Erdemir'den emekli olanların kurduğu  "Kdz. Ereğli Çalışanlar ve Emekliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" yaptığı açıklamada, "Bizler sorunlarını çözmüş ve mutlu insanların bir arada olduğu çağdaş bir kentte yaşamak istiyoruz" vurgusu yapıldı.

Derneğin Yönetim Kurulu, başta Erdemir olmak üzere, tersaneler bölgesi, boru profil fabrikalarında yaşanan sıkıntı ve sorunların tartışılabileceği bir platformu oluşturma amacında bulundukları ifade edildi.

Karadeniz Ereğli'deki emekçi kesimler; genel krizin yanında bir de ilçe krizi ile baş başa kalmanın baskısı altında inlerken, kamuoyundaki derin sessizlik ise dikkatlerden kaçmıyor. İlçede yaşanan onca olaya rağmen gerek yerel yönetimler, gerek siyasi partiler ve gerekse de sivil toplum örgütlerinin gelişmelerle ilgili suskun kalmalarının sebebi tartışılırken, ağırlığını Erdemir emeklilerinin veya yüzde 35 ücret indiriminden sonra şirketten ayrılanların oluşturduğu yeni bir hareketten bu sessizliği yırtarcasına ses gelmeye başladı. Bir süredir kuruluş çalışmaları devam eden  "Kdz. Ereğli Çalışanlar ve Emekliler Yardımlaşma ve Daya-nışma Derneği" Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamanın giriş bölümünde, "Derneği-mizin amacı, Ereğli'de yaşayan işçi, memur, esnaf ve emeklilerin daha kaliteli bir yaşam seviyesine ulaşmaları için çalışmaktır Kentimizde ülke nüfusuna oranla çok sayıda emekli vardır, bu kadar yoğun emeklinin  yaşadığı bir kentte, emeklilerin sorunlarını ve taleplerini dile getirecek bir kurum, dernek, yoktur. Bizler derneğimiz vasıtası ile bu boşluğu doldurmak istiyoruz" ifadeleri yer aldı.
Dernek Yönetim Kurulu'nun ilçede özellikle emekli ve çalışanların sorunlarını dile getiren açıklamasında şöyle denildi:

3-4 YIL ÖNCESİNE KADAR
Yine kentimiz ülkenin sanayi istihdamı açısından emek yoğun bölgelerinden biridir, kentimizde kurulu demir-çelik fabrikasında, gemi tersanelerinde, boru fabrikalarında ve sanayi sitelerinde çok sayıda işçi çalışmaktadır.
Çalışanların sorun ve taleplerini ifade etmekte birtakım sıkıntıları olduğunu da görmekteyiz. Derneğimiz emeklilerde olduğu gibi çalışanlarında sorunlarını paylaşabilecekleri-tartışabilecekleri bir platform vazifesi görecektir.
Kdz. Ereğli esnafının da büyük sorunları vardır. 3-4 yıl öncesine kadar yüksek bir ekonomik düzeye sahip olan kentimizde, Erdemir'in özelleştirilmesi ile başlayan ekonomik bozulma, küresel krizinde etkisi ile katlanarak büyümüş Erdemir'de yaşanan %35'lik ücret indirimi ile iyice dibe vurmuştur. Esnaf artık siftah yapmadan dükkân kapatmakta, en temel giderlerini bile karşılayamamakta, bankalardan aldığı kredileri ödeyememekte ve sonunda kepenkleri  indirmek zorunda kalmaktadır.
Bizler sorunlarını çözmüş ve mutlu insanların bir arada olduğu çağdaş bir kentte yaşamak istiyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için o kentte yaşayan işçilerin, memurların, esnaf ve emeklilerin mutlu olması gerekir. Bu amaca ulaşmak için bölgedeki tüm kurum, kuruluş ve teşekküllülerle işbirliği yaparak sorunların çözümüne katkı yapmak en büyük amacımızdır.
Önümüzdeki dönem, ekonomik krizin etkilerinin daha yoğun olarak yaşanma ihtimalini de göz önüne aldığımızda, sorunlarımız büyüyecek, sıkıntılarımız artacaktır. Tüm emekçiler için dayanışma ve sorunlarına sessiz kalmamak en önemli ihtiyacımız olarak önümüzde durmaktadır.
Bu vesile ile kentimizde yaşayan, toplumsal sorunlara duyarlı, çalışan ve emeklileri derneğimize üye olmaya, katkı vermeye davet ediyoruz.