SP Zonguldak İl Gençlik Kolları tarafından Zonguldak Madenci Anıtı önünde tüp protestosu eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Madenci Anıtı önüne tüp getiren SP İl Gençlik Kolları tüplerin bir kısmına “Asgari ücret: 42 tüp 1997 9 aylık Milli Görüş Hükümeti” yazılı pankart asılıyken, diğer tüplerin üstündeki pankartta “Asgari ücret : 10.5 tüp 2011 9 yıllık AK Parti Hükümeti” yazması dikkat çekti.

SP Zonguldak İl Gençlik Kolları Başkanı Sinan Ayçiçeği yaptığı basın açıklamasında, “Başbakan Erdoğan, iktidar olmadan önce 2002 yılında Afyon’da yaptığı konuşmada 5 kişilik bir ailenin günde üç öğün çay, simit yese, o günkü rakamlarla sadece bunların aylık 180 milyon lira tuttuğunu, asgari ücretin ise 184 milyon lira olduğunu söylemişti. Erdoğan bu hesaptan yola çıkarak dönemin iktidarına bu şekilde seslenmişti: ‘Allah’tan korkunuz yok mu? Vicdanınız, İnsafınız yok mu? Gelelim bugüne, simit fiyatı 6 aylık 2010 tarihinden itibaren yüzde 33 zamla 75 kuruştan 1 liraya çıktı. Asgari ücret, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yüzde 4 artışla net 629.96 TL oldu. Maaşını çay, simit için bile yetiremeyen asgari ücretli, ev kirasını, faturaları, çocukların okul masrafını, giyecek ve yol parasını, nasıl ödeyecek. Hükümete soruyoruz, asgari ücretli, işçi, memur, çiftçi, emekli, halk yoksulluk sınırında maaşlarla kıt kanaat geçiniyor. Halkın cebinden her şeye fahiş vergiler alınıyor. Yine de bütçe hep açık veriyor. Yüksek faizlerle hem devlet hem millet sürekli borçlandırılıyor. En büyük aldatmaca kişi başına gelir 2 bin 500’den 10 bin dolara çıkmış. Bu rakama göre, 4-5 kişilik ortalama bir ailenin evine 40-50 bin dolar, yaklaşık 70 bin lira para girmesi gerekir. Buda aylık 6 bin lira yapar. Çevremize bakacak olsak, toplumda aylık bu kadar para kazanan kaç aile var? Tam aksine açlık, yoksulluk ve geçim sıkıntısı felaket boyutlarda. 10 milyona yakın yeşil kartlı varken, bu kadar aylık gelir hangi ailede var” dedi. 

Ardından konuşma yapan SP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Yusuf Çetin ise “1995’te Zonguldak bize de iktidar olma şansını verdi. Biz iktidara geldiğimizde emekliye verdiğimiz sözü yerine getirdik. İktidara geldiğimizde yine verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. 1996’da asgari ücretle 11 tüp alınıyordu, şuanda 10.5 alınıyor. Emekli, memur, işçi, dar gelirli, asgari ücretli, memura, işçinin derdine derman olacağız. Bizim iktidarımız da emekliler 100 lira alıyordu, kısa sürede yaptığımız zamlarla 250’ye yükseldi. AK Parti, CHP ve MHP topladığın zaman 10.5 ediyor” diye konuştu.