Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sözen, Türkiye'ye özgü Silifke dikenli faresinin büyük tehdit altında olduğunu belirterek, korunmasına yönelik acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen ''Yaban Hayatı'' konulu konferansta konuşan Sözen, Türkiye omurgalı hayvanlar bakımından Avrupa'nın en zengin ülkelerinden birisi olduğunu belirtti.
Dünya üzerindeki 168 memeli türünden 6 tanesinin sadece Türkiye'de yaşadığına dikkat çeken Sözen, "168 tür memeliyle memeli çeşitliliği açısından Türkiye, Avrupa'nın en zengin ülkesi. Zengin olmasının nedenlerinden biri Türkiye'nin 3 kıtanın ortasında yer almasıdır. Türkiye üç kıtanın ortasında yer aldığı için omurgalı türleri bakımından bazı türlerin en doğudaki, bazı türlerin en batıdaki, bazı türlerin en güneydeki, bazı türlerin de en kuzeydeki yayılış alanında yer alıyor. Bu nedenle Türkiye biyolojik çeşitlilik açısından önem arz ediyor. 168 memeli türünden 6 tanesi dünya üzerinde sadece ülkemizde yaşıyor. Bu türleri endemik memeliler olarak adlandırıyoruz" dedi.
Türkiye'de endemik memelilerin en çok bulunduğu bölgenin Toros Dağları olduğunu kaydeden Sözen, 2007 yılında Toros Dağları'nda Türkiye için en yeni memeli türü Toros yer sincabının dünya üzerinde Türk bilim adamlarının tanımladığı ilk tür olduğuna vurgu yaptı. Türkiye'de yaşayan memelilerin 3'ünün sadece Toros Dağları'nda yaşadığını anlatan Sözen, endemik türlerden olan Silifke dikenli faresinin büyük tehdit altında olduğunu söyledi.
Sözen, şunları söyledi;
"Endemik türlerinden birisi Silifke dikenli faresidir. Bu hayvan, ev faresine benzer çok ilginç kirpi gibi vücudunun arka kısmındaki tüyleri diken şeklini almıştır. Bu fare türü dünyada sadece ülkemizde bulunuyor. Bunun için bu türlerin dağılımlarını çok iyi belirlememiz ve koruma altına almamız gerekiyor. Silifke dikenli faresi büyük bir tehdit altında... Bu tür Silifke çevresinde denize çok yakın yerlerde makilikler ve kayalıkların arasında yaşıyor."
"SİLİFKE DİKENLİ
FARESİ TURİZM
BASKISI ALTINDA"
Bölgedeki yoğun turizm faaliyetleri nedeniyle dikenli farenin turizm baskısı altında bulunduğunu kaydeden Sözen, "Bu türü korumaya yönelik özel bir tedbir şu anda uygulanmıyor.
Bu nedenle acilen önlem alınması gerekiyor.Yaşadığı alanları net bir şekilde belirleyeceksiniz ve o noktaları kesinlikle tam koruma altına alarak yapılaşmaya izin vermeyeceksiniz. Bu fare türü Silifke ilçe sınırları dışında herhangi bir yerde belirlenemedi. 'Akdeniz Sahil Yolu Projesi' tamamlanacak olursa, bölge rahat ulaşıma açılacak ve bölge hızla yapılaşacaktır. Bu nedenle hızla koruma altına alınması gerekiyor" diye konuştu.
Akdeniz fokunun da korunması gereken türlerden biri olduğunu belirten Sözen, şunları kaydetti;
"Yaban hayatına yönelik tehditler sadece insan unsurlu. Diğer endemik türlerimiz Silifke yer faresi gibi tehdit altında değil. Toros yer sincabı Toroslar'ın insan etkisinden uzak kayalıklarda bulunduğu için sorun yok. Akdeniz foku korunması gereken türlerden biri... Akdeniz fokunun korunmasıyla ilgili bilim adamlarımız takibini yapıyor.
Akdeniz foku popülasyon merkezleri kuruldu. Bunun tipik örneği badem. Türün korunması için insanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bademi biliyoruz evcil bir tür, onun için insanlardan uzaklaşmıyor.
Geçenlerde bir süre ortadan kayboldu basında izledik bir gözünü kaybediyordu. Bir Akdeniz foku bir balık ağından çok daha önemlidir."