CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu Zonguldak'taki termik santrallerin halk sağlığına etkilerine ilişkin olarak  Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği sorulara yanıt geldiğini bildirdi.

 

Turpcu, Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakan Müezzinoğlu’na Zonguldak’ta yerleşim yerleri içerisinde bulunan kömürlü termik santrallerle ilgili olarak yönelttiği  “Zonguldak’taki mevcut hava kirliliği göz önüne alındığında kömürlü termik santrallerin halk sağlığına olumsuz etkilerine dair Bakanlığınızın değerlendirilmesi nedir?” sorusunu sormuştu.

 

HEDEF; SAĞLIK AÇISINDAN  KALİTELİ VE YÜKSEK HAYAT

 

Bakan Müezzinoğlu, Turpcu’ya gönderdiği yanıtta, süresi yetmediği için yanıtlayamadığı  “Partikül maddelerin solunması sonucunda içerisinde astım atakları, akciğer dokusunda hasar, inme, kalp atakları ve erken ölümlerin de bulunduğu çok geniş yelpazede sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Zonguldak’ta mevcut bulunan ve yapılmak istenen termik santrallerin halk sağlığı açısından ortaya çıkardığı ve çıkaracağı olumsuzlukları engellemek için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır?” soruna  şu yanıtı verdi:

“Önleme ve kontrol programı ile kronik hava yolu hastalıkları konusunda toplumu bilgilendirmek, toplumsal farkındalığı artırmak, başlıca risk faktörleri konusunda olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri oluşturmak için çalışmalar yürütmek, hastalıkların etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve bu hastalıklara yönelik rehabilitasyon hizmeti sunulması, etkin sürveyansların yapılması suretiyle insanların sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerinin sağlanması hedeflenmiştir ve bu doğrultuda çalışmalar sürdürülmektedir.

Bakanlığımızca kronik hava yolu hastalıklarının gelişimini önlemek, konuyla ilgili koruyucu önlemler geliştirmek, kronik hava yolu hastalıklarının engellilik ve ölüm hızını azaltmak kronik hava yolu hastalıklarını izlemek, kontrol altına almak ve böylece bu hastalık ve ekonomik yükü  azaltmak amacıyla Kronik  hava yolu hastalıkları ve kontrol yolu programı” yürütülmektedir. Program, kronik hastalıkların önlenmesine yönelik dair entegre toplum tabanlı bir programdır.”

“KİRLETİCİ DEĞERLER LİMİTİ AŞIYOR”

Şerafettin Turpcu’nun Bakan Mehmet Müezzinoğlu’dan gelen yanıtı şöyle değerlendirdiği bildirildi:

 “Kağıt üzerinde her şeyi normal yada olduğundan daha iyi göstermeye çalışan bir çaba var ama ortada bir de Zonguldak gerçeği var. Sayın Bakan'ın ilk soruma verdiği cevaptaki gibi takibi yapılmış olsaydı bu kolaylıkla görülürdü. Zonguldak’ta kirletici değerlerin çoğu zaman limiti aştığı hatta astronomik değerlere ulaştığına şahit olduk. Bakanlık yukarıda sıralamış olduğu sorumlulukların herhangi birini yerine getirdi mi? Eşik değerler aşıldığı gün vatandaşlarımız uyarıldı mı? Bu durumdan halkın daha az etkilenmesi için gerekli adımları atmak ilgili Bakanlığın hem görevi hem de sorumluluğudur.

“HAVA KALİTESİ ZATEN KİRLİ”

Ülkemiz, 14 yıldır tek parti iktidarı tarafından yönetilmesine rağmen Bakanlıklar arasında, kurumlar arasında bir koordinasyon yoktur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ortak paydaları olan konularda işbirliği, diyalog ve koordinasyon içerisinde değildir. Zonguldak hava kirliliği ve bunun neden olduğu etkilerden en fazla mağdur olan illerin başında gelmektedir. Türkiye'de iyi/orta olarak tanımlanan hava kalitesi Avrupa açısından değerlendirdiğimizde zaten kirli sayılıyor. Zonguldak’ta hava kalitesi değerlendirmesi uzun süre ‘hassas’ düzeyde kaldı, bu şekilde değerlendirildiğinde Zonguldaklıların yılın nerdeyse her günü kirli hava soluduğunu görecektik. Termik santral bölgesinde durum çok daha kötü durumdadır.

“ÇEVRE BAKANI HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONU BULUNMAMAKTADIR”

Daha önce verdiğim önergeye, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı`dan gelen “Zonguldak-Çatalağzı, termik santrallerin bulunduğu alanda, düzenli olarak ölçüm yapan herhangi bir hava kalitesi izleme istasyonu bulunmamaktadır” yanıtı durumun vahametini ortaya koymaktadır. Burada hava kalitesi izleme istasyonu bulunduğu halde veriler `Ulusal Hava Kalitesi İstasyonuna` entegre edilmediği için, Sayın Bakan buradaki istasyonun varlığını kabul etmemektedir.

“ZONGULDAK’IN GELECEĞİNE UMUTLA BAKMIYORUZ”

Mevcut bu anlayışla, mevcut kömürlü termik santrallerin olumsuz etkilerinin minimize edilmesine yönelik bir çalışma dahi yapılmadan yeni termik santrallerin yapılmasının planlanmış olması nedeniyle Zonguldak olarak geleceğe umutla bakamıyoruz. ‘Zonguldak enerji üssü olacak’ süslü bir kelime olarak çoğunun kulağına hoş geliyor ama bunun nasıl olacağı, bu durumun yaratacağı dışsal etkiler üzerine hiç düşünülmüyor. Söylediğimiz çok net, halk sağlığı göz ardı edilmemeli, gerekli tedbir ve önlemler alınmalıdır.  

OECD raporlarına göre geçen sene Türkiye'de hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 29 bin dir. Bu oran trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin 6 katı kadardır. Bu durum geniş çerçevede durumun ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymaktadır.”