Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Kaplan, şovmen Mehmet Ali Erbil'in Star TV'de Alevilere yönelik aşağılayıcı sözlerine tepki gösterdi.

Kaplan, yazılı açıklamasında düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“KARALAMALARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

 “Mehmet Ali Erbil adındaki kişi 6 Ekim 2010 tarihinde Star TV’deki ‘Çarkıfelek’ programında Erzincan’daki görevlisi ile canlı yayında telefon bağlantısı kurmaya çalışırken bir ara ses kesilince, “Ne yapıyorsunuz siz orada? Mum söndü mü yapıyorsunuz?’ diye sormuştur. Bu, ‘Mum söndü’ sözümün ne anlama geldiğini hem biz Aleviler biliriz, hem gerici, şeriatçı, yobazlar hem de Mehmet Ali Erbil… Gün geçmiyor ki; bu tür karalamalarla karşılaşmayalım. Biz; ‘Barış, kardeşlik, birbirimizi anlama, dinleme, yakınlaşma’ dedikçe; Başbakan’dan başlayarak her düzeyden saygısız, sorumsuz, seviyesiz, sevimsiz kimseler bu tür karalamalarda bulunmaya görsünler.”

 

“KARDEŞLİK DUYGULARIMIZI ZAAFA UĞRATIYORLAR”

 “Biz Aleviler, bu zihniyeti, bu örümcek kafayı iyi tanırız. Her türlü ahlaksızlığı, madrabazlığı, hokkabazlığı, reyting adına meslek edinen bu zavallılar, tarihsel olarak Yezit’ten, Muaviye’den, Nizam-ül Mülk’tan Ebussuud Efendi’den, Yavuz’dan, Hızır Paşa’dan aldıkları mirası, şu modern çağda yineliyor ve büyütüyorlar. Kardeşlik duygularımızı zaafa uğratıyorlar. Kin ve nefret yayıyorlar. Mehmet Ali Erbil; cahil ise eğer; ‘ben cahilim’ desin; ‘Halt ettim, boyumdan büyük bir laf ettim, suç benim değil, çocukluğumda babam saadettin bana böyle öğretmişti’ desin. Ya da o ekranı bırakıp Kıbrıs kumarhanelerine gitsin. Veya; Star TV bu yobazı taşımasın. Bu arada herkes Güner Ümit’i hatırlasın. 20 milyon Alevi’yi incitmeye, hakaret etmeye ne kimsenin hakkı vardır, nede haddi. Bütün Türkiye halkını, başta Sünni kardeşlerimiz olmak üzere bu saldırıyı göğüslemeye, kınamaya, protesto etmeye çağırıyoruz. Star TV yönetiminden gereğini yapmasını rica ediyoruz. Gazetecilik genel ilkeleri doğrultusunda yayın yapabilen üç-beş kanal kalmışken; birde Star TV bu işlere alet olsun istemiyoruz. Mehmet Ali Erbil öylesine pişkin ki; akşam konuştuğu bir TV kanalında kendisini protesto edenleri ‘birkaç kışkırtıcı’ olarak nitelemiştir. Yakışır kendisine, ne de olsa ‘mum söndürücüdür.”