Saadet Partisi (SP) Merkez İlçe Başkanlığı Basın Sözcüsü Ergin Ak, TTK Genel Müdürü Burhan İnan imzasıyla 9 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan genelgede maaşına haciz işlemi uygulanan işçilerin bir yıl içinde bu haczi kaldırmamaları durumunda iş akitlerinin feshedileceği duyurulmasına tepki gösterdi.
Bu açıklamadan dolayı Genel Müdür Burhan İnan adına tüm madencilerden özür dilediklerini ifade eden Ak, açıklamasında şunları söyledi:
Tüm yerel ve ulusal basının gözü bu olayda ve Zonguldak'ta iken, Sayın TTK Genel Müdürü Burhan İnan, elim bir genelge yayımlamıştır. Bu açıklama ulusal ve yerel medyaya bomba gibi düşmüştür. Hem de daha cenazelerimizi çıkarmadan acımız dinmeden, neymiş efendim, icralık işçiler verimli olamıyorlarmış, dikkatleri dağılıyormuş. Daha düne kadar 900 TL'ye işçi çalıştırmak için performansa dayalı çalışma sistemini gündeme getiren kendisi değil sanki. Bir madencinin aylık mutfak masrafı 800 TL iken emek ve yoğun çalışan, her gün ailesiyle vedalaşarak yerin 500 metre altına giren maden işçisine layık gördüğünüz paraya bakın. Kurumun zararını işçi ücretleriyle azaltmaya çalışan bir zihniyet, bu kuruma hiçbir katkı veremez. Daha cenazelerimiz çıkmadan habercilerin karşısına geçip şehitlerimizin isimlerini açıklayacağına iş kazalarının sorumlusu olarak işçileri hedef göstermek beni ve bütün madenci arkadaşlarımızı üzmüş ve derinden yaralamıştır.
Şimdi Burhan İnan'dan bütün madenci arkadaşlarım adına bu açıklamayı böyle bir zamanda yaptığı için özür dilemesini bekliyoruz. Bizler alın terinin kömür tozuyla karıştırıp yoğun çalışan maden işçisiyiz. Kimse maden işçisinin sabrını sınamasın. Başarısızlığı ve zararı maden işçisinden çıkartmaya kalkmasın. Bugün bu açıklamayla yapılmak istenen şudur: Birincisi iş vereceksin, ikincisi borç batağına çekeceksin, üçüncüsü işten atacaksın.