Avrupa Gazeteciler Derneği Zonguldak İl Temsilcisi ve aynı zamanda Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü Üyesi Altan Akçakese, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Akçakese'nin mesajı şöyle:

"Çalışma sektörleri arasında önemli bir yere sahip olan Tıp için, 14 Mart tarihinin kuşkusuz ayrı bir önemi vardır.

14 Mart'ın Tıp Bayramı olarak belirlenmesinin nedeni, bu günün ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı gün olmasıdır.

Türkiye'de ilk cerrahhanenin, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuş olması, tarihin Türkiye'de modern tıp eğitimlerinin başladığı gün olarak kabul edilmesi dolayısıyla okulun kuruluş tarihi olan 14 Mart tarihi Tıp Bayramı olarak kutlanması, yıllardır süregelen bir gelenektir.

Türkiye'de ilk Tıp Bayramı kutlaması ise 14 Mart 1919 tarihinde işgal altındaki İstanbul'da gerçekleştirilmiş, bu kutlamada o zaman Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri işgali protesto etmek için toplanmış ve bu harekete dönemin ünlü doktorları destek vermiştir. Bu gösteriler tıp mesleği mensuplarının vatan savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu harekete imza atan kahraman tıbbiyelileri saygı ve rahmetle anıyorum, maneviyatları önünde saygıyla eğiliyorum.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ise 1929'dan 1937'ye kadar bir sürede bu bayram, 12 Mayıs tarihinde kutlanmıştır. Bu tarihin belirlenmesinde Bursa'daki Yıldırım Darüşşafaka'da ilk Türkçe tıp derslerinin başlamasının rolü vardır. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek yeniden eski tarihe dönülmüştür. 1976 yılında ise 14 Mart'ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasının yanı sıra, bu tarihi içine alan hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmiştir.

Son yıllarda ise 14 Mart, sağlık çalışanlarımızın yaşamak zorunda kaldıkları sorunların  en kısa zamanda giderilmesi gerektiğinin dile getirildiği bir tarih olmuştur. Açıkçası, sağlık çalışanlarının olduğu kadar bizlerin de talebi ve beklentisi de bu yöndedir.

Yüce Atatürk'ün; "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.", sözüyle omuzlarına büyük bir sorumluluk yüklediği doktorlarımızın, her geçen yıl daha da artan ülke nüfusunun sağlıklı yaşam güvencesi olduğu bir gerçeğinden hareketle, milletimiz de doktoruna ve sağlık çalışanlarına güvenmektedir. Buna rağmen, zaman zaman çeşitli bahaneler öne sürülerek sözlü ve fiziki saldırılara maruz kalan sağlık çalışanlarının, bu tür sıkıntılarla bir daha karşı karşıya gelmemeleri, çalışanlarımıza kanunsuz eylemlerde bulunan ve kıymet bilmeyen şahısların gerek hukuk gerekse de kamu vicdanında, olabilecek en ağır cezayı almaları gerektiği de bir başka gerçektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve genel merkezim adına, sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı'nı tebrik ediyor; çalışma hayatlarında başarı,  aile hayatlarında huzur ve saadet diliyorum."