Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın işletmelerin ekonomik gücünü ve rekabet kabiliyetini arttırmaya yönelik mali destek programı dahilinde Kdz.Ereğli'de eğitim toplantısı gerçekleştirdi.Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın işletmelerin ekonomik gücünü ve rekabet kabiliyetini arttırmaya yönelik mali destek programı dahilinde Kdz.Ereğli'de eğitim toplantısı gerçekleştirdi.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, "İşletmelerin ekonomik gücünü ve rekabet kabiliyetini artırmaya yönelik mali destek programı" çerçevesinde eğitim toplantısını Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. Yaklaşık 100'e yakın kişinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı Program Yönetim Birimi Koordinatörü Mete Kaan Namal'ın bilgilendirmesi ile başladı.

FİKİRLER ALINDI
Verilen bilgiler ise şu şekilde: "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 25 Temmuz 2009 tarih 27299 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini kapsayan Zonguldak Merkezli TR81 Düzey 2 Bölgesi'nde kurulmuştur. Ajans, 1 Mart 2010 tarihinde personelinin göreve başlamasıyla bölge planı çalışmalarını başlatmış, bu doğrultuda ve katılımcılık çerçevesinde Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde çalıştaylar düzenlemiştir. Bunlara ek olarak yüz yüze görüşmeler yoluyla kamu kurumları, özel sektör ve STK'lardan 100'ün üzerinde temsilcinin fikirleri alınmıştır. Yapılan bu çalışmalar çerçevesinde 2010- 2013 yıllarını kapsayan TR81 Düzey 2 Bölgesi (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölge Planı hazırlanmıştır. Bu planda bölgenin vizyonu "İçselleştirdiği girişimcilikle sektörel çerçevesini Bu planda bölgenin vizyonu "İçselleştirdiği girişimcilikle sektörel çerçevesini genişleterek yeni istihdam alanları yaratmış ve yaşam kalitesini yükseltmiş rekabetçi bir bölge olmak" olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda ulaşılması gereken temel amaçlar girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyerek sektörel çeşitliliği sağlamak, sürdürülebilir sosyal kalkınmayı sağlamak olarak belirlenmiştir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bölge Planında öne çıkan gerekliliklere dayanarak, 2010 yılı içerisinde "İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı" adı altında teklif çağrısı yöntemiyle proje tekliflerini kabul etmeye karar vermiştir. Bu alanın belirlenmesinde Zonguldak-Karabük-Bartın Bölge Planında belirtilen temel hedef ve öncelikler ile birlikte Dokuzuncu Kalkınma Planında yer alan gelişme eksenleri ve diğer ulusal plan ve stratejiler belirleyici rol oynamışlardır. 2010 yılı "İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı", ilgili taraflardan gelen talepler, görüşler ve geri beslemeler, bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ve Kalkınma Kurulu'nun tavsiyeleri ışığında Yönetim Kurulunca kararlaştırılmış ve DPT tarafından onaylanmıştır. Program kapsamında, 2010 yılı bütçesine göre, kullandırılacak destek miktarı toplam 11 milyon TL'dir.

AMAÇLAR VE
ÖNCELİKLER
Bu mali destek programının amacı TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi'nde işletmelerin mali ve teknik kapasiteleri ile rekabet güçlerinin çevreye duyarlı bir şekilde geliştirilmesine, bölgede sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanmasına ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmaktır. Bu amaç doğrultunda desteklenecek projeler için öncelik alanları aşağıda belirtilmiştir. Önceliklerin önem sırasına göre numaralandırılmadığına dikkat edilmelidir. Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin % 50'sinden fazla olamaz. Bu orandan yüksek olan destek taleplerini içeren projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Bütçenin kalan tutarı, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, Başvuru Sahibi tarafından eş finansman olarak karşılanmalıdır. Başvuru Sahibinin, proje eş finansmanını, proje ortaklarından, iştirakçilerden ve/veya üçüncü taraflardan sağlayacağı nakdi katkılar ile karşılayabilmesi mümkündür. Her halükarda, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, eş finansman yükümlülüğü yararlanıcının kendi taahhüdü hükmünde olup, yerine getirilmemesi durumunda yararlanıcı bizzat sorumlu olacaktır. Ayni katkılar iş finansman olarak kabul edilmez.

2. BU TEKLİF ÇAĞRISINA
İLİŞKİN KURALLAR
Bu bölümde; "İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı" çerçevesinde finanse edilen projelerin sunulması, seçilmesi ve uygulanması ile ilgili kurallar, 8 Kasım 2008 tarih ve 27048 sayılı "Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği" ve Destek Yönetim Kılavuzu hükümlerine uygun olarak açıklanmaktadır.
Başvuru sahipleri başvuruda bulundukları andan itibaren bu yönetmelik hükümlerini ve bu rehberde yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılırlar. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı bu destek programını, zorunlu hallerin ortaya çıkması halinde sürecin her hangi bir aşamasında iptal etme hakkını saklı tutar. Bu durumda Başvuru Sahipleri, Ajanstan her hangi bir hak talebinde bulunamaz. Destek için başvurusu yapılan projeler Ajans tarafından her zaman eğitim amaçlı olarak ve sahibinin ayrıca muvafakatı aranmaksızın kullanılabilir. Böyle bir durumda projede yer alan gerçek ve tüzel kişilere ait şahsi bilgiler ve mesleki sır niteliğindeki bilgiler ifşa edilmeyecektir" denildi.