HEMA Kandilli Kömür İşletmelerinde 121 işçiye Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından eğitim verildi. Genel Başkan Eyüp Alabaş yaptığı konuşmasında, Zonguldak, Bartın, Karabük bölgelerinde önemli sorunlar bulunduğunu hatırlatarak, “Bunların hepsi bir şekilde bizi, işimizi, ilişkilerimizi etkiliyor. Biz her şeyi izlemek, araştırmak, sorgulamak; ülkemiz, milletimiz ve kendi çıkarlarımız doğrultusunda tavır belirlemek ve ona göre hareket edebilmek durumundayız” dedi.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli Kömür İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik olarak başlattığı Eğitim Seminerleri’nin ilkini Zonguldak Dedeman Otel’de gerçekleştirdi. Eğitim Semineri’nde ilk grupta 121 işçiye seminer verildi.

 

4 GRUPTA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Sendikamız, HATTAT Enerji ve Madencilik Amasra İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik Kasım ayı boyunca 4 grup halinde gerçekleştirdiği eğitim seminerlerinin ardından Kandilli İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik de Aralık ayı boyunca 4 grupta eğitim programı gerçekleştirecek. 30 Kasım-1 Aralık 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen ve 121 maden işçisine verilen HATTAT  Kandilli İşletmesi’nde çalışan ilk grup eğitim seminerine Sendika Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli İşletme Müdürü İse Araç, Sendikamız Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve şube yönetim kurulu üyeleri katıldı. Eğitim Semineri, Sendika Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Sendika Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli İşletme Müdürü İsa Araç’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

 

ALABAŞ: GMİS, BÜYÜK BİR CAMİADIR
Genel Başkanı Alabaş şöyle konuştu: “Bu eğitim çalışmasını yapabilmemiz için bize yardımcı olan işverenimize, davetimizi kabul ederek bizleri onurlandıran hocalarımıza, bizim için bu ortamı hazırlayan otel işletmesine, bu organizasyonu gerçekleştiren yönetici arkadaşlarımıza sizler adına teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. işyerlerinde Sendikamız üyesi 1100 arkadaşımız var. Amasra’da çalışan 400 arkadaşımızla, geride bıraktığımız dört hafta boyunca birlikte olduk ve eğitim programımızı başarıyla hayata geçirdik. Bugün burada Kandilli İşletmesi’nde çalışan sizlerle ilk eğitim programımızı gerçekleştiriyoruz. Bu program, yaklaşık 700 arkadaşımızla 4 hafta boyunca devam edecek. Böylece çok sıkıntılı bir süreci geride bırakarak önümüzdeki günler için mücadeleye birlikte hazırlanacağız. Birbirimizi daha iyi tanıyacak, kardeşliğimizi, dayanışmamızı güçlendireceğiz.

 

SENDİKANIN KANDİLLİ ŞUBESİNE ÖVGÜ YAĞDI
Örgütlenme sürecinde ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, zaman zaman ümitsizliğe ve karamsarlığa kapıldığınızı biliyorum. Hâlâ bazı arkadaşlarımızın mesafeli durduğunu da görüyoruz. Sizlerin Sendikamıza üye olmanız sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yasa hazırlıkları nedeniyle yetki belgemizi vermemesi, yaklaşık 11 ay yasal ilişki kurmamızı engelledi ve temsilcilerimizi dahi belirleyemedik. Armutçuk Şubemizdeki arkadaşlarımız aracılığıyla bu süreci dışarıdan idare etmeye çalıştık. Sağolsunlar onların gayretleriyle, kazasız-belasız bugünlere ulaştık. Bizim isteğimiz dışında gelişen bu süreç yakınlaşmamızı, kaynaşmamızı engelledi. Bu sürecin detaylarını, uzman arkadaşlarımız anlatacaklar. Yarın ki değerlendirme toplantısında da eksik kalan kısımları, yani soracağınız soruları bizzat ben cevaplandıracağım. Arkadaşlar, Bugün, herşeyden önce bir sendikanız var. Eğitim seminerimizde, değerli hocalarımızdan, sendikanın ne demek olduğunu, işçi sınıfının tarihsel mücadele sürecini, bizim sendikamızın mücadele tarihini öğreneceğiz. Hep birlikte örgütsüz, sendikasız işçi arkadaşlarımızı bir çatı altında toplamak için çalışacağız. Arkadaşlar, Artık toplu iş sözleşme hukukuna tabisiniz. Haklarınız yasal güvence altında. Milyonlarca memurun toplu sözleşme ve grev hakkı için verdiği mücadeleyi hatırlarsak bunun önemini daha iyi anlarız. Şimdi meşru bir zemindeyiz. Tabii ki bu ilk sözleşme sizin beklediğiniz gibi, bizim beklediğimiz gibi olmadı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 25. Dönem, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nde 15. Dönem toplu iş sözleşmelerini de bu dönemde imzaladık.  O sözleşmeler de bizim beklediğimiz gibi olmadı, ama sizin toplu iş sözleşmenizle karşılaştırıldığında onların sözleşmelerinin daha iyi olduğunu görüyorsunuz.

