Cumhuriyet Halk Partisi Karadeniz Ereğli İlçe Başkanlığı 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması nedeniyle açıklamada bulundu. Cumhuriyet Halk Partisini ve Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri sonucu 1930 yılında kadınların belediye seçimlerine katılmaları ile başlayan hareket 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin aldığı kararla daha da ileri bir seviyeye ulaştırılmış ve kadınlarımız ilk defa seçme ve seçilme haklarını kazandıklarını hatırlatılan yazılı açıklama şu şekilde:

 

OMUZ OMUZA SAVAŞILDI

Tek parti iktidarı olmasına rağmen demokrasi ve özgürlükleri sağlayan, sürekli savunan Cumhuriyet Halk Partisi olmuştur. 5 Aralık 1934 tarihinde TBMM’de yapılan bazı yasa değişikliği ile Türk Kadınına hakların en büyüğü olan “SEÇME ve SEÇİLME” hakkı tanınmıştır.  Avrupa Birliği Ülkelerinden Fransa’da bile kadınlar bu hakkı 1944, İtalya’da 1948, İsviçre’de ise 1971 yılında kazanabilmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk seçme seçilme hakkını, milli mücadelede erkeklerle omuz omuza savaşmış olan kadınlarımıza vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir ileri görüşlülükle kadınlarımıza verdiği bu hak, kadınlarımızın toplum içerisindeki konumunu ve yerini tamamen değiştirmiş ve toplumun etkin bir bireyi olmalarına katkı sağlamıştır.

 

HER ALANDA EŞİT TÜRKİYE

Kadınlarımızın kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Ancak, ne yazık ki günümüz Türkiye’sinde kadınlarımız siyasette hak ettikleri yeri bir türlü alamamaktadırlar. Cumhuriyet Halk Partisinin en temel hedeflerinden birisi kadın-erkeği her alanda eşit bir Türkiye’dir. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 79’uncu yılını bu hakkın gerçek işlevine kavuşması dileğiyle kutluyoruz.

 

ÜLKER TARHAN GELİYOR

Bu kapsamda, CHP Ankara Milletvekilimiz Emine Ülker Tarhan, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin 05 Aralık 2013 Perşembe günü saat 13.00’te Şinasibey Toplantı Salonunda düzenlediği Panele konuşmacı olarak katılacaktır. Panelden önce saat: 12.00’de Milletvekilimiz CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığımızı ziyaret edecektir. Tüm partililerimizi, halkımızı ve de özellikle kadınlarımızı bekliyoruz”