Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarının Ağustos ayında bir önceki aya göre değişmediği ortaya çıktı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü kurum tarafından hazırlanan süt ve süt ürünleri üretimi Ağustos 2014 sonuçlarını açıkladı. Konuya ilişkin verilen bilgiler ise şu şekilde: “Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %10,5 azalış, inek peyniri üretimi %1,6 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise %1,1 azalış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Ağustos ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre %3,4 artış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre %2 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,5 azalış, inek peyniri üretimi %2,7 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise %27,4 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 artış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre %15,7 artış gösterdi. Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.

(Haber Merkezi)