Maden kazaları ile deprem gibi afetlerde işçilerin ve kazazedelerin kurtarılma çalışmalarına katılan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibine, görevlendirildikleri yerlerde uyuma, dinlenme, banyo ve yemek gibi ihtiyaçlarının karşılanacağı "mobil ev" yapıldı. 

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı'na bağlı kurulan ve çeşitli madencilik sanatlarından seçilen Merkez Tahlisiye İstasyonu'ndaki ekiplerin yerleşim yerlerinin dışındaki çalışmalarında performansını düşüren etkenlerin ortadan kaldırılması ve yaşanan sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla 24 kişilik mobil ev hazırlandı. 





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla 5 Eylül'de gerçekleştirilen törenle hizmete sunulan, özel bir firma tarafından yapılan mobil ev, yer altı işletmelerinde degaj, patlama, ocak yangını, yoğun zehirli ve boğucu gazlar ile yüksek sıcaklık ve hararetin bulunduğu ortamların yanı sıra, enkazda kalan kazazedeleri kurtarma çalışmalarında yer alan tahlisiyecilere hizmet verecek. 

13 metre 60 santimetre uzunluğundaki mobil ev, kapalıyken 2 metre 55 santimetre, kanatları açıldığında ise 4 metre 15 santimetre genişliğinde dizayn edildi. 




Arka kısmında iki banyo tuvalet, orta kısmında 3 sıra üçer katlı 24 ranza tipli yatak bulunan mobil evin ön kısmı buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi, mikrodalga fırın, masa ve televizyonun yer aldığı mutfak bölümünden oluşturuldu. 

Mobil ev, maden kazalarında ve deprem gibi afetlerde kurtarma çalışmalarına katılan TTK tahlisiye ekibine, görevlendirildikleri yerlerde uyuma, dinlenme, banyo yapma ve yemek yeme imkanı sunacak.  



(AA) - Gökhan Yılmaz