Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Zekeriya Öz Vekili Av. Yavuz Taşçı, 13 Mayıs 2015 Tarihinde Aydınlık Gazetesi’nde Yayınlanan, “Cüppesi Alındı-Görevden Men Edildiler” Başlıklı Haberle Ilgili kararını verdi.

 

KARAR

ŞİKAYET EDEN: Zekeriya Öz Vekili Av. Yavuz Taşçı

ŞİKAYET EDİLEN: Mehmet Sabuncu Aydınlık Gazetesi G.Y.Y

Murat Şimşek Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

ŞİKAYETİN KONUSU:Zekeriya Öz Vekili Av.Yavuz Taşçı, Aydınlık Gazetesi’nin 13 Mayıs 2015 tarihli nüshasının 1.sayfasında yayınlanan“Cüppesi Alındı” ve 9.sayfasında yayınlanan “Görevden Men Edildiler” başlıklı haberin, iftira niteliğinde olduğunu, haksız algı yaratıldığını ayrıca müvekkilinin, hayatı boyunca yargı bağımsızlığını esas almış, hakimlik görevini ifa ederken her türlü etki ve bağımlılıktan uzak, adaleti evrenin güneşi gören anlayış içerisinde görev yaptığını iddia etmektedir. Haberde Zekeriya Öz ile ilgili sadece şu ifade yer almıştır:
“F tipi örgütün savcıları Zekeriya Öz …”

Başvurucu Savcı Zekeriya Öz’ün Vekili Avukat Yavuz Taşçı, Konsey’e sunmuş olduğu dilekçesinde, müvekkilinin toplum nezdinde küçük düşürüldüğü, haksız bir algı oluşturulmaya çalışıldığından Basın Meslek İlkeleri’nin 4.6.9. ve 10. Maddelerinin ihlal edildiğini belirtmiştir.

UZLAŞMA VE DİĞER KONULAR:Aydınlık Gazetesi Sorumlu Müdürü Murat Şimşek, Konsey’imize yazılı bir savunma göndermiştir. Savunmasında özetle: “Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde Fetullah Gülen cemaatinin; Ulusal güvenliğe yönelik, 1. Ve öncelikli tehdit olarak tanımlandığını, bu sebeple haberin öznel değil objektif olduğunu” ileri sürmüştür.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:

Yüksek Kurul’un yerleşik içtihadına göre; belirli kişilerden bir suç örgütünün üyesi olarak bahsedilmesi veya herhangi bir oluşumdan suç örgütü olarak bahsedilmesi, bu nitelendirmeyi teyit eden kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadıkça, evrensel bir hukuk ilkesi olan “masumiyet karinesi”ne aykırı olduğu gibi, Basın Meslek İlkeleri’nin 4. ve 9. Maddesine de aykırı düşmektedir.

İnceleme konusu olayda ise, oldukça uzun olan başvuru konusu haberde Zekeriya Öz ile ilgili olarak yalnızca “F tipi örgütün savcıları Zekeriya Öz …” şeklinde ifade kullanılması incelemeye yol açmıştır.Haberin bütününe bakıldığında, ihlal kararı çıkan başka başvurulardan farklı olarak, başvurucudan veya herhangi bir oluşumdan bir terör veya suç örgütü olarak bahsedilmiş değildir. Keza, başvurucuya veya mensubu olduğu iddia edilen oluşuma suç teşkil eden bir eylem de atfedilmiş değildir. Her ne kadar “örgüt” ibaresi okuyucu nezdinde yanlış anlaşılmaya müsait olsa da, Türk Dil Kurumu’na göre örgüt kelimesinin anlamı “Ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat” olarak belirtilmiştir. Bu bakımdan, “örgüt” terimi hukuki olarak ve günlük dilde, hukuka aykırı bir faaliyet için bir araya gelmek anlamına gelmemektedir. Öte yandan, başka yayınların aynı oluşumdan “F tipi terör örgütü” olarak bahsetmeleri de şikayet konusu yayın organına atfedilebilecek bir husus değildir.

Bu nedenlerle, yazının bir suçlama içermemesinden dolayı, “Yersizlik” kararı vermiştir.

Not: Aydınlık Gazetesi eski Genel Müdürü Yalçın Büyükdağlı, gazeteyle ilişkisi olması nedeniyle oy kullanmamıştır.