Memur-Sen, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini mercek altına alıyor. Açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı Uluslararası Demokrasi Kongresi'yle, ülkenin demokrasi, insan hakları, özgürlükler konusundaki açılımlarına katkı sunulması amaçlanıyor. Uluslararası Demokrasi Kongresi, 25-27 Ocak 2010 tarihleri arasında, Rixos Otel'de yapılacak. Konuyla ilgili bilgi veren Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, toplam 9 oturumda gerçekleş tirilecek olan Uluslararası Demokrasi Kongresi'ne, konusunun uzmanı bilim adamlarının, iş dünyasından, sivil toplum örgütlerinden ve siyaset kurumundan temsilcilerin yanı sıra Memur-Sen Zonguldak Temsilciliğinin de katılacaklarını söyledi. Aşkar, şunları söyledi Memur-Sen özelde kamuçalışanlarının hakkını savunurken, genelde evrensel hukuk ve insani değerler ölçüsünde bütün konulara duyarlıdır. Üyeleri için sendikal kazanımların mücadelesini verirken, ülkemizde demokrasini gelişmesi için de mü cadele etmektedir. O yüzden çıkıp her konudaki duyarlılığımızı kamuoyu ile paylaşabiliyoruz. Tür kiye'de demokrasinin gelişmesinin amaçlandığı bu kongrede, kamu çalışanları sendikacılığının Türkiye'deki şekli, batıdaki şekli ve yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde ele alacağız."
Sorunlara millet iradesi odaklı çözüm getirilmesi gerektiğini ifade eden Aşkar, "Demokrasiden ve özgürlüklerden yana, kuvvetler ayrılığı ilkesini hayata geçirmiş bir anayasa hazırlanmalı. Yeni anayasa, darbelere ve darbecilere zemin hazırlayan, onları koruyan maddelerden arındırılmalı. Memur açılımını da içermeli ve bu kapsamda kamu görevlilerine grevli toplu sözleşmeli sendikal hak sağlamalı. Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağına son vermelidir. Önceliği devlet değil, millet olan demokratik, özgürlükçü, insan haklarına saygılı ve milleti kucaklayan yeni bir anayasa zaman kaybedilmeden yapılmalıdır" dedi.
Başbakanın toplantıya katılmasını önemsediklerini belirten Aşkar, memurlara grevli toplu sözleşmeli sendikal hakların verilmesi konusunda umutlu olduklarını ve başbakanın da bu yönde açıklama yapmasını da ümit ettiklerini söyledi.  Kongreye katılacak isimlerin alanlarında bir otorite olduğunu söyleyen Kamuran Aşkar, kongrede ele alacakları konular ve oturum başlıklarını ise şu şekilde açıkladı: "1. Oturum: 1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında De mokrasi, Milli Egemenlik, Temel Hak ve Özgürlükler ve Kuvvetler Ayrılığı. Katılacak isimler, Prof. Dr. Sami Selçuk (Oturum Başkanı), Prof. Dr. Levent Göker, Prof. Dr. İlyas Doğan, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Loost Lagendıjk. 2. Oturum: Siyaset Kurumunun Kamu Görevlileri Sendikacılığına ve Kamu Görevlilerinin Siyaset Hakkına Bakışı. Katılacak isimler, Prof. Dr. M. Naci Bostancı (Oturum Başkanı), Agah Kafkas, Bay ram Meral, Şeref Malkoç, Dr. Hasan Erçelebi, Büyükelçi Volkan Bozkır. 3. Oturum: Sosyal Adalet, Fırsat ve İmkan Eşitliği Profilinde Türk Eğitim Sistemi ve Yükseköğretimde Özgürlükçü Arayışlar. Katılacak isimler: Prof. Dr. Selahattin Turan (Oturum Başkanı), Prof. Dr. Şaban Şimşek, Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Prof. Dr. İbrahim Özdemir. 4. Oturum: Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, Kimlik Sorunları ve Ötekileştirmeyen Vatandaşlık Tanımı. Katılacak isimler: Doç. Dr. Sedat Laçiner (Oturum Başkanı), Doç. Dr. Mesut Yeğen, Doç. Dr. Önder Aytaç, Mehmet Metiner. 5. Oturum: Din Eğitimi ve Öğretimi ile Din ve Vicdan Özgürlüğü Sorunlarına Evrensel Hukuk Çerçevesinde Çözüm Önerileri. Katılacak isimler: Prof. Dr. Halis Ayhan (Oturum Başkanı), Prof. Dr. İrfan Aycan, Prof. Dr. Zeki Aydın, Doç. Dr. Mehmet Evkuran, Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı. 6. Oturum: Kamu Çalışanları Açısından Uluslararası Çalışma Standartları Ekseninde Sendikal Mevzuatımız ve Türkiye'de Sendikacılığın Yapısal Sorunları. Katılacak isimler: Yrd. Doç. Dr. Erdinç Yazıcı (Oturum Başkanı), Doç. Dr. H. Yunus Ersöz, Prof. Dr. Burhan Aykaç, Prof. Dr. Ethem Atay, Doç. Dr. Onur Ender Aslan, Tarkan Zengin. 7. Oturum: Demokratikleşme-Anayasa İlişkisi Ekseninde Yeni Anayasaya Dair Teklifler. Katılacak isimler: Doç. Dr. Mustafa Şentop (Oturum Başkanı), Nicole Pope, Celal Kazdağlı, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof. Dr. Ömer Çaha. 8. Oturum: Demokrasinin Evrensel İlkeleriyle Türkiye'nin Demokratikleşme Sürecine Genel Bakış. Katılacak isimler: Prof. Dr. Yasin Aktay, Doç. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Osman Özsoy, Avni Özgürel, Mustafa Karaalioğlu. 9. Oturum: Toplu Pazarlık ve Örgütlenmenin Önündeki Engeller, Demokratikleşme ve Sivilleşmede Sendikaların Rolü. Katılacak isimler: Gülay Aslantepe (Oturum Başkanı), Salim Uslu, Sami Evren, Mehmet Tekinarslan, Ahmet Gündoğdu."