Zonguldak'ta 9 yapı denetim ve 2 de laboratuar bulunduğunu bildiren Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, yapılan denetimler sırasında bir laboratuarın taze betondan alınan deneylenin şüpheli olduğunun belirlenmesi üzerine yetkisinin 1 yıllığına askıya alındığını bildirdi.

Yapı denetimi hakkında daha önce yayımlanan kanun uyarınca 1 Ocak 2011 den itibaren uygulamaya geçileceğini bildiren Zonguldak il Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ruhsat alan yapılarda yapı denetimin zorunlu olduğunu hatırlattı.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Yapı Denetimi Kanunun birinci maddesinde; 'Bu Kanunun amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. hükmü yer almaktadır' vurgulamasında bulundu.
Zonguldak'ta bakanlıktan izin almış 9 yapı denetim kuruluşu ve 2 de laboratuar bulunduğunu ve bu kurumlarda da sürekli denetim yapıldığını belirten Zonguldak il Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Hasan Öztürk, bir laboratuarın yetkisinin alındığını da bildirdiği açıklamasında kamuoyunu şöyle bilgilendirdi:

'Bu kapsamda 01/01/2011 tarihinden beri Yapı denetim kuruluşlarının gerek bürolarına gerekse üstlendikleri işlerin şantiyelerine ve deneylerin yapıldığı laboratuarlara denetimler yapılmaktadır. Bu denetimlerde Yapı Denetimi Kanunda öngörülen esaslara uygun olmadığı belirlenen kuruluşlara Yapı Denetimi Kanunu uyarınca müeyyideler Denetim faaliyetinin durdurulması, izin belgesinin iptali ve adli cezalar gibi) uygulanmaktadır.

İlimizde Yapı Denetim ve Laboratuvar Kuruluşlarına yönelik periyodik denetimler devam etmekte olup, Laboratuvar denetimlerinde taze beton deney sonuçlarının şüpheli olduğu belirlenen laboratuvar kuruluşunun izin belgesi kullanım hakkı 1 yıllığına askıya alınmış ve görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Deney sonuçlarının şüpheli olduğu betonların kullanıldığı inşaatlardan ise karot alınarak sonuçları değerlendirilinceye kadar inşaatların devamına izin verilmemesi gerektiği ilgili idarelere ve yapı denetim kuruluşlarına bildirilmiştir. Söz konusu denetimlere deprem gerçeğini unutmadan etkili bir şekilde devam edilecektir.'