Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni ziyareti sırasında yerel medyayla ilgili beklentilerin yanı sıra kentin kültür ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla dosya sunuldu. Bakan Günay, Zonguldak’taki ilk durağı olan Karaelmas Gazeteciler Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Öksüz, Yönetim Kurulu üyeleri ve gazeteciler karşıladı.

Vali Erdal Ata’nın yanı sıra AKP Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen ve İl Başkanı Hamdi Uçar’ın eşlik ettiği ziyarette Dernek Başkanı Atilla Öksüz, KGD’nin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. Yerel basının da kent ve ülke kültürünün önemli bir parçası olduğunu hatırlatan Öksüz, eğitim ve sosyal projeler hakkında bilgi verdi. Zonguldak’ın önemli bir basın tarihinin olduğunu belirten Öksüz, bir basın ve kent müzesi hayali kurduklarını destek istedi. Öksüz, Zonguldak’a gelenlerin mutlak uğrayacağı böyle bir müzede Zonguldak’la ilgili tüm yayınların, yazarların eserlerinin, tüm yerel gazetelerin ve benzeri çalışmaların yer alacağı müzenin turizm açısından kente büyük katkı sağlayacağına inandıklarını vurguladı. Başkan Öksüz, Yönetim Kurulu olarak gerek basının sorunlarıyla ilgili, gerekse kentin ortak beklentileriyle ilgili talepleri bir metin haline getirdiklerini belirterek Bakan Günay’a sundu.

Bakan Günay da, gündeme ve referanduma ilişkin açıklamalarının yanı sıra talepler ve Zonguldak’ın beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Zonguldak’ı yakından bilen biri olarak bu taleplere destek olmaya çalışacaklarını söyledi. Filyos antik kentinde devam eden kazıların yanı sıra maden müzesinin inşaatının devam ettiğini belirten Günay, özel kaleminden kaynak aktararak turizm ve tarihle ilgili çalışmalara ayırdıklarını söyledi.

Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret sonunda Bakan Günay’a, ziyaretinden dolayı Zonguldak ve basını sembolize eden plaket verildi. Bakan Günay’a ayrıca basın toplantısı süresince masanın üzerinde serili bulunan Zonguldaklı yazarların ve çizerlerin kitapları ile yerel gazetelerden birer nüsha verildi. Bakan Günay, fırsat buldukça kitapları okuyacağını belirterek, Karaelmas Gazeteciler Derneği ile gazetecilere teşekkür etti.

 

TALEPLERDE NELER VAR?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sunulan talep listesinin başında Zonguldak’a kazandırılan Devlet Tiyatrosu, maden müzesi ve devam eden çalışmalardan dolayı teşekkür edildi.

Talepler arasında Filyos’ta yer aldı; “Filyos’ta bulunan ve ‘Karadeniz’in Efes’i’ olarak bilinen Antik Tion entinde de daha önce incelemelerde bulunmuştunuz. Burada ve çevresindeki tarihi servet bölgemiz için çok önemli. Ancak burada Filyos Sanayi Projesi alanından yapılması planlanan 25 milyon ton kapasiteli limanın yanı sıra 3 kilometre uzakta kentin yaşam alanında 5 milyon ton kapasiteli ikinci bir liman daha yapılmak isteniyor. Bu çelişkili durumun giderilmesi konusunda destek bekliyor, buradaki talepleri halktan dinlemenizi arzu ediyoruz” denildi. Ayrıca Filyos’daki gelişi güzel yapılaşmanın kontrol altında tutulması ve kazılar için ödenek artırımı talep edildi. Filyos ile ilgili diğer bir talep ise Filyos’a bir müze kurulması oldu. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi bünyesinde kurulu Güzel Sanatlar Fakültesi’nin işlevliğinin genişletilerek kazıların yılın 9-10 ayı devam edebilecek ortamların yaratılması istendi.

 

KÜLTÜR VE TURZİM YATIRIMLARI

Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün eksiklikleri ile personel yetersizliği de metinde yer aldı. İl Müdürlüğü’nün kente daha fazla hizmet verebilmesine imkan sağlanması istenen metinde, Zonguldak’ta kültürel yozlaşmanın artarak devam ettiği, Zonguldak’ın potansiyelinin yeterince değerlendirilemediği vurgulandı. Zonguldak’ın, deniz ile yeşilin buluştuğu kıyıların Ankara ve çevre illere yakınlığı hatırlatılarak Bakanlığın desteği ile günübirlik turizmin geliştirilmesi için destek istendi. Bakanlığı ilgili birimlerinin Zonguldak’a gelerek otel, restoran işletmecileriyle görüşerek özgüven ortamlarının sağlanması, turizm yatırımlarını teşvik edilmesi istendi. Metinde yerel yönetimlerin bu anlayış ve mantıktan uzak kaldıkları hatırlatılarak konularda yönlendirilmeleri ve ortak bir çalışma birimi oluşturulmaları konusunda fikri destek sağlanması istendi.

