Zonguldak İl Genel Meclisi Üyesi Kenan Gündoğdu kanayan bir yaraya parmak bastı: Gündoğdu “Üniversite giriş sınavları ilçe merkezlerinde de yapılmalı” dedi.

 

           

Zonguldak İl Genel Meclisi Üyesi CHP'li Kenan Gündoğdu bu yıl iki aşamalı olarak yapılan ve ikinci aşaması da 4 güne 4 ayrı sınav olarak dağıtılan üniversite giriş sınavlarının sadece İl merkezlerinde yapılmasını eleştirirken, başta trafik sorunu olmak üzere yaşanan sorunların öğrencileri olumsuz etkilediği gerçeğine dikkat çekti.

 

Gündoğdu “Bu yıl iki aşamalı olarak yapılan ve ikinci aşaması branşlara göre farklı tarihlere dağıtılan üniversite giriş sınavları, bu hafta sonu yapılacak sınavlarla tamamlanacak. Öğrenciler açısından her sınavın bir heyecan ve stres kaynağı olduğuna hiç şüphe yoktur. Buna kendilerini hazırlayan öğrenciler ve aileleri, sınav günü beklemedikleri başka sorunlarla da karşılaşıyor ve öğrenciler bu durumdan olumsuz etkileniyor" dedi ve açıklamasına şöyle devam etti:

 

"Sınavların sadece İl merkezlerinde yapılması önemli sorunlara neden oluyor. İlçelerden, aileleriyle birlikte ve çoğunlukla da özel araçlarla şehir merkezlerine gelen binlerce öğrenci, öncelikle trafik sorunu yaşayarak ve geç kalma korkusuyla strese giriyor, öğrenciler trafikte yaşanan sürtüşmelerin yarattığı gerginlikten ve gürültüden olumsuz yönde etkileniyorlar.

 

Okul çevresinde oluşan kalabalıklar, insan ve araç trafiği de stresi artırıyor. Sadece İl merkezlerinde yapılan bu sınavlar en azından öğrenci yoğunluğuna bakılarak bazı İlçe merkezlerinde de yapılmalı ve bu sorunların önüne geçilmelidir. Daha az görevli bulundurarak maliyet hesabı yapan ÖSYM bu durumu mutlaka gözden geçirmelidir. Yapılacak bir düzenleme başarı oranlarını da artıracaktır. Uzun bir yıl boyunca harcanan emeklerinin sonucunu yalnız iki saat gibi bir zaman diliminde almak zorunda bırakılan öğrencilerimiz yollarda zamanla yarışmak zorunda bırakılarak strese sokulmamalıdır. İl merkezinden sınava giren öğrencilerimizle İlçelerden gelen öğrencilerimizin sınavdaki başarı şansları eşit olur mu soruyorum size?

 

Yoksa ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ki yetkililer sınav ve öğrenci psikolojisinden uzak mı yaşıyorlar?

 

Zonguldak’ta yaşadığımız bu sorunların başka Anadolu illerinde de yaşandığını biliyoruz. Özellikle trafik sorununun çözümü için belirli kavşaklarda görevli bulundurulmalı ve çevre düzeni açısından uygun olmayan okullarda da okul çevresinde önlem alınmalıdır. Sadece Milli Eğitim birimi değil, başta emniyet ve trafik olmak üzere diğer birimlerde bu özel gün için aktif hale getirilmelidir.

 

2011’de yapılacak sınavlar mutlaka öğrenci yoğunluğu olan İlçe merkezlerinde de yapılmalıdır. Yetkilileri sesleniyor ve konunun takipçisi olacağımı bildiriyorum."