğimiz özel ve değerli günün gururu, mutluluğu içindeyiz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar büyük zorluklarla kurulduğunun bilincindeyiz. Atatürk’ün açtığı yolda ve O’nun ilkelerinin ışığında yürüyoruz.

Ancak yaşadığımız bu gurur ve mutluluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nde son dönemde yaşanan manzaralar gölgelemektedir. Ulu önder Atatürk’ün kurduğu demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinin bile tartışılıyor olması,  tahrip edilmek istenmesi, bu değerlere sahip çıkmak isteyen her Türk vatandaşını derinden yaralamaktadır. Toplumun her kesimini, devletin hemen her kurumunu birbiriyle karşı karşıya getiren AKP’nin yanlış politikaları yüzünden, ülkemizin yüzyıllardır bünyesinde barındırdığı değerlerin de aşındırıldığını üzülerek gözlemlemekteyiz. Bu değerleri aşındırma politikası, yüzyıllardır huzur içinde yaşayan vatandaşlarımız arasında da aşırı kutuplaşma yaratmıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca tartışılmayan konulardan birisi olan ‘ulusal birlik’ konusu da AKP iktidara geldikten sonra tartışılır olmuştur. Ulusal birlik konusunun tartışılır olması ise ulusal güvenliğimizi ve ülke bütünlüğünü tehditlere açık hale getirmiştir. Hükümet dışarıdan gelen dayatmalara karşı koyamamış, başkalarının hazırladığı senaryolarda bizzat rol alarak yeni dayatmalara da kapı aralamıştır. Türkiye’de huzuru, barışı bozan AKP,  bununla kalmamış, ülkemizin kardeş ve dost ülke olarak tanıdığı, kimi zaman uluslararası arenada savunuculuk misyonunu üstlendiği ülkelerle de ilişkilerini zedeleyecek tutumlar sergilemiştir. AKP’nin uyguladığı politikalar, Türkiye’yi dışarıda ‘onurlu bir ulusal duruş’ sergileme politikasından uzaklaştırılmış,  ‘tavizkar’ bir ülke konumuna getirmiştir.

 

Ulusumuzu içeriden bölmeye çalışanlar, dışarıda da Türkiye Cumhuriyeti’ni,  ‘sömürge’ konumuna getirmek isteyenler unutmamalıdır ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini aşındırmaya çalışan her kim olursa olsun, bu millet geçmişinden aldığı güçle, onlara gereken cevabı verecektir.  Kimsenin gücü, ulu önder Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının yıllarca mücadele ederek kazandığı Türkiye Cumhuriyeti’ni başkalarına peşkeş çekmeye yetmeyecektir. Gücünü halktan ve haktan alan DSP, ulusumuzun  birlik ve beraberlik konusundaki duyarlılığı, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne olan bağlılığı, Atatürk’ün gösterdiği hedeflere yürüyüşteki inançlı ve kararlı tutumuna her zaman güvendi, bundan sonra da güvenmeye devam edecektir. DSP, edindiği devlet deneyimi ve güçlü kadrolarıyla, halkımızın daha iyi bir Türkiye’de yaşama hayalini gerçeğe dönüştürecektir.

DSP, umudun partisidir. Umutla yola çıkanların, ülkeyi ümmet olmaktan çıkarıp, Cumhuriyet’e dönüştürdüklerini unutmayarak,  ülkemizi AKP’nin karanlık günlerinden kurtarıp ak günlere çıkaracaktır.

Tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, umutsuzluğa kapılmamalarını diliyor ve  başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını saygıyla anıyoruz.”