Taleplerde, Zonguldak- Bartın ve Karabük üçgeninde oluşturulacak turizm hareketinin göçün, işsizliğin ve intiharların giderek arttığı bölgede yapılacak bu çalışmanın ciddi bir ekonomik dinamik yaratacağını belirterek bölge insanına moral ve özgüven geleceği vurgulandı.

 

SERGİLER VE KÜLTÜR EVİ

Dosyada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük kentlerde yaptığı gösteri ve diğer etkinliklerinin Zonguldak’a da getirilerek yılın 12 ayına yayılması, Bakanlığın özel gösteri ve sergilerin Zonguldak ile birlikte bu imkanlardan mahrum kalan kentlere ulaştırılmasında teşvik edici olması istendi. Zonguldak’ta bir kültür evinin oluşturulması da talepler arasında yer aldı. Zonguldak’ta sergileme alanlarının yetersizliğine dikkat çekilerek, ilave salonların oluşturulması konusunda ödenek ve teknik imkan desteği bir başka talep oldu. Zonguldak’taki az sayıda tarihi binanın yeniden gözden geçirilerek korunmasının yanında, bazı binaların restorasyonu konusunda da destek istendi.

 

MAĞARALAR DEĞERLENDİRİLEMİYOR

Zonguldak Gökgöl Mağarası’nın hizmete açılmasına karşın yeterinde değerlendirilemediği hatırlatılan metinde, Gökgöl’ün 5 metreye varan dikitleriyle görsel zenginlik açısından Türkiye’nin en farklı mağaralarından biri olmasına karşın yeterince anlatılamadığı, İnağzı Mağarası başta olmak üzere pek çok mağaranın turizme kazandırılamadığı, yayla ve doğa turizminde profesyonel destek gerektiği vurgusu yapıldı. Bakanlıktan Zonguldak’ın tanıtımı için enformasyon desteği istendi.

MEDYANIN İSTEKLERİ

Taleplerin sonunda yerel medyanın da kent ve ülke kültürünün önemli bir parçası olduğu hatırlatılarak, gerek resmi ilanların kesilmesi için yapılan çalışmalar, gerekse yüzde 18’e varan KDV oranları nedeniyle yerel basının çok zor günler yaşadığı hatırlatıldı. Bakanlığın ilgili Bakanlıklarla görüşerek yerel medya örgütleri ile gazetecilerin talepleri doğrultusunda yerel medyayı yaşatmaya yönelik çalışmalar yapması istendi. Resmi ilanların kesilmesi AB Uyum Yasaları’nın gerekçe gösterildiği ancak Avrupa ile Türkiye’deki şartların bir birlerinden çok farklı olduğu bu nedenle bu uygulamaların yerel medyanın sesinin daha fazla kesilmesine bunun da hiç yararının olmayacağı hatırlatıldı. KGD’nin ‘Basın Kültür Müzesi’ oluşturma talebi de talepler arasında yer aldı. Zonguldak basının Kültür Bakanlığı’nın çalışmaların yararlandırılması, Zonguldak’ı tanıtım çalışmalarında daha fazla önem verilmesi ve İl Müdürlüğü’nün kaynak ve personel desteğinin arttırılması istendi.

 

YEREL SANATÇILARA DESTEK TALEBİ

Yaklaşık 3 sayfalık talep metninde, kent kültürünün araştırılması, yaşatılması ve sergilenmesi konusunda eksiklikler vurgulanarak, Zonguldak’ta ki yazar, çizer ve düşünürlerin yeterli ilgiyi göremediği vurgulandı.

Metnin son bölümünde, “Kentimizdeki kent kültürünü yaşatmada seve seve görev almak isteyen yazarlarımız, çizerlerimiz, dernek ve vakıflarımızın ortak taleplerinden biri de Zonguldak İl Müdürlüğü bünyesinde ortak bir çalışma biriminin kurulması yönündedir. Bu konuda da desteğinizi bekliyoruz. Kent merkezi ve ilçelerinde kültürel etkinlikleri paylaşma alanları yetersiz olduğundan pek çok sanatçı, çizer ve düşünür mağdur oluyor. Bu anlamda sergi ve paylaşım alanlarının sayısının arttırılması zorunludur. Bu konuda yerel sanatçı, yazar ve düşünürlerin görüşleri doğrultusunda hareket edilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Dile getirdiklerimiz Zonguldak’ın ortak talepleri olup, dikkate alacağınıza inanıyoruz. Saygılar sunuyoruz” denildi.