İlçede yaklaşık 600'e yakın kamyoncu esnafının yanı sıra nakliye firmalarının da bulunduğu Kışla Mahallesi'nde Ereğli Kamyoncular Platformu tarafından, kamyoncu esnafının yaşadığı sorunları dile getirmek için toplantı düzenlendi.

 

SAHNE KURULDU, GÜZERGAH SÜSLENDİ

Ereğli Belediyespor tesisleri girişindeki alana, "Ereğli Kamyoncular Platformu" yazılı sahne kuruldu, güzergah ise süslendi. Yine Kışla girişinde Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de hazır bulundu.

 

"OKEY OYNAYARAK ÇÖZÜM BULUNMAZ"

Platform sözcülerinden Atalay Dumanoğlu, mikrofonla bir süre kamyoncu esnafına seslenerek alana davet etti.  Kamyoncu esnafının sorunlarını kahvede okey oynayarak çözüm bulamayacağını söyleyen Dumanoğlu, "Gelin, sorunlarımızı ve fikirlerimizi burada anlatma fırsatı buluruz. Kahvede okey oynamakla bu işler çözülmüyor. Gelin derdinizi burada anlatın. Biz burada zayıf bir ortam sunarsak bizi kimse ciddiye almaz. O yüzden herkes burada toplansın" sözleri ile çağrıda bulundu.

 

ALANDA DAVETLİLER VARDI

Programa davetli Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek, Ereğli Kent Konseyi Başkanı Yusuf Karaoğlu, siyasi parti ilçe başkanları, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayları Arslan Keleş ve Niyazi Özcan ile az sayıda katılımcı alanda yer aldı.

 

"DUYARLI DAVRANILMALI" ÇAĞRISI

Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Civelek, burada yaptığı konuşmada, şoför esnafının sorunlara biraz daha duyarlı davranmasını isteyerek, "Burada kamyoncunun sorunu vardır. Bunu zamanından beri dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Burada bir başlangıç yapıldı" dedi. Yine etkinliğe davet edilen siyasi parti ilçe başkanları ile TSO Başkan adayları Arslan Keleş, Niyazi Özcan konuşma yaparak kamyoncu esnafının yanında olduklarını belirtti.

 

AYDIN'DAN YAZILI AÇIKLAMA

Platform Sözcüsü Muhammet Aydın ise yazılı açıklamasında kamyoncu esnafının gün geçtikçe bozulan ekonomisi nedeniyle Ereğli Kamyoncular Platformu'nu kurduklarını belirtti. Kamyoncu esnafının sahipsiz kaldığını ve kötü gidişattan nasıl kurtulacağını bilmediğini belirten Aydın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Üzülerek belirtmem gerekir ki, kamyonet, esnafımızın durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Sahipsiz kalan kamyoncu ne yapacağını, bu durumdan ve gidişattan gidişattan nasıl kurtulacağını bilmiyor.  Dünya denen çarkın dönmesindeki en önemli etmenlerden biri olan nakliye sektörü,, bölgemizde ölüm riski ile yüzyüze gelmiş durumda., Tonlarca yükün altında tabir-i caizse 'kelle-koltukta' işini yapmaya çalışan kamyoncu kardeşlerimiz, evlerinden çıkarken ailesi tarafından dualar eşliğinde uğurlanmak zorunda kalıyor. Yıllardır, kamyoncu ve nakliyeci üzerinde yürütülen politikalar yüzünden, bu takım kişilerce 'tek bilek' olmasına izin verilmeyen kamyoncu esnafı için artık birilerinin gerçekleri söyleme ve demokratik kurallar çerçevesinde eylem yapma zamanı gelmiştir. Hali hazırda ekonomik sıkıntılardan dolayı dik durmakta zorlandığı için bir türlü toparlanamayan kamyoncu esnafımız farkında olmadan yabancı kurum ve kuruluşların bölgede yapılanmasına zemin hazırlamaktadır.

 

"ÇARKI ÇEVRİEN NAKLİYE SEKTÖRÜDÜR"

Şu olgu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Türkiye'de çarkı çeviren nakliye sektörüdür. Genel anlamda kamyoncu esnafının kontak kapatması, Türkiye ekonomisinin ve ülkede dönen çarkın durması anlamına gelir. Bu yüzden başta Valilik olmak üzere, kaymakamlığımız, Belediye Başkanlarımız , Emniyet Müdürlüğümüz, Esnaf Odaları Başkanlarımız, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ve bölge basını çıktığımız bu yolda, bizlere destek vermeli, bizlerin sorun ve dertlerine çözüm ortağı olmalıdır.

 

KAMYONCU ESNAFININ BAŞLICA SORUNLARI

Motorin fiyatların sürekli artmasına karşın, yaklaşık 10 yıldır nakliye fiyatlarının sabit kalması. Para kazanmak için tonaja yüklenen şoför esnafının yakalandığı takdirde, yüksek cezalar yazılması hatta ehliyetlerine el konması, bu nedenle, sektördeki istihdamın gün geçtikçe azalması. Sabit kalan nakliye fiyatlarına nedeniyle tonajların artması ve şoför esnafının tabir-i caizse 'kelle-koltukta' çalışmak zorunda kalması, kaza yapması takdirde de sahipsiz kalması. Kamyoncu esnafı ile Nakliyeciler arasında, nakliye fiyatları nedeniyle gerilimlerin yaşanması. Yerel sisteme bağlı kamyoncuya rakip yabancı kurumların bölgede etkin olmak için nakliye fiyatlarını düşürmesi ve bu nedenle sıcak paranın bölgeden çekilerek; dışarıya aktarılması. İleriki günlerde bahsettiğimiz sorunlarımızı birer dosya yaparak, ilgili kurumları ziyaret edecek ve kendilerine ayrıntılı dosya sunacağız. Bizler artık küllerimizden yeniden doğmak istiyor bunun için de sizlerden destek bekliyoruz"

Yapılacağı açıklanan imza kampanyası ise katılım olmamasından ötürü gerçekleştirilemedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)