Buna göre Temmuz 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.010,50 TL oldu. Temmuz 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 20 TL artış ile 2.734,00 TL oldu.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;  Temmuz 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.71 oranında arttı.  Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 14.69 seviyesinde gerçekleşti.  Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.71’ lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 8 TL. ek yük getirdi. Buna göre Temmuz 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.010,50  TL oldu. Konuya ilişkin Genel Maden İşçileri Sendikasından yapılan açıklama şu şekilde:

 

“NET ORTAYA ÇIKIYOR”

Temmuz 2014 itibarıyla net 846 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor.  Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor. Temmuz 2013’te de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,70 oranında artmış.  Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4.27 seviyesinde gerçekleşmişti.  Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Temmuz ayında şu değişimler gözlemlendi. Süt ürünleri grubunda bir önceki aya göre değişim tespit edilmedi.  Kırmızı et ürünlerinde Temmuz ayında bir önceki aya göre ortalama yüzde 2 oranında artış tespit edildi. Bu grupta en yüksek artış yüzde 5 ile kıymada meydana geldi.

 

TAVUK FİYATI ARTTI

Temmuz ayında Tavuk fiyatı yüzde 2.4 oranında arttı.  Yumurta fiyatlarında artış olmadı. Temmuz ayında av sezonu bittiği için balık grubu hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda da bir önceki aya göre değişim olmadı. Temmuz ayında en yüksek artış kuru bakliyat ve tahıllar grubunda yaşandı. Bu grupta ortalama aylık artış yüzde 9 oldu.  En yüksek artış yüzde 32 artış oranı ile kuru fasulyede meydana geldi. Pilavlık baldo pirinç yüzde 9, barbunya yüzde 16, nohut yüzde 7, yeşil mercimek yüzde 6 artarken makarna, bulgurda fiyat değişimi olmadı. Sebze ve meyve grubu; Temmuz ayında sebze grubunda ortalama fiyat artışları yüzde 3 artarken meyve gurubunda yüzde 2 oranında gerileme tespit edildi. Sebze grubunda en yüksek artış yüzde 25 ile kıvırcık marulda tespit edildi.

 

MEYVE GRUBUNUN DURUMU

Meyve grubunda ise en yüksek artış yüzde 40 artış ile limonda meydana geldi. Meyve gurubunda en fazla fiyat gerilemesi yüzde 56 oranı ile kavunda tespit edildi. Yağlar grubu; bu gurupta ortalama fiyat artışı yüzde 1.3 oldu. Fiyatı en fazla artan ürün, yüzde 8 oranındaki artış ile kahvaltılık siyah zeytin oldu. Kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler grubunda ise en yüksek artış yüzde 19 ile gülkurusu kayısıda tespit edildi. Şeker ve şekerli ürünler,  baharatlar, konserve ve çaylar grubunda bir önceki aya göre değişim oranı yüzde 3 oranında oldu. Hesaplamaya alınan Turistik Rize çayı yüzde 11, kristal toz şeker de yüzde 10.7 oranında artış meydana geldi. Temmuz 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 20 TL artış ile 2.734,00 TL oldu”

 

(Haber Merkezi)