Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi'nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek çeşitli konular hakkında bilgi verdi.
Madencilerin Kurban Bayramı'nı kutlayan Muslu, sorunları birlik beraberlik içinde çözeceklerini söyledi. Muslu, “Kurban Bayramı öncesi üretim bölgelerimizi ziyaret ediyoruz. Hem bayramlaşalım hem de sıkıntıları-sorunları paylaşalım istiyoruz. TTK, sıkıntılı bir dönemden geçiyor. 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon'da taşeron şirketin çalıştığı ve 30 arkadaşımızın canına mal olan grizu patlamasından sonra TTK, bu kaza ve sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kaldı. 2 arkadaşımızın cenazesine halen ulaşılamadı. Bu kaza kurumun yönetimini ve kömür üretimini olumsuz etkiledi. Sıkıntılar, sorunlar olabilir. Ama bu sorunların çözümü önemlidir. Bu sorunları göğüsleyerek, mücadele ederek sıkıntıların üstesinden geleceğiz” dedi.
2011 yılı başında toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacaklarını belirten Muslu, eski işçiler ile yeni işçiler arasındaki ücret farklılıklarının sorun oluşturduğunu ve bu sorunu çözmeyi amaçladıklarını belirtti. 2009 yılında işe giren maden işçilerinin 12 ay çalışabilmesi için de çalışma yaptıklarını belirten Muslu, “Türkiye'de yoksulluk sınırı, açlık sınırı yapılan araştırmalarla ortaya konuyor. Biz işçilerimizin yoksulluk sınırının üstünde ücret almasını istiyoruz. Ama ne hikmetse her toplu sözleşme döneminde TTK'nın zarar ettiği, kambur olduğu söylemleri başlıyor. TTK, 160 yıllık geçmişi, mazisi olan bir kurum. 5 bin şehidi var. Maden işçileri, yer altı servetimizi, canları pahasına ülkemiz sanayisine, aydınlanmasına, ekonomisine kazandırdı, kazandırıyor. 1960'lı, 1970'li, 1980'li yıllarda göç alan Zonguldak, 1990 sonrası uygulanan politikalarla göç verir hale getirildi. Bu süreçte TTK'nın bazı üretim alanları kapatıldı, işletmeler küçültüldü. 1994 yılındaki 5 Nisan Kararları ile Armutçuk ve Amasra gibi müesseseler de kapatılmak istendi. Biz bu süreçte, 'Kömür üretmeyi bırakın, somon balığı üretilsin' diyen zihniyetlerle de mücadele ettik. Biliyoruz ki bizi zayıf yakaladıklarında yine aynı zihniyet tekrar ortaya çıkacaktır. Bunlara karşı da birlik ve beraberlik içinde, kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Muslu, sendikanın 64. yılını kutladığını belirterek, çeşitli konularda maden işçilerine bilgi verdi.