Devlet Liman Hava Genel Müdürlüğünden kısa vadede liman sorunun çözülebilmesi için Kdz.Ereğli Tersaneler Bölgesindeki mendireğin uzatılarak bir iç liman olarak Kdz.Ereğli ve civar bölge tüccarı için kullanıma açılması talep eden Kdz.Ereğli TSO Yönetimi, kantar meselesi için de Ulaştırma Genel Müdürlüğüne gitti.

Kdz.Ereğli TSO Yöneticilerinin İstanbul’da Ticaret ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün de katıldığı bir toplantıda Bakan Ergün’ün Kdz.Ereğli bölgesinde bir demir yolu projesinin var olduğunu duyurmasını, “Bölgemiz adına sevindirici olmuştur” olarak değerlendirildi.

Kdz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Likoğlu ve Oda Genel Sekreteri Gündüz Acar, Kdz Ereğli’nin sorunlarını anlatmak ve çözüm bulabilmek amacıyla Ankara’da bir dizi temaslarda bulundular. Devlet Liman Hava Genel Müdürlüğü, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürlüğüne yapılan ziyaretlerde Kdz.Ereğli’nin yaşadığı sıkıntılar detayları ile anlatılarak çözümü istendi. Konuya ilişkin Ticaret ve Sanayi Odasından verilen bilgiler şu şekilde.

DLH GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İlk ziyaret Devlet Liman Hava (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan’ın makamında gerçekleştirildi. Kdz Ereğli TSO Başkanı Mehmet Genç, Arslan’a Kdz. Ereğli ile ilgili detaylı bilgiler sundu. Dünya’da yaşanan ekonomik krizin etkilerinin Kdz.Ereğli’de henüz geçmediğini,  krizin demir çelik ve tersanecilik sektörüne bağlı olarak daha etkili şekilde yaşandığını vurguladı. Ticaretin arttırılabilmesi, rekabet ortamında üyelerimizin daha güçlü bir şekilde varlıklarını sürdürebilmeleri, ticarette başarılı olabilmeleri için özellikle lojistik ağının kuvvetli olması gerektiği dile getirildi. Daha önce Bakanın Ereğli ziyaretinde TSO olarak konun gündeme getirildiğini ve Bakanın DLH Genel Müdürlüğü ile görüşülmesi söylemi doğrultusunda Kısa vadede Liman sorunun çözülebilmesi için Tersaneler Bölgesindeki mendireğin uzatılarak bir iç liman olarak Ereğli ve civar bölge tüccarı için kullanıma açılması talep edildi. DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan talebin değerlendirileceğini ve yakın bir zamanda Ereğli’ye inceleme yapmak üzere bir heyetin geleceğini belirtti ve ziyaretten dolayı yöneticilere teşekkür etti.

ULAŞTIRMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İkinci ziyaret Kara Ulaştırma Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu’ya makamında gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda Oda Başkanı Mehmet Genç Kdz Ereğli’nin sosyo ekonomik yapısı,ticaret ve sanayisi ile ilgili detaylı bilgilendirmede bulundu. Ekonomik krizin etkilerinin devam ettiğini, tüccar ve esnafın Ereğli çıkışındaki tek taraflı kantar uygulamasından duyduğu rahatsızlığı aktardı.Mevcut kantar uygulamasının Ereğli çıkışında Göktepe mevkiinde olması sebebiyle, kantarın yaklaşık 1 km ilerisindeki Organize Sanayi bölgesi çıkış yolu kullanılarak kantara çıkmadan kaçak olarak yüksek tonajda araç geçişi yapılmaktadır. Bundan dolayı Kantar uygulamasının Akçakoca ve Düzce bölgesinde uygun görülen bir alana çift taraflı bir şekilde alınmasını istedi. Şuanki mevcut yerdeki tek taraflı uygulamanın haksız rekabete yol açtığı ayrıca Ereğli istikametinden yola çıkan özel küçük kamyonetlerin dahi kantar uygulamasına girmesinin uygun bir uygulama olmadığını belirtti. Genel Müdür konu ile ilgili bilgisinin olduğunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bu konunun sonuçlandırılması ile ilgili talimat verdiğini Milletvekili Fazlı Erdoğan’ın da konunun takipçisi olduğunu belirterek yakın zamanda Genel Müdürlük olarak Ereğli’ye gelinerek bu konuda çalışma yapılacağını ifade etti ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
KREDİ GARANTİ FONU
Üçüncü ziyaret Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz’a TOBB Binasındaki makamında gerçekleştirildi. 2009 yılında yapılan Kredi Garanti Fonu Şube başvurusu tekrardan yapıldı. Ticaretin ve kredi kullanımının yüksek potansiyelli olduğu Ereğli’de kredi temini noktasında yaşanan sıkıntılar aktarıldı. Ereğli’deki tüccarların Kredi Garanti Fonu’na gerçekten ihtiyacı olduğu ve bu yüzden Odamız Hizmet Binasında KGF Şubesi’nin açılması gerekliliğinin önemi belirtildi. Hikmet Kurnaz ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SANAYİ STRATEJİSİ TOPLANTISI
Ankara ziyaretlerinin ardından TSO Yöneticileri İstanbul’da Sanayi ve Ticaret Bakanı’nın ev sahipliğinde Çırağan Saray’ında  gerçekleştirilen “Türkiye Sanayi Stratejisi Tanıtım toplantısına” katıldılar. Toplantıda sırasıyla Tuskon Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TOBB Başkanı M. Rifat Hısarcıklıoğlu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün konu ile ilgili konuşma yaptılar. “Orta ve ileri teknoloji ürünlerde, Avrasya’nın üretim üssü olmak” vizyonu kapsamında Türkiye sanayi stratejisinin genel amacı” Türkiye Sanayisinin rekabet edilebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmak” olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede yapılacaklar ile Kdz. Ereğli bölgemizde bir demiryolu projesinin var olduğu da toplantıda Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından belirtilmiştir. Bu proje bölgemiz adına sevindirici olmuştur.