 

GMİS, BÜYÜK BİR CAMİADIR
Evet, bu bir mücadele ve süreklilik istiyor. Birlik, beraberlik, dayanışma, bilgi ve tecrübe istiyor. İşte bunları da hocalarımızdan dinleyecek ve yarınlara kendi açımızdan, işçi gözüyle bakarak üzerimize düşen sorumluluk içinde davranacağız. Genel Maden İşçileri Sendikası, çok büyük bir camiadır. Bizim gücümüz 11-12 binlik üye sayısıyla ölçülemez.  Biz 67 yıllık resmi tarihimizle Türkiye’nin en eski Sendikalarından biriyiz. Sendikamızın tecrübesi çok daha eskilere, 165 yıl öncesine kadar uzanır. Bugün sadece Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde değil, Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanında Zonguldaklı madenciler ve emekliler var. Biz; emeklilerimizle, çalışanlarımızla, işsizimizle iç içe olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Sizler de bizim ailemizin bireylerisiniz. Bizim ilişkimiz, mesai saatleriyle sınırlı değildir. Bizim ilişkimiz, sadece işimizle, işyerimizle sınırlı değildir. Biz, birbirimizle her zaman ve her şart altında iletişim içindeyiz. İyi ve kötü günümüzde dayanışma, yardımlaşma, paylaşma içinde olmaya devam edeceğiz. Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak isteyenler bizim dostlarımız değildir. Dedikodulara asla itibar etmeyin. Eğer bizim söylediğimiz, yazdığımız, savunduğumuz düşünceler içinde size ters gelen şeyler olursa, biz onları da tartışmaya hazırız. Biz her türlü düşünceye açığız. İkna edemediğimiz ya da ikna olmadığımız nokta da herkesin düşüncesine saygı duyarız. Yarın yapacağımız değerlendirme toplantısında sormadığınız soru kalmamalı.

 

SENDİKALARIN GÜCÜ BİRLİK VE 
BERABERLİKTEN KAYNAKLANIR

Zonguldak, Bartın, Karabük bölgemizde, Türkiye’de ve çevre ülkelerde önemli sorunlar var. Bunların hepsi bir şekilde bizi, işimizi, ilişkilerimizi etkiliyor. Biz her şeyi izlemek, araştırmak, sorgulamak; ülkemiz, milletimiz ve kendi çıkarlarımız doğrultusunda tavır belirlemek ve ona göre hareket edebilmek durumundayız. Eğer meselelere sadece kendi şahsi çıkarlarımız açısından bakarsak, bütünü göremez ve kavrayamazsak, herkes ayrı telden çalar ve hiçbir yere varamayız, birliğimizi, beraberliğimizi koruyamayız. Her zaman samimiyetle birbirimizi anlama gayretinde olalım ve düşüncelerimizi ifade etmekten çekinmeyelim. Unutmayınız ki, sendikaların bütün gücü birlik ve beraberlikten kaynaklanır. Eğer birlikte hareket edebilme yeteneğimizi geliştirirsek bütün sorunlarımızın üstesinden geliriz. Bu eğitim programının buna hizmet edeceğine yürekten inanıyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”.

 

“ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ”
Sendika Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, seminer hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tutkun şunları söyledi; “HATTAT Enerji ve Maden Ticaret Anonim Şirketi Kandilli İşletmesi çalışanları olarak sizlerle ilk kez böyle bir ortamda bir araya geldik. Daha önce yaptığımız ziyaretlerde; önümüzdeki süreçte birbirimizi daha iyi tanıyacağımızı, kardeşliğimizi, dayanışmamızı geliştireceğimizi ve daha iyi işler başaracağımızı sık sık ifade etmiştik. Herşeyden önce Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri olarak, örgütlenme sürecinde yaptığınız fedakarlıklar ve vermiş olduğunuz katkı için Sendikamız adına, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu eğitim programı boyunca çok değerli hocalarımızdan çeşitli konularda bilgiler alacağız. Birbirimizi daha yakından tanıyacak ve arkadaşlığımızı geliştireceğiz. Gerek hocalarımıza, gerekse yönetici arkadaşlarımıza, kafanıza takılan soruları sorabileceksiniz. Olanaklarımız ölçüsünde bu etkinliklerimizi çeşitli şekillerde sürdüreceğiz. Sizlerin de önerilerini alarak daha iyisini yapmaya çalışacağız”.

