Sergi Odası, Zonguldaklı yazarların ve Zonguldak’ı yazan yazarların kitaplarından oluşan serginin Onüçüncüsünü Ekim ayında Sergi Odası'nda açılacağını şöyle bildirdi.

Sergide; 2018 ve 2019 yılında çıkan yeni yayınlar, basım tarihi 1985 yılı öncesi olan kitaplar, konusu maden ortamında geçen yerli ve yabancı filmler, onyedi kitaba ulaşan Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) yayınları, Almanya'ya işçi göçünü konu alan kitaplar ayrı bölümlerde konuklarını karşılayacak.

Etkinlik programında ayrıca bir fotoğraf sergisi ve maden müzesi gezisi yer alacak. İbrahim Akyürek'in Zonguldak liman arkasını konu alan fotoğraf sergisi ilk kez açılacak. Bilindiği gibi kent içinde en kolay ulaşılabilir gezi alanı olan liman arkasının bir bölümü tüm tepkilere karşın kapatılmıştı. Müze gezisi ise kentin emek tarihini daha geç olmadan tanımaları için gençlere ve çocuklara ayrıldı.

Bir ay sürecek olan olan etkinlik, 2016 yılında aramızdan ayrılan mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar Hande Suher'in anısına adandı.

Zonguldak Sergi Odası'nın en çok ilgi gören etkinliklerinden olan sergi, kent tarihi üzerine çalışan araştırmacılar, sanatçılar, gençler ve meraklılar için fırsat oluşturuyor.

Zonguldak Kitapları Sergisi bundan böyle artık yılda bir kez düzenlenecek.

Hande Suher kimdir?

  1. yılında İstanbul’da doğdu. Ailesi teknik alanda öğrenim gören Suher'in babası, dayısı, amcası ve ağabeyi inşaat mühendisiydi. Kendisi ise mimarlık alanını tercih etti.

    ilk ve orta öğrenimini
    Zonguldak’ta yapan Hande Suher, 1946’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’ne girerek, 1951 yılında mezun oldu. Aynı yıl fakültenin Şehircilik Kürsüs'üne asistan olarak atandı. 1954 yılında İskan Üniteleri konulu Yeterlik Tezi'ni verdi. 1956 yılında Bölge Planlama alanında ülkemizde ilk çalışma olarak “İstanbul’da Bölge Planlamasına Yardımcı Bir Araştırma” konulu Doçentlik tezini tamamlayarak Doçent unvanını aldı. 1965 yılında “Yerleşmeler ve Özel Fonksiyon İlişkileri” konulu tezi ve yayınları ile Profesör unvanını aldı ve aynı kürsüye atandı. 1973 yılında Planlama Teorileri ve Metodu Kürsüsü Başkanı olarak görevlendirildi. 1983 yılında Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü kurulduktan sonra Şehircilik Anabilim Dalı Başkanı ve Bölüm Başkanı olarak 1995 yılına kadar görev aldı.

    Akademik görevleri dışında 1974-77 yılları arasında İTÜ Senatosu’nda Mimarlık Fakültesi Senatörü ve 1977-80 yılları arasında İTÜ'de ilk kadın dekan olarak Mimarlık Fakültesi Dekanı görevlerini seçimle kazandı.