19 Aralık 2010’da yapılan referandum sonrasında Kdz.Ereğli Belediyesi tarafından kaçak su kullanıldığı ve belediye sınırlarına girmediği için köy statüsünde kalan Soğanlı’nın kesilen sularına Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay el attı. 3 Ocak tarihinden bu yana susuz olan köyde halk kuyu suları ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Soğanlı köyü Muhtarı İsmail Karaman, son olarak bir kez daha Zonguldak Valisi Erdal Ata’nın yanına giderek köyün su sorununun çözülmesini talep etmiş, Vali Erdal Ata, bu talebin üzerine Ereğli Belediye Başkanı ile görüşmesinden olumlu sonuç alamamıştı. Yaşanan bu sorunlar üzerine Zonguldak Valisi Erdal Ata, ilk olarak İçme Suları Müdürü'nü inceleme yapması için köye gönderdiği öğrenildi. Vali Ata, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ı da bu konuyla ilgili olarak bilgilendirdi.

Yurt dışından gelir gelmez soluğu Soğanlı köyüne giden Kaymakam Çay, burada muhtar ve azalarla bir araya gelerek Fındık Çukuru mevkii Haseli Doruğu'nda incelemelerde bulundu. Vali Ata tarafından gönderilen jeoloji mühendislerinin sondaj çalışmalarına başlayacağı köyde en verimli suyun bulunduğu yere depo yapılacak ve bu depodan köyün mahallelerine su verilecek.

Konuyla ilişkin olarak muhtardan bilgi alan Kaymakam Çay, Zonguldak Valisi Erdal Ata’nın Soğanlı köyünün su sorunu üzerinde hassasiyetle durduğunu söyledi. Çay konuşmasında, “Sayın Vali'miz konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. Dün içme suları müdürünü gönderdi. Buraya gelerek gerekli incelemeyi yaptılar. Bizler de işin aciliyetine binaen sondaj çalışmalarını hızlandırdık. En kısa zamanda köyümüzü su sıkıntısını gidereceğiz. O nedenle burada bulunuyoruz. Şu anda bulunduğumuz Fındık Çukuru mevkii Haseli Doruğu'nda yüzde 70, Yörük Çayı'nda ise su çıkma ihtimalinin yüzde 100 olduğu söylendi. Çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. En kısa sürede su sıkıntısının çözümü için ne gerekiyorsa yapacağız. Ama ne zaman biteceği konusunda tam bir tarih veremem. Burada su hattımız zaten hazır. Elektrik sorunu da çekilmeyecek. Sondaj çalışmaları tamamlandıktan sonra da buraya bir depo yapılarak hattı depoya bağlayacağız. Bizim amacımız, bizim görevimiz bu köyün suyunu bir an önce bağlamaktır. Bizim öncelikli görevimiz budur.” dedi.

Fındık Çukuru mevkii Haseli Doruğu'nda yapılan inceleme sonrasında Soğanlı köyüne bağlı Deli Hakkı Mahallesi'nde halkla bir araya gelen Kaymakam Çay, burada halkı rahatlatacak bir konuşma yaptı.

"SUYU DEVLET VERECEK"
Deli Hakkı Mahallesi sakinleri, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ı eşleri ve çocukları ile birlikte karşıladı. Susuzluktan dolayı yaşadıkları sıkıntıları Kaymakam Çay’a anlatan köy halkı, yaptıkları konuşma sonrasında müjdeli haberi aldı.

Kaymakam Çay, köylülere hitaben yaptığı konuşmasında, “Mühendislerimiz su konusunda aralıksız olarak çalışıyor. Burada en verimli suyun nerede olduğu bulunur bulunmaz çalışmalara başlayacağız. Amacımız en kısa sürede köylü halkımızın su sorununu çözmektir. Bundan önce yaşanalar geride kaldı. Köylümüze suyu devlet verecek. Bunun için biraz daha beklemeniz gerekiyor.” dedi.

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ın konuşmasının ardından köylüler bekleyeceklerini ve kendi üzerlerine düşen bir görev olduğu takdirde gerekeni yapacaklarını söylediler. Kaymakam Çay, yaptığı görüşmelerin ardından diğer köylerdeki çalışmaları incelemek üzere Deli Hakkı Mahallesi'nden ayrıldı.