Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, “Üretici arkadaşlarımız pazara getirdiğinde daha sepeti yere koymadan satabili-yor. Osmanlı çileğine yurt dışından ve yurt içinden ciddi talepleri var. Biz her sene bu talep-lere karşılık verememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.”

 

Yurt dışı ve içinden yoğun talep görmesine karşın üretiminin giderek düştüğü Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması için Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği'ne ait arazide yetiştirilen fideleri talep edilen üreticilere dağıtmaya çalışılıyor. İlçede 5 köyde yaklaşık 15 yetiştirici tarafından yılda 1,5-2 ton civarında üretilen Osmanlı çileği ilk kez Mayıs ayın başlarında ürün vermeye başladı.  

 

ÖZENLE TOPLANIYOR
Sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanan Osmanlı çileğine kozmetikten likör fabrikaları ve gıda sektörüne kadar birçok sektör ilgi gösterirken üretimin az olması beklenen talepleri karşılayamıyor.  Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, yaptığı açıklamada, adına festivaller yapılan 1960'lı yıllarda ilçenin en önemli gelir kaynağı olan Osmanlı çileğinin, 1980'li yıllardan itibaren yok denilecek kadar azaldığını söyledi.

 

OSMANLI ÇİLEĞİNE AKADEMİK ÇALIŞMA
Son 10-15 yıldır Osmanlı çileği ile yakından ilgilendiğini belirten Çetinkaya, “Bölgemizde yaklaşık 100 yıldır Osmanlı çileği üretilmektedir. Bugün gelinen noktada ise Osmanlı çileği ilçemizde yeterince üretilmekte hatta özellikle son yıllarda daha da geriye gitmekte, nesli tükenmekle karşı karşıya kalmıştır. Ereğli’ye ait olan bu kültürün yok olmaması için çok detaylı akademik çalışmalar başlattık. Osmanlı çileğinin üretiminin neden geri gittiğini, sebeplerini ve çözüm yolları tespit edildi. Dernek olarak bu konuyu gündeme taşıyacağız ve yetkililere ulaştıracağız. Projeler üretip bu sorunu kökten çözeceğimize yürekten inanıyorum. ‘Osmanlı Çileğini neden üretmeliyiz?’ konulu bir dosya hazırladık, bu dosyayı yetkililere yakın zamanda ulaştıracağız. 

 

“KOORDİNASYONA İHTİYACIMIZ VAR”
Bölgede bu işin çözümü için koordinasyona ihtiyacımız var, çözümsüz değil bu konu. Osmanlı çileğinin bu bölge için hem kültürel değeri hem de ekonomik değeri vardır. Biz bunu Ereğli topraklarının her bir karışında üretmeliyiz. Gelecekte istihdam konusunda önemli faydalar sağlayabilir. Ereğli bölgesinin topraklarının büyük bir bölümü boş duruyor, elimizde çok güzel bir Osmanlı çileği var, bölgemizde işsizlik var ama değerlendiremiyoruz. Aslında buna en iyi özetleyecek cümle ise, elimizde un, şeker, yağ var ancak biz helva yapamıyoruz”

 

PROFESYONELCE ÜRETİLMELİ
Geçtiğimiz yıl 2 ton 800 kilo üretilen Osmanlı Çileğinin bu yıl da bu rakamlar civarında olacağını ifade eden Çetinkaya, amatörce yapılan üretimin profesyonele dönüştürülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Üretici arkadaşlarımız pazara getirdiğinde daha sepeti yere koymadan satabiliyor. Osmanlı çileğine yurt dışından ve yurt içinden ciddi talepleri var. Biz her sene bu taleplere karşılık verememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.  Belçika’dan Osmanlı çileği istediler 20 ton veremedik, geçtiğimiz günlerde gıda sektöründe bir yetkili bizimle irtibata geçti, ‘Osmanlı çileğinin fiyatını siz belirleyin biz tamamını almayı taahhüt ediyoruz’ dedi. Biz de bu talebin karşılanamayacağını belirttik. Biz 300-500 ton çilek üretebilsek dış pazara açılma şansımız daha fazla olur ve satışı yapılır”

 

50 YILDIR ÇİLEK ÜRETİYOR
Kocaali Mahallesi’nde 4 dönümlük alanda çilek yetiştiren İsmail Keskin (63), “Ben yaklaşık 50 yıldır bu işi yapıyorum bu bölgenin meyvesi Osmanlı çileğidir. Fidesi olmayınca bakımı zor oluyor o yüzden yapmakta zorluk çekiyoruz yine de geçim kaynağımız olduğu için sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.
Bu yıl erken piyasaya çıkmasına rağmen pazarda Osmanlı Çileği 15-20 TL arasında alıcı buluyor.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)