Alaplı TSO Başkanı Rafet Kılıç, TTK'ya işçi alımı, Filyos Vadi Projesinin hayata geçirilmesi, Erdemir ile birlikte yan sanayiye ağırlık verilmesi, tersanelerin devlet tarafından desteklenmesi, Ereğli, Çaycuma ve Alaplı OSB'lerin faaliyete geçmesi, Devrek'te orman ürünleri sektörünün yeniden canlandırılması durumunda bölgenin eski günlerine döndürüleceğini söyledi.

 

 

Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, Zonguldak, Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği'nin hazırladığı 2011 Araştırma Raporu kitabında yaptığı açıklamasında, bölgenin yan sanayi konusunda yaşadığı eksikliklere dikkati çekti. TTK'ya işçi alımı ile üretimin arttırılması, Filyos Vadi Projesinin hayata geçirilerek bölgeye enerji, petrol yatırımları, Kdz.Ereğli'de Erdemir ile birlikte yan sanayi yatırımlarına ağırlık verilmesi, tersanelerin devlet tarafından desteklenerek hem işsizliğin önlenmesi ve de dünya ile rekabet edilebilir hale getirilmesi başta olmak üzere bölgenin sorunlarını bir kez daha tüm çıplaklığı ile gözler önüne seren Kılıç'ın açıklamaları şu şekilde:

 

MİHENK TAŞLARINDAN BİRİ

Zonguldak vilayetimiz Kömürün bulunması ile Cumhuriyet tarihinde önemli vilayetlerden biri olarak Türkiye'nin 7. büyük ekonomisi durumuna gelmiştir. Bu şirin ilimizde sadece kömür değil, Karabük ve Ereğli Demir-Çelik fabrikaları ile ülke ekonomisinin mihenk taşlarından biri olmuştur. 1980'li yılların sonuna doğru Karabük ve Bartın İlçelerimizin vilayet oluşu ve Zonguldak sınırlarından ayrılması ile ilçe sayısı beşe düşmüş, Türkiye ortalamasında da ekonomik açıdan maalesef geri sıralara doğru düşüş trendi başlamıştır.

 

BÖLGE DIŞINDA OLUŞTULAR

İlimiz genelinde Sanayi Sektörünün büyük bir çoğunluğunun kamu öncülüğünde gelişmiş olması, özel sektör ruhunu çok fazla tetiklememiş tarım, ormancılık hayvancılık ve ziraata olan eğilim bölgemizde maalesef yeteri derecede olamamıştır. Ayrıca yan sanayi yatırımlarına önem verilmemiş, al-sat yapılması insanlarımıza daha cazip geldiğinden, Erdemir gibi bir kuruluş yanı başımızda olmasına rağmen boru, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, dayanıklı ev aletleri, beyaz eşya büro malzemeleri vb gibi sektörler bölgemiz dışında oluşmuştur. Kısaca bizim ilimiz, sadece kömür ve çelik kenti olarak bugünlere gelmiştir. Bölgemiz ekonomisinin canlanması için kömür-çelik-gemi tersaneciliği, ormancılık-tarım gibi sektörlerde mutlak surette teşvik yasası kapsamına alınmak şartıyla bu sektörlerde yapılacak olan yatırımların önü açılarak ilimiz ekonomisinde canlılık ve işsizlikte azalmalar konusunda refah seviyesine ulaşılacaktır.

 

TTK'YA İŞÇİ ALIMI

Zonguldak il merkezinde TTK ya işçi alınarak üretimin arttırılması, Filyos Vadi projesinin hayata geçirilerek bu bölgede yapılacak enerji, petrol yatırımları, Kdz. Ereğli de Erdemir ile birlikte yan sanayi yatırımlarına ağırlık verilmesi, tersanelerin devlet tarafından desteklenerek hem işsizliğin önlenmesi ve de dünya ile rekabet edebilir bir hale getirilmesi; Kdz. Ereğli, Çaycuma ve Alaplı Organize Sanayi Bölgeleri'nin biran önce yatırımcıların hizmetine sokularak üretime başlatılması; Devrek ilçesinde orman ürünleri sektörünün yeniden canlandırılarak yatırımların devam ettirilmesi, Alaplı ilçemizde ise yapılması planlanan ve bölge sanayi ile komşu illere de hitap edecek olan 3,5 milyon ton kapasiteli Alaplı Limanının özel sektör tarafından kısa zaman içerisinde tamamlanıp kullanılmaya başlaması ile birlikte Zonguldak Bölgesi olarak eski güzel günlerimize kavuşacağımızı düşünmekte ve Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası olarak diğer komşu Oda Başkanı arkadaşlarımızla birlikte bu sorunların çözülmesi için daima takipçisi olacağımızı belirtmek isterim