BCP Genel Başkanı ve Dışişleri eski Bakanlarından Prof. Dr.  Mümtaz Soysal Kdz. Ereğli festivaline geldi. Soysal, Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz'de silah ve malzeme sevkıyatının yanında, karaya oturan gemileri kurtarma çalışması yapıp, savaş gemisi olarak da görev yaparak tarihe geçen Alemdar Gemisi’nde Makine subayı olarak görev yapan babası Beşiktaşlı Yüzbaşı Osman Muhtar’ın da şehit düştüğü Gazi Alemdar gemisini gezdi.

 

Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Meclis üyeleri ile birlikte Gazi Alemdar gemide incelemelerde bulunan Soysal geminin kaptan köşkünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Bir gazetecinin Soysal’a ‘Babanız dönemin savaşlarıyla ilgili neler anlatırdı ?’ şeklindeki sorusuna “O zamanın babalar fazla konuşmazdı. Sonradan da konuşmadılar. Övünmeyi sevmezlerdi babam ancak batırıldığı olayların hikayesini anlatırdı. Birinci hikayede babam Trablus harbinde Beyrut’ta İtalyanlar tarafından batırıldığını anlatmıştı. İkincisinde Çanakkale’de kara savaşları başlayınca, gemiden bataryaların söküldüğünü ve Çanakkale’nin belirli bölgelerine yerleştirildiği sırada İngiliz denizaltıları tarafından batırıldığını söylemişti. Bu kadar yenilgiye rağmen zafer kazanıldı. Babamın da bu zaferde payı büyüktür. Babam, üç arkadaşıyla birlikte bu döneme ilişkin mahalli kıyafetlerle fotoğraf çekilmiş. Biraz önce de o zaman makine dairesi olan odada ziyaret defterini imzaladık. Bana bu fırsatı veren Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a teşekkür ederim” dedi.

 

Belediye Başkanı Posbıyık Soysal’a babasının resmi ve Alemdar gemisinin bulunduğu bir resim tablosu hediye ederken, Soysalda aile albümlerinde bulunan babasının ve 3 silah arkadaşının bulunduğu resmi Alemdar Gemi müzesinde sergilenmesi için belediye başkanı Posbıyık’a hediye etti.

 

Gemide bulunan anı defterini imzalayan Soysal deftere babasının anıları olan bir gemiyi gezdiğinden dolayı mutlu olduğunu ve babasının unvanı gibi adını Osman Mümtaz Soysal olarak yazdığını söyledi.