 

ARAÇ: BÖYLESİNE BİR EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ
HATTAT Enerji ve Madencilik A.Ş. Kandilli İşletme Müdürü İsa Araç da şirketlerinin tanıtımını da yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “ Öncelikle bu eğitim programını düzenleyen Sendikamıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her ne kadar biz her vardiya, her gün eğitim versek de böylesine disiplinli bir eğitimin olması, farklı bir yerde eğitim olması çok önemli. Bugününüzü ve yarınınızı eğitime ayırmanız, böyle güzel bir otelde eğitim olması her açıdan önemli. Bu eğitimin işçi hakları, sendikal haklar ve diğer demokratik haklar açısından faydalı olacağını umuyor, hayırlı olmasını diliyorum” 

 

SARIÇAM: “VAKFIMIZ EĞİTİME VE 
SPORA KATKI VERİYOR”

Sendika Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, değerlendirme toplantısı öncesinde Maden İşçileri Eğitim ve Spor Vakfı’nın çalışmaları hakkında maden işçilerine bilgi verdi. Sarıçam şöyle konuştu; “Biz her zaman her ortamda İşçiler, emekçiler için örgütlenmenin, Dayanışmanın önemini anlatıyoruz. Gücümüzün birlik ve Beraberlik ruhundan kaynaklandığını ifade ediyoruz. Demokrasinin; işçilerin, emekçilerin mücadelesiyle geliştiğini ve demokrasinin Bizim için yaşam demek olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü demokrasi varsa örgütlenme hakkı var. Örgütlenme kültürü hayatın tüm alanlarına yaygınlaştıkça demokrasi gelişiyor. Sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları, yöresel dernekler, vakıflar gibi sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütleri demokrasinin zenginliğidir. Bir çoğumuz birden fazla derneğe üyeyiz. Bizim madenciler olarak sendikamızın dışında önemli bir örgütümüz daha var. Maden İşçileri Eğitim ve Spor Vakfımız var. 18 şubat 1999 tarihinde kurulan vakfımızın kurucu başkanı Rahmetli genel başkanımız Şemsi Denizer. Şu anda vakfımızın başkanlığını Osman Tutkun yapıyor. Yönetim kurulunda Satılmış Uludağ, Muharrem Sarıçam ve Şube yöneticisi arkadaşlarımız var. 8 bin civarında üyemiz aidat ödüyor. Üye aidatımız ayda 9 lira. Yaklaşık 1000 öğrenciye ayda 65’er liralık burs veriyoruz. Çünkü gelirimiz ancak ona yetiyor. Üyelerimizin üniversitede okuyan çocuklarına burs veriyoruz. Maden şehitlerimizin çocuklarına da burs veriyoruz. 2 yıllık, 4 yıllık ve yüksek lisans öğrencilerine burs verebiliyoruz. Ayrıca bölgemizde amatör spor kulüplerine de katkı sağlıyoruz. Zaman zaman madenci arkadaşlarımız arasında futbol turnuvası düzenliyoruz. HATTAT A.Ş.’de çalışan sizleri de Vakfımıza üye yapmak için çalışmalara başladık. Kafanıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz. Hepimizin önceliği, cocuklarımıza güzel bir gelecek hazırlamaktır. Mümkün olduğunca eğitime ve spora katkı vermeye devam edeceğiz.”

 

SENDİKAL MÜCADELE ANLATILDI
Konuşmaların ardından Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Danışmanı ve Eğitim Müdürü Dr. Fikret Sazak, “Sendikal Kavramlar” ile ilgili sunum yaptı. Seminerin ilk günü Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik ise “Dünden bugüne Dünyada ve Türkiye’de Sendikal Mücadele”yi anlattı. Sendika Hukuk Danışmanı Av. Murat Ergen, toplu sözleşme hukuku hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı. Sendika Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, seminerin ikinci gününde “Genel Maden İşçileri Sendikası Tarihi”ni anlattı.
Seminer sonunda gerçekleştirilen Değerlendirme Toplantısı’nda GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Sendikamız Hukuk Danışmanı Av. Murat Ergen, Sendikamız Teknik Müdürü Nizamettin Tiryaki, maden işçilerinin sorularına yanıtladılar. 
Değerlendirme toplantısının ardından katılımcılara sertifikaları, Genel Başkan Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun tarafından verildi. Seminer, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.