Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ılıman iklim kuşağında olan Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde elma yetiştiriciliği yapılabildiğini bildirerek,  “Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada olduğumuz elma üretimine, ülkemizin iklim ve toprak şartları çok uygun. Türkiye, ihtiyacı olandan çok daha fazla üretebilecek potansiyele sahip olduğu elmada, talepten kaynaklanan sorunu ancak daha fazla ihracat çözebilir” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2013 yılı verilerine göre Çin’in 80,8 milyon tonluk elma üretiminin 39,6 milyon tonunu sağladığını, bu ülkeyi 4 milyon tonla ABD, 3,1 milyon tonla Türkiye’nin izlediğini belirtti. Elma üretiminde üçüncü olan Türkiye’nin ardından 3 milyon tonla Polonya, 2,2 milyon tonla İtalya, 1,9 milyon tonla Hindistan, 1,73 milyon tonla Fransa, 1,7 milyon tonla Şili, 1,69 milyon tonla İran’ın geldiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Dünya elma üretiminin yüzde 3,87’sini sağlayan ülkemiz, 2011 yılında 2 milyon 680 bin, 2012 yılında 2 milyon 888 bin, 2013 yılında 3 milyon 128 bin ton elma üretti. 2014 yılında olumsuz iklim koşulları nedeniyle, 2013 yılına göre yüzde 20,8 azalan elma üretimi 2 milyon 480 bin tona indi. Bu yıl elma üretiminin yüzde 2,2 artışla 2 milyon 535 bin tona çıkması bekleniyor.

 

-Üretimde birinci Isparta, Karaman ikinci, Antalya üçüncü-

Elma üretiminde ilk sırada Isparta ilimiz yer alıyor. Türkiye’de üretilen elmanın yaklaşık yüzde 23’ü Isparta’da yapılıyor. Bu ilimizi Karaman, Antalya, Denizli, Niğde ve Çanakkale izliyor.

Ülkemizin elma tüketimi, taze ve işlenmiş olarak 2,2 milyon ton dolayında. Kişi başına tüketim yıllık 27 kilogram civarında. Ortalama üretimimizin yaklaşık yüzde 16’lık kısmını ihraç ediyoruz. Bu da yıllık ortalama olarak 470 bin tonu buluyor.

Son yıllarda kaliteli, özellikle dış pazarda tercih edilen çeşitlerin yetiştirilmesi ihracatımıza olumlu yansıdı. Ülkemiz, 2011 yılında 36,6 milyon, 2012’de 28,5 milyon, 2013’de 48,9 milyon, 2014’de 41,3 milyon ve 2015’de 34,6 milyon dolar ihracat yaptı.

Elma üretim, tüketim ve ihracatında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği sertifikalı fidan desteği ve meyve olarak tüketimin yanı sıra, meyve suyu, marmelat, sirke, çay, jips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünlere işlenmesinin de etkili olduğunu