Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, plastik sanayiden tıp alanına kadar farklı birçok sektörde kullanım alanı olan reçine ve reçine türevi ürünlerde dışa bağımlılığı bitirmek ve üretimde yerel kaynakların kullanılmasını sağlamak maksadıyla geliştirdiği "Reçine Eylem Planı" kapsamında Ereğli ilçesinde ilk kez asit pasta yöntemi ile reçine üretimi denemesi gerçekleştirdi.

 

KDZ.EREĞLİ YOĞUN MESAİ HARCADI

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, reçine üretimi deneme çalışmalarında başarılı sonuçların alındığı bildirildi.

 

ASİT PASTA YÖNTEMİ İLE ÜRETİM

Ereğli İşletme Müdürlüğü Karadeniz Ereğli İşletme Şefliği'nce Ereğli-Zonguldak karayolunda belirlenen bölgede asit pasta yöntemiyle ilk kez reçine üretim denemelerine tespit edilen 320 sahil çamında başlandığı kaydedilen açıklama şu şekilde: "Tespit edilen ağaçlara, reçinenin akması için tek delik delinerek hortum ile şişe bağlandı. 10 Günlük sürede en az yarım litre reçine asılan kaplara dolduğu, kalınlığına göre bir litreden fazla reçine alınan ağaçlar olduğu gözlemlendi. Asit pasta yöntemi ile reçine üretimi çalışmalarında beklenen verim elde edilerek ortalama ağaç başına 1,4 kilogram reçine elde edilmiştir"

 

PEK ÇOK SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR ÜRÜN

Açıklamada, reçineden kağıt sanayi katkı malzemesinden yağlı boyaya, temizlik malzemelerinden dezenfektana, sabun, asfalt, kozmetik katkı malzemelerinden lastik sanayisine kadar çok geniş bir alana hitap edecek ürünler elde edildiği, Bakanlık ile Genel Müdürlüğü'nün emir ve talimatları çerçevesinde orman köylüsüne alternatif gelir kaynağı salama çalışmalarının süreceği hatırlatıldı.



(Haber:
 Mustafa Kemal Bektaş)