* CHP Zonguldak Gençlik Kolları da, aday belirlemede ön seçimden yana olduklarını bildirdi.

CHP Zonguldak il Gençlik Kolları Sekreteri Sevcan Özelli yazılı bir aç ıklama yaparak, “üye bazında ön seçim” istediklerini kamuoyu ile paylaştı.
Özelli; “Seçim dönemine gidilen şu günlerde Genel başkan odaklı, tabandan ve yerel örgüt yapılmasından uzak adaylar yerine en geniş kesimlerin katıldığı tüm üyelerle yapılan bir önseçimin  partiye ciddi hareket getireceği yadsınamaz bir gerçektir.. Önseçim “Seçmen düzeyinde üyelerimize ‘Evet biz de bir işe yarıyoruz,  milletvekillerimizi biz seçiyoruz, hesap da sorabiliriz’ anlayışını geliştirecektir” sözleriyle başladığı aç ıklamasına şu sözlerle devam etti:

TABANA KARŞI SORUMLULUK
“Halkın milletvekiline ulaşması sorunlarını anlatması sorunlarını anlatırken güçlük yaşamaması gerekir. Böylece partili seçmen ve milletvekili ilişkisi daha kolaylaşacak milletvekilleri hesap verme noktası olarak seçmenlerini veya üyelerini görecek,seçilen milletvekilleri bu şekilde parti içine mutlaka bir renklilik ve çok sesli düşünce beyanı getirecektir.Ön seçimle kişinin tabana sorumluluğu artacaktır.“Milletvekili adayı olanlar ön seçim kampanyalarında neden milletvekili olmak istediklerini açıklamak zorunda kalacaklar; seçmende tüm bu anlatılacaklardan sonra bu işe kim layıksa onları sıralamada hak ettiği yere koyacaktır. Böylece seçilme süreçlerinde konuşulan tüm şaibeler ortadan kalkacaktır.Özellikle bu dönemde Partiye ve tabana yakın olan insanların milletvekili olması gerekiyor. Bu kanaatimizce  en önemli kırılma noktası da bu olacaktır.
KAPALI KAPILAR ARKASINDA SORGU
Önseçim olmadığı taktirde bir tarafında uzlaşma, bir tarafında çatışma olacaktır. Bir tarafta çatışan fikirler farklı istekler birbirine zıt çıkarlar galip gelmek için kıyasıya yarışacaktır. Diğer tarafta insanlar ortak kurallar etrafında dayanışma içerisinde hep birlikte işbirliği yapmaya çaba harcayacaklardır. Ön seçim; parti tabanını, üyeleri milletvekilliği seçimlerine direkt müdahil edip tartışmaları bitirip uzlaşmanın önünü açacaktır. Aksi bir durum ise tek söz sahibi olarak Genel Başkanın milletvekili tercihlerini; kamuoyu önünde olmasa bile kapalı kapılar arkasında sorgulatacak, çıkar çatışmasını beraberinde getirebilecektir.
ÖNSEÇİM TABANI BÜYÜTÜR
Öte yandan CHP’de ön seçim kararı alınması seçim yarışında diğer partilere nazaran CHP’yi ‘Parti içi demokrasiyi içselleştirme’ anlamında bir adım daha öne çıkartacaktır. Bu durum da halk nezdinde partiye olumlu bakışın yolunu açabilecektir
Ön seçim uygulaması  talebimiz herhangi bir Aday Adayının  düşüncesiyle beraber olma ve hareket etme anlamında algılanmamalıdır.Aksine bu düşüncenin partiyi daha da büyüteceği ve tabana seçim öncesi inanılmaz bir çalışma azmi katacağı noktasında algılanmalıdır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun önseçimi partinin değişmez bir kuralı olarak hayata geçireceğini düşünüyorum. CHP’nin büyüme trendini de bu ön seçimlerle oluşacağını göreceğiz. Hayatında seçim bölgelerini görmemiş, bölgeyi tanımamış, genel merkez yakınlığı dışında hiçbir özelliği olmayan milletvekilleri sürecinin bu dönemde bitiyor olmasını diliyor ve bekliyoruz.