CHP Alaplı İlçe Başkanı Mehmet Altay, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 86. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Altay, mesajında şunları kaydetti. ´´Akılcılık, her çeşit dogmatik düşünceden sıyrılıp toplumsal yaşamın bütün alanlarını daha bilimsel ve pozitif düşünce ekseninde tasarlamayı ifade ederken, ilerleme düşüncesi ise her türlü gelişmeye eklemlenebilecek bir siyasal ve sosyal duruş yaratılmasını anlamlandırmaktadır. Nitekim Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal ve beraberindeki devrimci güçlerin bütün siyasal hareketlerinde bu temel felsefeyi görmek mümkündür. Bu felsefe, ülkemizin 86 yılda terk etmediği ve terk etmemesi gereken en önemli unsurlar olarak belirmiştir.´´
Türkiye Cumhuriyeti tarihi incelendiğinde bu temel duruştan sapma girişimlerinin
sıklıkla, gerek içsel gerekse dışsal kaynaklardan beslenerek, ortaya çıktığının görüldüğüne de değinen Altay, "Akılcılık yerine dogmatizm ve ilerleme yerine bağnaz düşünceler getirme çabaları her dönemde var olmuştur. Öyle ki Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerinin yeniden tanımlanması adı altında bile bu tip gerici düşünceler kendisine yer bulmuştur. Ancak modern Türkiye´nin modern yurttaşları tercihlerini-sözkonusu gerici düşünceden değil- her zaman Türkiye Cumhuriyeti´ni kuran temel felsefeden yana yapmışlardır.
Bugün de cumhuriyet yanlısı ilerici düşüncedeki yurttaşların bu tercihlerini açık yüreklilikle ifade etmesi, ülkenin hiçbir zaman gerici düşüncelere açık olmadığını belirtmesi ve Türkiye Cumhuriyetinin Atatürk ve onun kurduğu düzen içinde ilerlemesinin önemini sıklıkla vurgulaması, son derece gereklidir"