Türk Metal Sendikası'nın Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş yazılı bir açıklama yaparak  14. Olağan Genel Kurul sonrası ilk Başkanlar Kurulunun Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Settar Mehbaliyev'in daveti üzerine Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de toplandığını bildirdi.

 

Odabaş yazılı açıklamasında şöyle dedi:

 

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Konfederasyon Başkanı Settar Mehbaliyev'e teşekkür ederek dost ve kardeş ülke Azerbaycan'da bulunmaktan mutluyuz dedi.

 

Başkanlar Kurulu açış konuşması sırasında Genel Başkanımız Kavlak; Ülkelerin, insanların; birbirini sırtından hançerlediği böylesine bir dönemde, dost bir insan ya da dost bir ülke bulmak, görmek giderek zorlaşıyor… Bu anlamda dünya coğrafyasına baktığımızda 'Dosdoğru dost' olan iki ülke var. Türkiye ve Azerbaycan diyerek ülkeler arasındaki dostluğun önemine dikkat çekti. Kavlak, daha sonra Türkiye ve Azerbaycan arasındaki yakınlığın önemine değinerek şunları söyledi:

 

Bizim dostluğumuz yürektendir. Biz, bunun için, Azeri kardeşlerimizle,  iki devletiz ama bir milletiz. Biz, aynı milletin evlatlarıyız. Aynı dili konuşuyoruz. Aynı türküleri söyler, Aynı ağıtlara ağlarız… Kederi de neşeyi de paylaşırız. Çırpınırdı Karadeniz'i dinlerken aynı duyguları taşırız. Bizler, birbirimizi yürekten seviyoruz. Kıbrıs'taki Başkanlar Kurulumuzda,

Yüreğimiz, 'Azerbaycan' dedi ve biz bu yeni çalışma dönemindeki ilk Başkanlar kurulumuzu Kardeş Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplama kararını verdik.

 

İşte bugün kardeş Azerbaycan'dayız… Bizim bugün burada olmamızı sağlayan Konfederasyon Başkanı Settar Abi'ye ve arkadaşlarına; bizlere yaptıkları nazik davet, toplantımızın gerçekleşmesine verdikleri destek;  bizlere gösterdikleri ilgi ve yakınlık için,

Başkanlar Kurulu adına teşekkür ediyoruz.

 

Kavlak, En son 10 yıl önce buraya gelmiştim. 10 yıl içinde Bakü'nün bu kadar gelişmiş olduğunu ve büyüdüğünü görünce bir Türk olarak bundan büyük gurur duydum dedi.

 

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'ın açış konuşması sırasında Azerbaycan'ın çalışma hayatının önde gelen temsilcileri de bulundu. Genel Başkanımız Kavlak'tan önce söz alan Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyon Başkanı Settar Mehbaliyev de Türk Metal Sendikası'nın Başkanlar Kurulu üyelerini Bakü'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti, Fransa'nın sözde Ermeni soykırımını tanıyan yasasını protesto ettikleri için Türk-İş camiasına ayrıca teşekkür etti.

 

Mehbaliyev ayrıca şunları ifade etti: Azerbaycan Türkiye biz kardeş bir milletiz. Biz istiyoruz ki bütün sahalarda iş kollarında sendikalarla bizim arasında dostluk olsun. O cümleden de Azerbaycan Konfederasyonu'nu ile Türk Metal arasında yirmi yıldan beri bir dostluk vardır. Mustafa Kemal Atatürk'ün güzel sözü var: Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir. Biz iki devlet, bir milletiz. Bu hakikaten de böyledir. Bütün dünyada bilir ki ayrı ayrı devlet olduğuna bakmayarak. Biz bir millet olduğumuzu. Yani bizim de soyumuz Türk'tür. Mehbaliyev Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'a çalışma hayatı için büyük hizmetleri dokunan ve az sayıda kişiye verilen bir nişan taktı.

 

Başkanlar Kurulu Toplantımızda Genel Başkanımız Pevrul Kavlak yeni yönetim kurulu oluşmasından sonra Türk Metal'in hedeflerine dikkat çekti. Toplantıda 2012 yılı değerlendirilirken yaklaşan MESS Toplu sözleşmesi de ele alındı.

 

Metal İş Federasyonu Başkanı Ali Humbatov ve Konfederasyon Başkan Yardımcısı Aqıl Dadaşov toplantıya katılarak Türk Metal'i onure ettiler.

 

Başkanlar Kurulumuz Başkanlar Kurulumuz çalışmalarına başlamadan önce Azerbaycan Şehitliğini ve Türk Şehitliğini ziyaret etti. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, şehitlerin mezarlarına tek tek karanfil bıraktı.

 

Toplantımızda ayrıca Başkanlar Kurulu üyelerimize eğitim de verildi. Prof.Dr Yaşar Hacı Salihoğlu Küreselleşme üzerine, Türk-İş İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Özcan Karabulut Yeni İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu üzerine, Ankara Üniv. Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise Çalışma yöntemleri üzerine eğitim verdi.

 

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer ve Genel Sekreterimiz Yücel Yücel, Çalışma Bakanımız Faruk Çelik ile birlikte Azerbaycan Büyükelçimiz Hulusi Kılıç'ı ziyaret etti.

 

Bu arada, sendikamızın Avrasya'daki iş dünyasında başlattığı girişimlerin meyvelerinin alındığını Azerbaycan'da görmek mümkün oldu.

 

Geçtiğimiz yıllarda da aralarında Kırgızistan'ın da bulunduğu Avrasya'daki Türki cumhuriyetlerindeki gözlemlerim, gerçekleştirilen Azerbaycan ziyareti ile adeta pekişti.

 

Ekonomisi kalkınmaya başlayan Azerbaycan'ın Türk halkına ve sendikamıza gösterdiği önemi bir kez daha görmek, bizi son derece mutlu etti.

 

BAŞSAĞLIĞI

 

1. Soğuk Haddehane Müdürlüğü çalışanlarımızdan Yusuf Hindistan yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek 16 Temmuz 2012 tarihinde hayatını kaybetti. Merhuma Allah'tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine, yakınlarına ve Erdemir camiasına başsağlığı ve sabırlar temenni ederiz.