Bazı sendikalar ve sivil toplum örgütleri  “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'nde alanlarda olacaklar.

Kadına şiddet ile iş cinayetlerine de tepki gösterilecek eylemle ilgili olarak “Susmuyor İsyan Ediyoruz” başlıklı bildirgede, 22 Kasım’da Ankara’da buluşulacağı ve 25 Kasım’da da alanlarda olunacağı bildirildi.

 

OLAY NEDİR?

25 Kasım 1960 tarihinde 3 kız kardeş, Patria, Minerva ve Maria Terasa Mirabel, Trujillo diktatörlüğü tarafından tecavüz edilerek katledildiler. Cesetleri Dominik Cumhuriyetinin kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde bulundu. Diktatörlük önce bu ölümlerin nedeni olarak "trafik kazasını” göstermişti. Ancak asıl gerçek diktatörlük karşıtı Clandestina hareketinin kurucuları ve kadroları olan bu kadınların "tehlike olarak görülmesi” ve tecavüz edilip katledilmeleriydi.

Sembol haline geldikleri diktatörlük karşıtı mücadelelerinin çeşitli zamanlarında ağır baskılara maruz kalan, hapis cezalarına çarptırılan Mirabel kardeşlerin öldürülmeleri Dominik Cumhuriyet’inde büyük bir tepki uyandırdı. Direniş hareketi güçlendi ve bir yılın sonunda diktatörlük, anti-Trujilo hareketi tarafından düşürüldü.


1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Latin Amerika ilerici kadınlarının bu kararı, esas olarak faşist diktatörlüklerin şiddetine karşı kadınlar cephesinden bir mücadele ilanıydı.